Fyra kockar-fyra såser

En bra sås reder sig själv. Så heter det ibland men fråganb är om det överensstämmer med sanningen? För att vara på den säkra sidan ber vi istället fyra Uppsalakockar att laga varsin sås. Här är de själva och deras såser med smaker som gör att maträtter lyfter.

Kock Anna Åstrand valde att laga en paprikasås.

Kock Anna Åstrand valde att laga en paprikasås.

Foto: Hans E Ericson

Mat & dryck2006-03-16 00:00
Anna Åstrand.A
rbetsplats: Kock på Pub 19.
Sås: Paprikasås. Serveras varm. >Valde den här såsen för att: Den passar till allt. Och så har den en snygg färg.
Såsen passar till: Fisk, kyckling, fläskkött, stekta grönsaker, pasta, skaldjur — allt egentligen. Häromdagen provade vi att dippa nachos i såsen när den hade svalnat. Det var gott!
Valde att presentera såsen i den här skålen för att: Det är ett så himla snyggt porslin.
Äter gärna: Jag äter egentligen allt, utom fiskbullar. Som kock tycker jag inte heller om färdigmat. Det går i perioder vad jag äter. Ibland soppor, ibland skaldjur, ibland entrecot. Och så är jag lite inne på kinamat. Jag jobbar med två kineser som ibland bjuder mig på spännande mat.
Lagar helst: Detta är ett typiskt husmanskostställe och sådan mat är rolig att laga. Förr har jag jobbat på finkrogar och det har också varit roligt.
Hur viktig är såsen? Det viktigaste. Den gör smaken på rätten. De flesta rätter klarar sig inte utan sås, tycker jag. Jag försöker krydda mina såser så att de smakar en del och har alltid fått beröm för mina såser.

Jonathan Janhed
Arbetsplats: Kock på 1 & 1 Kök & bar.
Sås: Persiljesmörsås. Serveras varm.
Valde den här såsen för att: Den är riktigt jäkla god. Och väldigt klassisk.
Såsen passar till: Den funkar framför allt till fisk, vit fisk, gärna torsk. Och den känns fräsch nu till våren, tillsammans med färska grönsaker. I stället för att servera torsk med till exempel äggsås, kan man ta den här såsen. Sedan kan man ha ägg och pepparrot vid sidan av som tillbehör, om man vill det.
Valde den här skålen för att: Egentligen vill jag servera den direkt ur kastrullen, eftersom smörsåser måste serveras genast när de är färdiga, annars spricker de garanterat. Det finns helt enkelt inte tid att hälla upp den här såsen i en skål.
Äter gärna: Klassisk fransk bistromat och husmanskost. Trevliga och enkla rätter utan krångel.
Lagar helst: Privat gör jag helst långkok som oxbringa, om jag har tid. Men ofta har jag inte tid, så då blir det spaghetti och köttfärssås. På jobbet lagar jag gärna fisk, det är kul och utmanande. Bra kött är också roligt.
Hur viktig är såsen? Den är väldigt viktig. Det är med såsen du kan variera och få ut mest smaker. Såsen kan binda ihop alltsammans i en maträtt. Den är ett komplement, men ändå viktig.

Johanna Johansson.
Arbetsplats: Kock på Bill & Bull.
Sås: Chèvrekräm, som kan varieras. Serveras kall.
Valde den här såsen för att: Här på restaurangen jobbar vi mycket med krämer. Och nu, när det blir vår och grilltider och man ska iväg på picknick — då är det bättre att ha med sig en kall sås än en varm. Den här är dessutom lättgjord.
Såsen passar till: Allt! Både till kött, fisk och desserter. Dels som den är, men också om man kryddar den lite med olika saker för att förstärka smaken i "baskrämen".
Valde att presentera krämen: Den smaksatta varianten av krämen ligger på en färgad kakelplatta för att man ska se hur krämen ser ut.
Äter gärna: På restaurang äter jag gärna fisk, jag är jätteintresserad av fisk och skaldjur. Min pappa är yrkesfiskare, så kanske är det därför.
Lagar helst: Gärna fisk. Allt som är nytt är roligt, men gärna udda sorter. Men det är kul att jobba med kött också.
Hur viktig är såsen? Den kan lyfta en rätt enormt. Men maträtten måste ju klara sig själv också, det kan ju inte bara handla om såsen.


Sebastien Lamberdierde.
Arbetsplats: Kock på Orange bar.
Sås: Mango- och habaneroketchup. Serveras kall.
Valde den här såsen för att: Det är en rolig sås som är både söt och kryddstark samtidigt. Den passar bra nu när grilltiden närmar sig.
Såsen passar till: Den är god till grillad fisk och kyckling. Servera gärna med sötpotatis.
Valde att presentera såsen på det här fatet för att: På en vit tallrik syns såsen bättre. Det är matens färg och form som ska tala, inte tallriken.
Äter gärna: En mix av asiatiskt, franskt och sydamerikanskt.
Lagar helst: Det beror på humöret! I dag, till exempel, skulle jag laga asiatiskt.
Hur viktig är såsen? Mycket viktig. Den kan förhöja eller förstöra en rätt. Men visst ska en rätt kunna serveras även utan sås.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!