Fusket i maten avslöjas
RECENSION. Alla som försökt köpa rökt kött i första bästa supermarket vet hur svårt det är. Riktigt rökt är det sällan något som är istället är produkterna spetsade med rökaromer, något som kunderna kanske inte alltid är fullt medvetna om.
Foto:
Boken innehåller ett antal sådana aha-upplevelser. Författaren berättar också en del intressant historia om hur synen på våra livsmedel och tillsatser förändrats under århundradena.
Visst är det lätt att hålla med om att en del av det vi får i oss dagligdags verkar både äckligt och onödigt. Men att vår mat innehåller en mängd tillsatser visste de flesta av oss nog redan. Och att hel- och halvfabrikat är värst kunde vi säkert ha listat ut alldeles av oss själva.
Ibland riskerar Mats-Eric Nilsson också att bli lite väl mycket fundamentalist. Vilken barnfamilj har ork och tid att läsa innehållsförteckningen på varje vara i affären vid varje enskilt inköpstillfälle? Och vem har råd att alltid välja den alltigenom äkta, och ofta dyrare, varan?
En stor del av boken är en faktauppräkning av leverantörer av autentiska livsmedel och en förklaring av vad de olika E-numren i innehållsförteckningen står för. Nyttigt för den som går in för att undvika tillsatser på samma maniska vis som författaren själv, men annars kanske i träigaste laget. Mest skrämmande är det att konstatera hur många av tillsatserna som är tillåtna i Europa men inte i Australien och Nya Zeeland av hälsoskäl.
Vad vet de som vi inte vet?
Den hemlige kocken
Författare: Mats-Eric Nilsson
Bokförlag: Ordfront
Cirkapris: ca 174 kronor
Författare: Mats-Eric Nilsson
Bokförlag: Ordfront
Cirkapris: ca 174 kronor
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!