Frysta tillgångar

Sommarens överflöd av bär brukar ofta plockas, frysas och sedan tar inspirationen slut. Här ändrar vi på det och bakar ett spännande bröd, en läcker paj och kokar en underbar sylt att njuta till pannkakor eller frukostfil.

Glöm inte potatismjölet om du bakar paj på frysta bär i allmänhet och blåbär i synnerhet. Potatismjölet gör att fyllningen inte blir så rinnig. 
Foto: Dan Strandqvist

Glöm inte potatismjölet om du bakar paj på frysta bär i allmänhet och blåbär i synnerhet. Potatismjölet gör att fyllningen inte blir så rinnig. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Mat & dryck2011-08-18 09:04

Dignande bärbuskar sätter fart på urmänniskan och vips är vi där med bunkar och kärl för att samla in för vinterns behov. Sedan kommer stressen. Hur ska man hinna rädda nästa skörd och samtidigt ta hand om bären som fyller köksbänken? Räddningen brukar vara frysen och, handen på hjärtat, hur ofta har inte bären blivit liggande där till dess att de blivit isiga och trista?

Från de italienska köken hämtar vi ett recept på ett underbart bröd. Focaccia är namnet och brödet har sakta men säkert fått fotfäste även i vårt land. Brödet, som bakas ut och gräddas i en långpanna, innehåller ofta örtkryddor och oliver. Här toppar vi med lingon och smaksätter med rosmarin, flingsalt och så förstås olivolja. Resultatet blir ett härligt brytbröd som antingen kan ätas precis som det är eller fyllas med härliga charkuterier eller god ost.

Paj och bär går alltid bra ihop. Bärpajer blir bäst om de görs i låga pajformar, gärna med löstagbar kant så man får ut pajen utan att den spröda kanten går förlorad. Det är viktigt att blanda potatismjöl i bärfyllningen för att stabilisera den fruktsaft som finns i bären. Det gäller i synnerhet när man bakar med frysta bär.

Vill man göra egen sylt är frysta bär perfekt. Infrysningen till och med förbättrar bärens egenskaper vid syltning. Tillagningen är enkel, men tar lite tid. Den hemlagade sylten förvaras bäst i glasburkar som får övervintra i kylskåpet. Om de inte tar slut redan under hösten.

RECEPT

LINGONFOCACCIA



INGREDIENSER (Till 1 bröd, 1 normalstor långpanna):

1 paket jäst (50 g)
5 dl ljummet vatten (37 grader)
1 1/2 tsk salt
2 msk olivolja
125 g riven mozzarellaost (1 påse)
12 1/2 dl vetemjöl

Att toppa med:
1 dl lingon, gärna frysta
2 msk olivolja
1 msk hackad färsk rosmarin
1 tsk flingsalt


GÖR SÅ HÄR:

1. Smula jästen i bunke och lös upp den i ljummet vatten. Tillsätt salt, olivolja och riven mozzarella. Arbeta in 12 dl mjöl i omgångar. Täck och låt jäsa en dryg halvtimme.
2. Arbeta genom degen på arbetsbänken eller i maskin. För bästa resultat bör degen arbetas 10 minuter för hand eller 6-7 minuter i maskin. Platta ut degen i smord alternativ bakplåtstäckt långpanna. Täck och låt degen jäsa ytterligare en halvtimme.
3. Strö över 1 dl frysta lingon och tryck ner dem något i degen. Ringla över olivolja och avsluta med hackad rosmarin och flingsalt.
4. Grädda brödet 30 minuter mitt i 200 graders ugn. Tippa ur det färdiga brödet från långpannan och låt det svalna på galler.




BLÅBÄRSPAJ



INGREDIENSER (för 8 personer):

Till degen:
3 dl vetemjöl
125 g normalsaltat smör
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten

Till fyllningen:
500 g blåbär (motsvarar 1 liter bär)
3 msk strösocker
2 msk potatismjöl

Att äta till: vaniljsås alternativt vispad grädde


GÖR SÅ HÄR
1. Kör rumsvarmt smör, vetemjöl och strösocker i matberedaren några sekunder eller till dess att blandningen blivit grynig. Tillsätt kallt vatten och kör lite till så degen går ihop. Tryck ihop degen med händerna och lägg den svalt en halvtimme innan utbakning.
2. Kavla ut degen mellan dubbla bakplåtspapper. Ta bort det översta pappret och rulla upp degen på kaveln för att sedan rulla ut den över en låg pajform med löstagbar kant. Tryck ned degen, framför allt i kanterna och ta bort överflödig deg.
3. Tippa upp blåbären i en skål och rör dem med strösocker och potatismjöl. Häll ut bären i pajen och grädda mitt i 225 graders ugn. Blåbärspaj är godast rumstempererad med kall vaniljsås eller vispad grädde.




DROTTNINGSYLT



INGREDIENSER (ger drygt 1,5 kg sylt):

1 liter rensade, frysta hallon
1 liter rensade, frysta blåbär
7 dl strösocker
2 krm natriumbensoat


GÖR SÅ HÄR:
1. Varva bär och socker i en stor kastrull. Låt kastrullen stå ett par timmar, så att bären tinar och saftar sig, innan den sätts på spisen.
2. Lägg på lock och hetta sakta upp innehållet. När bären börjar koka sänks värmen så att massan bara sjuder lätt i 15 minuter. Skaka kastrullen då och då, men undvik att röra i den. Skumma sylten väl eftersom det är från skummet som eventuella mögelsvampar kan utvecklas.
3. Ta kastrullen från spisen och låt den stå och dra en stund. Lös upp natriumbensoat i ett par matskedar av sylten och rör ner blandningen.
4. Den färdiga sylten öses upp i väl rengjorda och uppvärmda burkar och försluts omgående. Förvara sylten svalt, gärna i kylskåp för bästa hållbarhet. Om sylten ska frysas fördelas den i förpackningar av plast eller kartong. Ställ sylten svalt innan den slutligen fryses in. (TT Spektra)




ATT DRICKA TILL
Varför inte en hemlagad smoothie med bär från frysen, banan och kall mjölk? Kör i mixer eller blanda med mixerstav och njut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!