Frossa i fina färska fisken
Fisk är ju så krångligt och svårt och kräver massa kockvana. Nej, inte alls tycker tre av Uppsalas fiskexperter som lagar sina favoritrecept och förklarar varför fisk är toppenkäk.
Kolja med potatispuré.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Varför fisk?
- Det är nyttigt och gott. Och barn gillar faktiskt fisk.
Farliga fisken?
- Tvärtom, det är enklare att laga än kött. Men kanske lite känsligare så man får passa så den inte tillagas för länge, då blir den tråkig.
Fixa fisken:
- Det är bra att ha en termometer till hands, då är det nästan omöjligt att misslyckas. När innertemperaturen är runt 50-60 grader är den färdig.
Favoritfirre:
- Marulk och kubb. Det är fasta fiskar som man kan göra mycket med.
Hur ofta hemma:
- Ganska ofta. Mina barn älskar fisk.
Valt recept:
- Det är ett enkelt recept som är gott, och kolja är en trevlig och god fisk som inte är allt för exklusiv.
Annika Sundberg från Annika Sundbergs fisk lagar två rätter: Senapsfylld gör med dillgrädde och grillad tonfisk med tomat- och basilikasalsa och wasabismör.
Varför fisk?
- Fisk är väldigt lätt att göra, egentligen behöver du bara salt och en ugn. Och det är gott!
Farliga fisken?
- Nej, absolut inte - tvärtom. Men folk är ofta rädda att göra fisk och det tror jag beror på att fisk är ganska dyrt och då vill man inte gärna misslyckas.
Fixa fisken:
- Köp färsk fisk och tveka inte att be personalen om råd eller recept. Och gör det enkelt för dig. Jag jobbar mycket med ugn och senap.
Favoritfirre:
- Abborre, det är en jättebra matfisk med god smak. Bäst är att steka den i smör och servera med kantarellstuvning!
Hur ofta hemma: - Varje dag på jobbet och åtminstone en dag i veckan hemma.
Valt recept:
- Jag har valt maträtter som är enkla och går snabbt att göra. Och fiskar som det är säsong för nu.
Michael Sjöstedt på Feskarna/Caviar
Varför fisk?
- Det är nyttigt och gott. Och oftast enkelt att laga.
Farliga fisken?
-Nej, fisk är lättare att få bra än kött. Jag tror att rädslan beror på att man inte provat så mycket och på att man förknippar fisken med den där torra torskbiten man fick i skolan.
Fixa fisken:
- Felet de flesta gör är att använda för låg värme när de steker fisk. Det ska vara ordentligt hett men man ska inte låta det vara för länge.
Favoritfirre:
- Torskrygg är en favorit. Och hälleflundra. Och piggvar. Lite köttigare grejer.
Hur ofta hemma:
- Väldigt ofta. Jag äter inte kött så det blir fisk flera gånger i veckan.
Valt recept:
- Soppa hör säsongen till. Och den är god, enkel och ganska snabb att laga och innehåller ganska billiga råvaror.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!