Naiara Löfgren Mendoza
Ålder: 25 år
Gör: Kafébiträde på Broströms kafé och ayurvedisk hälsorådgivare
Vad har du bakat?
– Jag har gjort en havrekaka med dadlar och hallon, det var ett recept jag hittade i en kokbok som jag ändrat och gjort nyttigare.
Hur då nyttigare?
– Jag bytte ut det mesta mot mer hälsosamma ingredienser. Jag har haft i honung, dadlar, rågmjöl, hallon och muscovadosocker. Honung får dock inte upphettas till mer än 75 grader för då går nyttiga, bakteriehämmande ämnen förlorade. Dadlar ger livskraft och innehåller mycket järn. Muscovadosocker är inte raffinerat, vanligt socker är däremot som gift för kroppen.
Men det blev ändå en söt kaka?
– Ja, jag älskar sött och har börjat intressera mig för kakor som ändå är bra för kroppen. Använder du nyttigare ingredienser kan du fortfarande äta gott och samtidigt ta hand om kroppen med respekt och kärlek.
När ska man mumsa på den?
– Kanske till eftermiddagsfikat, gärna med en surdegsmacka och thé.
Havrekaka med hallon och dadlar
300 g dadlar
2 dl hallon
2 dl vatten
1 msk honung
ev 1 dl valnötter
Smuldeg:
3 1/2 dl havregryn
4 dl rågmjöl
125 g kallt smör
2 dl muskovadosocker
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnsform (20x30 cm)
2. Koka dadlar och vatten under omrörning i ca 10 min tills det tjocknar. Låt svalna helt.
3. Rör i hallon, ev valnötter och honung.
4. Blanda de torra ingredienserna till degen i en matberedare eller med händerna.
5. tryck ut hälften av smuldegen i botten på formen. Ställ den kallt i en liten stund.
6. Bred ut fyllningen jämnt över degen och strö sedan över resterande smuldeg.
7. Grädda i ugnen i ca 25–30 min.
Tips: Den blir ännu godare när man äter den varm! Man kan värma varje gång man ska äta. Man kan äta den bara som den är, eller ha en god frukt sallad bredvid eller med vaniljyoghurt.
Fredrik Lindén
Ålder: 47 år
Gör: Fotograf
Vad har du bakat?
– Det är en morotskaka som är gjord på råkost.
Är det verkligen gott?
– Ja, jag tycker det. Morötter är söta i sig själva och i stället för socker har jag i dadlar. Lagret ovanpå består av en mix av päron och cashewnötter, som också sötar upp det hela.
Och när ska man äta kakan?
– Den kan passa bra som efterrätt eller som något gott till fikat. Ja, egentligen är den så nyttig att man kan ha den som mellanmål också. Mandeln är dessutom kalciumrik, vilket är bra om man är vegan.
Bakar du alltid nyttigt?
– Nja, egentligen är jag ingen bakfantast, jag gör mer av maträtter enligt levande föda-principen där råvarorna består av råa grönsaker och mat som inte hettas upp.
Då är du ingen gottegris?
– Inte direkt. För ett par år sedan var jag mer strikt, jag åt aldrig sötsaker men numera händer det när barnen har fredagsmys, då kan händerna slinka ner i chipsskålen.
Raw morotskaka
Botten:
3 morötter
1/2 äpple, rivet
1/2 dl mandel, mixad till mjöl
6 färska dadlar, finhackade
kanel
1/2 tsk rivet limeskal
1 tsk finriven ingefära
Päron/cashewgrädde:
1,5 dl cashewnötter mixade till mjöl
2 päron
1 msk vatten
1 tsk vaniljpulver
1. Riv morötterna fint och pressa ur saften (som med fördel kan drickas upp).
2. Blanda alla ingredienser och forma en kaka på ett fat.
3. Mixa ingredienserna till päron/cashewgrädde till en jämn gräddliknande konsistens. Bred ett lager päron/cashewgrädde på kakan.
Ester Alphonce
Ålder: 23 år
Gör: Delägare i Kulturoasen, hågaby,bakansvarig i caféet
Vad har du bakat?
– Jag har gjort ett frökex, dels en saltare sort som passar till ost dels en söt som passar till fikat.
Varför är den nyttig?
– Den innehåller inget tillsatt socker, det enda söta är från den torkade frukten.
Och när ska man äta kexet?
– Den med frukt kan man ta när man har en myskväll framför teven och tittar på en bra film, eller när man är sugen på det där lilla extra. Det salta är jättegott att ha som tilltugg med ost på till ett glas rött.
Äter du aldrig något onyttigt?
– Jo, självklart. Men jag tänker så här: det handlar om hur mycket av allt du stoppar i dig. Mina kex är inte världens nyttigaste om man äter jättemånga. En nyttig kaka blir också onyttig om man äter för mycket.
Hur gick det till när du tänkte ut receptet?
– Jag har smakat liknande kex från de man kan köpa i affärerna. De är dyra och verkar vara så himla exklusiva. Men så svårt ska det väl inte vara att göra själv, så jag experimenterade lite hemma och testade med torkad frukt.
Frökex till frukost
2 dl linfrö
1,5 dl sesamfrö (om du vill, annars ta extra pumpafrön)
1 dl solrosfrö
1 dl pumpafrö
Lite örtsalt
1. Rosta alla frön i en stekpanna, blanda sedan alla frön i en bunke. Häll över ca 4–4,5 dl vatten och ställ i kylen i minst 6 timmar. Har du bråttom kan du koka upp vattnet och hälla över direkt, då räcker en timme ute på diskbänken.
2. Lägg ut smeten jämnt fördelat på en plåt med bakplåtspapper och strö över örtsalt. Ställ in plåten i ugnen. Grädda på 130 grader.
3. Sänk sedan värmen till 100 och öppna luckan varje kvart för att släppa ut lite fukt. När kexen är helt torra är det klara bara att bryta i lagom stora delar och äta.
Frökex med frukt & banancrème
2,5 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 dl pumpafrö
3–4 dl hallon
1 dl russin
½ dl aprikoser
2 msk agavesirap
1. Blanda fröna och de torkade frukterna i en bunke med 4–4,5 dl vatten och låt stå som i recept ett.
2. Häll sedan över den färska frukten. Mixa lätt med en stavmixer. Vill du ha någon annan torkad frukt än mina val går det också bra.
3. Lägg ut smeten jämnt fördelat på en plåt med bakplåtspapper och ställ in plåten i ugnen. Grädda på 150 grader.
4. Sänk sedan värmen till 100 grader och öppna luckan varje kvart för att släppa ut lite fukt. När kexen är helt torra är det klara är det bara att bryta i lagom stora delar och äta.
Banancrème:
Mixa en banan med 3–4 msk kokosflingor och 1–2 msk agavesirap. Bre över kexen och njut.