Fyll picknickkorgen och ge dig ut

Har det inte blivit av tidigare i sommar så är det hög tid nu. Fram med picknickkorgen, fyll på med goda smårätter och lite plock och stick till stranden eller bara ut i naturen.

Det är ingen match att baka muffins om manhar en forma tt peta ner pappersformarna i. 
Foto: Dan Strandqvist

Det är ingen match att baka muffins om manhar en forma tt peta ner pappersformarna i. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Mat & dryck2012-07-12 11:44

Picknick kan man ha året runt, men när vädret är fint är det ett måste. Fyll korgen med en smakrik paj, kryddiga wraps och välmatade blåbärsmuffins. Hemgjorda salta mandlar är ett gott tilltugg under heta dagar då suget efter sälta ökar.

Att överraska vännerna på filten är alltid roligt. God jordgubbssaft eller en lätt vinbål kan hållas kyld ganska länge i en bra termos. Kyl till strax över nollpunkten i frysen innan ni sticker ut. Skiva i jordgubbar vid serveringen och häll upp ett immigt glas med läskande dryck.


RECEPT

Grönsakspaj med västerbottenost
För 6-8 personer

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

Fyllning:
1 litet blomkålshuvud
100 g champinjoner
1 liten gul lök
1 röd paprika
3-4 tomater
1 vitlöksklyfta
4 ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 msk fransk Dijonsenap
150 g riven västerbottenost
1 msk grönsaksbuljong i pulverform
1 krm svartpeppar

Gör så här:
1. Kör samman degen i en matberedare eller hacka ihop den på arbetsbänken. Avsluta med vatten och några snabba tag. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
2. Skär blomkålen i buketter, skiva svampen, hacka löken, skär paprikan i mindre bitar och riv vitlöksklyftan.
3. Kavla ut degen mellan dubbla bakplåtspapper och klä en pajform med löstagbar kant med degen. Förgrädda det tomma skalet i en 250 graders ugn i 3-4 minuter.
4. Fördela grönsakerna i pajskalet. Vispa samman ägg, grädde, mjölk, senap, ost, buljongpulver och peppar. Slå smeten över grönsakerna. Skiva tomaterna och lägg ovanpå. Sänk värmen i ugnen till 225 grader och grädda pajen mitt i ugnen i 30 minuter.


Wraps fyllda med grillad kyckling
För 4 personer/4 kycklingfiléer

Till marinaden:
2 msk rapsolja
1 msk konc. kycklingfond
1 tsk curry
1 krm svartpeppar
salt (salta först efter grillningen)
2-3 stjälkar blekselleri
1/2 gurka
2-3 späda morötter
8 blad romansallad
8 stora mjuka tortillabröd

Gör så här:
1. Skär kycklingfiléerna i två delar. Blanda marinaden och vänd ner kycklingbitarna. Låt kycklingen stå och dra i 30 minuter.
2. Grilla kycklingen en dryg minut per sida över glöd eller en het gasolgrill. Kycklingen ska vara genomstekt med inte torrgrillad. Låt kycklingen svalna. Salta lätt.
3. Skär bleksellerin, gurkan och morötterna i stavar. Lägg ut ett tortillabröd på arbetsbänken och placera en kycklingbit samt grönsaker mitt på brödet med den tilltänkta öppningen vänd uppåt. Vik först upp nederdelen av brödet och därefter viks kanterna in. Packa wrapsen stående i en skål eller liknande så att de håller fast varandra. Eller linda en servett runt bröden så att fyllningen inte ramlar ur.


Blåbärsmuffins
12 stora eller 24 mindre muffins

200 g smör
3 dl mjölk
3 dl strösocker
3 ägg
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver

Till fyllning:
4 dl blåbär
1 tsk strösocker

Gör så här:
1. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda smör och mjölk och vispa ner det i äggblandningen. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det med en stor sked i smeten.
2. Blanda rensade blåbär och strösocker. Vänd ner blandningen i muffinssmeten försiktigt så att bären inte krossas.
3. Fördela smeten i muffinsformar. Fyll bara till drygt halva formen eftersom muffinsen jäser upp vid gräddningen. Grädda i 20-25 minuter i mitten av en 175 graders ugn. Den längre tiden avser större muffins.


Salta mandlar
För 4 personer

200 g sötmandel
2 dl vatten
1 1/2 msk salt

Gör så här:
1. Koka upp vatten och salt. Se till att saltet löser sig helt. Dra kastrullen från värmen och vänd ner mandlarna. Låt mandeln ligga i det salta vattnet i 10 minuter.
2. Sila av vattnet och sprid ut mandlarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten mitt i en 225 graders ugn i 7 minuter. Ta ut plåten och dra av mandlarna från plåten med hjälp av bakplåtspappret. Låt mandlarna svalna.

Praktiska picknicktips

Ju mer du planerar hemma desto lättare är det när måltiden dukas upp. En flaska med vanligt vatten och rikligt med servetter är bra att ha.
Porslin är lyxigt, men väger för mycket. Satsa på lätta plasttallrikar och små bestick, typ dessertbestick. Papptallrikar och plastbestick ger inte den rätta känslan. Däremot är det okej med "plastglas" som klarar både transport och den lite tuffare utemiljön.
Packa maten i lämpliga plastlådor för att undvika att den blir ihoptryckt under transporten. Paj kan få vara kvar i sin form om det är en lätt aluminiumform.
Ta alltid med en liten vass kniv. Den kommer till användning när pajen ska delas, brödet skäras upp och någon trilskande förpackning ska öppnas.
Ta med en stor soppåse som rymmer rester, servetter och flaskor. Se till att allt som tas med ut också kommer hem.

Att dricka till:

Alkoholfri cider, rosévin och kaffe är drycker som gärna hänger med på picknick. Ett prisvärt rosévin är spanska Gran Fuedo Rosado (22501) för 64 kronor. Flaskan har skruvkork vilket är enkelt när det ska med ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!