Full fart i bageriet perfekt för Frida

Frida Leijon är tävlingsmänniska och gillar när det händer mycket samtidigt. Annars blir hon rastlös. Därför passar bagaryrket henne.

Att göra flera saker på en gång är inget problem för Frida Leijon. Just bristen på döda stunder i bageriet är det roliga, tycker hon.

Att göra flera saker på en gång är inget problem för Frida Leijon. Just bristen på döda stunder i bageriet är det roliga, tycker hon.

Foto: Kattis Strömgren

Mat & dryck2009-05-07 08:03
Vi träffas i Ekebyskolan i Uppsala där Frida Leijon gick ut år 2005. Hon håller på att göra rabarberkompott till pannacottadesserten.
- Ojdå, var det fyra år sedan? Va fort tiden har gått, säger hon smått förvånad.

Men kanske är det inte konstigt. Sedan dess har mycket hänt i Frida Leijons karriär. Nu senast kom hon tvåa i lag i EM för unga bagare i Schweiz och fyra i den individuella klassen. Då bakade hon bland annat ett skådebröd i form av ett lejon. Året innan kom hon tvåa individuellt i SM.
Hon har hunnit ta gesällbrev för bagare och konditor i Kristianstad. Nyligen jobbade hon i Norge och är bara hemma några dagar innan hon ska ut på två resor.
- Nu ringer det. Min ugn är färdig. Då måste vi gå dit och ta ut brödet, säger hon och kliver med raska steg ut ur dessertrummet och in i bageriet.

Det är just det här som är en av anledningarna till att hon gillar med att vara bagare, att det händer mycket samtidigt och inte finns några döda stunder.
Hon tar ut bröden ur ugnen och stjälper upp plåtarna på ett stort bord. Bröden är lagade enligt ett och samma recept men hon har gjort dem i tre olika former. Ett ser ut som en fisk, ett annat har formen av som en stor bulle och det tredje är mera som en vanligt bröd.

Hon har använt yoghurt i degen för att ge brödet en syrlig karaktär. Ungefär som ett surdegsbröd fast utan den långa surdegsprocessen.
- Frida är en av mina allra bästa elever genom tiderna, säger bagerilärare Jan Nilsson som har ett hastigt ärende upp i bageriet.
- Hon utvecklas hela tiden, tillägger han, innan han försvinner ut genom dörren igen.
Och det verkar stämma. Efter sina två resor ska hon söka jobb utomlands. Hon vill lära sig nya saker inom sin bransch. Att få jobb är inga problem för en bagare och framför allt inte för en som är beredd att flytta utanför Uppsala.

Förra gången hon hade fast jobb, blev hon less, bröt upp och tog sin bil och flyttade till Norge. Jobbet hittade hon på nätet.
- Det är skitkul att var bagare. Det är så kreativt. Hittills har jag bakat mycket matbröd och det är spännande, men nu vill jag lära mig mera om desserter, tårtor, bröllopstårtor och sånt, säger hon.
Att hon skulle bli bagare var inte något hon bestämde sig för tidigt, det var mera en slump, som visade sig passa henne. Att tävla är också hennes grej. Förut handlade det om idrott, hon har tävlat både i skridskor, inlines och löpning och har flera SM-medaljer hemma.

- Jo, det finns likheter. Både inom idrott och mat handlar om en massa träning. Inför EM i januari började vi öva i augusti. Jag tror jag bakade ett och samma bröd ungefär 70 gånger innan tävlingen. I tävlingen skulle vi baka fem olika sorter på fem timmar och det är ont om tid. Då måste allt sitta.
Något som kanske kan avskräcka andra - att en bagare måste gå upp extremt tidigt på morgonen - bekommer inte Frida Leijon. Hon har haft jobb då hon börjat klockan fyra på morgonen. Om arbetsdagen början klockan sex tycker hon att det är lyxigt. Det finns alltid någon tid på dygnet som hon kan passa på att sova igen några timmar.

RECEPT

Bröd med yoghurt
(ca 7 st bröd)

1 liter vatten
90 g jäst
1 500 g (25 dl) vetemjöl
800 g (14.5 dl) fint rågmjöl
150 g (2.5 dl) durumvetemjöl
40 g (2,75 msk) salt
60 g smör
130 g (1,5 dl) naturell yoghurt


Lägg alla ingredienser i maskinen (matberedare eller något liknande). Blanda först sakta i 2-3 min sedan snabbare i 6-7 min. Låt sedan degen vila i 1 timme på mjölat bord under handduk. Dela sedan degen i sju lika stora bitar. Och knåda dem runda.

Forma därefter bröden till valfri form. Lägg bröden under handduk på plåt med papper och jäs dem till nästan dubbel storlek. Innan bröden ska in i ugnen är det bra att spreja dem med vatten. Då blir det en fin yta på brödet.
Sätt in bröden på 250 grader, sänk direkt till 210 grader och låt dem vara inne cirka 20-25 min. Sätt i en termometer och se till att de är uppe i 96 grader innan ni tar ut dem.

Morotskaka
1 kakform med avtagbar kant

Kakan:
340g ( 3,5dl) socker
160 g (3 st) ägg
250 g ( 2,5dl) matolja
6 g ( 3.5 tsk) kardemumma
240 g ( 4 dl) vetemjöl
8 g ( 2 tsk) bakpulver
200g riven morot


Topping:
200 g smör
200g (2 dl) florsocker
200 g Philadelphia ost
ev lite rivet apelsinskal till dekoration


Vispa upp socker, ägg och matolja. Blanda i de torra ingredienserna och sist morötterna. Häll i smeten i en smörad form.
Bakas i 190 C i 30-40 min. Känn efter med en kniv eller potatissticka eller annat. De ska inte fastna smet på den.
Toppning:
Vispa upp rumstempererat smör och florsocker. Ha i Philadelphiaosten.
När den har har svalnat, stryker du på toppningen och river på lite apelsinskal.



Vispa upp socker, ägg och matolja. Blanda i de torra ingredienserna och sist morötterna. Häll i smeten i en smörad form.

Bakas i 190 grader i ca 30-40 min. Känn efter med en kniv eller potatis sticka eller nått. Det ska inte fastna smet på den.

Topping:
Vispa upp rumstempererat smör och floursocker. Rör i Philadelphiaosten.
När den har har svalnat så stryker du på toppningen och river på lite apelsinskal.


Panacotta med jordgubbs- och rabarberkompott
( Ca 4 glas, använda gärna martiniglas)

Pannacotta:
4 dl vispgrädde
150 g(1,5dl) socker
2 st vaniljstänger (dela och skrapa ur innehållet.)
1,5 st gelantinblad



Kompott:
200 g rabarber (fryst går bra)
100 g jordgubbar (fryst går bra)
100 g (1 dl) socker
1 st rasp och saft av en citron
2 msk maziena
1/2 dl vatten
2 st gelatinblad


Pannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp grädde, socker och vaniljstång. Krama ur gelatinbladen och ha i dom i grädden. Låt de svalna lite och ha sedan upp de i valfria glas. Frys pannacottan .

Kompotten: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp och mixa allt annat tills de blir en slät smet. Låt det stå på plattan på medelvärme ca 10 min. Ha sedan i gelatinbladen. Låt det svalna lite och häll sedan i glasen på pannacottan.
Valfri dekoration.
Är allätare.

Namn: Frida Leijon

Ålder: 23 år

Bor (för närvarande): I Uppsala

Yrke: Bagare/konditor

Fritid: Har inte så mycket fritid. Men det är träning som gäller och att träffa kompisar, familj och släkt.

Äter helst: Allt. Har inga favoriter. Men finns det nygräddade bullar äter jag förstås det.

Senaste sedda film: Batmanfilmen The dark knight.

Lyssnar på: Mycket Winnerbäck och Kent, men egentligen gillar jag allt möjligt. I bageri står radion alltid på högt, samtidigt som en massa maskiner går.

Framtidsplan: Ska söka jobb utomlands för att lära sig mera inom yrket. Inte så noga var. Men gärna på ett kryssningsfartyg.

Om tio år: Kanske är jag i Stockholm, eller tillbaka i Uppsala. Kanske driver jag något eget eller jobbar på restaurang. Det finns hur mycket som helst, inget är omöjligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!