Frukost i det gröna
Ta tid att laga och njuta av dagens första måltid. Långa lata semesterdagar får bästa starten med en ordentlig sommarfrukost på uteplatsen.
Äggröra med rökt skinka.
Foto: Hans E Ericson
Jag brukar använda mycket ägg när jag gör frukost. Det går att variera så mycket. Omelett med olika fyllningar, äggröra, pannkakor och fattiga riddare eller "french toast" som det också kallas. Jag bjuder på ett lättlagat recept på just french toast som till och med barnen kan göra om de inte är väldigt små.
På semestern kan man också passa på att göra jordgubbssylt, rosta sin egen müsli och kanske till och med baka bröd. Gör en kalljäst deg och sätt in i kylen över natten så är det bara att baka ut på morgonen. Köp en liter jordgubbar och ett litet paket Syltsocker och du kan koka jordgubbssylt på två minuter! Läs receptet på förpackningen, jag trodde inte det var sant men numera äter jag hemgjord jordgubbssylt på morgontoasten. Men bara på semestern förstås. Sen är det tillbaks till nyttigare tider.
Härom morgonen gick jag och min lilla dotter upp i skogen och plockade var sin mugg full av skogshallon. Gissa om vi njöt av hallon och mjölk till frukost.
Min allra skönaste frukost är under en stor ek på landet med en stor balja kaffe, morgontidning och "mammaförbud" en stund. Då står tiden stilla.
RECEPT:
Alpmüsli med färska bär, 1 portion
Alpmüsli är som en yoghurtbaserad "gröt" som inte ska kokas. Kvällen före läggs müsli i blöt i en skål med mjölk. På morgonen rör man i tjock yoghurt och toppar med färska och/eller torkade frukter eller bär, nötter, frön och honung.
1 dl osötad basmüsli
2 dl mjölk
0,5-1 dl turkisk yoghurt
bär, hackad frukt, torkad frukt, nötter eller vad du önskar
flytande honung
Lägg müslin i blöt i mjölken över natten. Täck över och ställ i kyl. Rör i yoghurten till önskad konsistens på morgonen. Toppa med tillbehören och ringla över honung.
French toast med kanel och stekta äpplen, 4 portioner
Den här rätten är vanlig i USA men jag tycker den är toppen som helgfrukost och barnen älskar den.
4 skivor formfranska, gärna fiber-, eller fullkornsvariant
4 ägg
2 tsk malen kanel
smör att steka i
2 äpplen i klyftor
Till servering:
Flytande honung eller lönnsirap
Vispa ihop ägg och kanel. Doppa brödskivorna i äggvispet och stek dem gyllene ett par minuter på var sida. Stek äppelklyftorna lätt och servera till tillsammans med lite honung eller lönnsirap.
Äggfrukost, 4 portioner
Äggröra med rökt skinka är bra mat en sen helgfrukost. Servera rostat bröd till och avsluta med en frukt.
6-8 ägg
1 krm salt
smör att steka i
12 skivor rökt skinka av god kvalitet
eventuellt några cocktailtomater
Vispa ihop äggen med saltet. Hetta upp lite smör i en vid kastrull eller panna och häll i äggvispet. Sänk värmen till lägsta och rör hela tiden tills du får en krämig äggröra. Stek tomaterna lätt och servera med skinkan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!