Frossa i citrusfrukter

Det är som om alla bitar faller på plats. På vintern när vi behöver som mest av vitamin C är det högsäsong för citrus. Passa på att frossa!

citrus ulrika ekblom

citrus ulrika ekblom

Foto:

Mat & dryck2013-02-21 09:04

Saftiga apelsiner, rosa grapefrukt, mandariner, clementiner, pomelo, pomerans, ugly, sweetie, blodapelsiner fyller butikernas fruktdiskar. Passa på nu, om ett par månader är finns bara hälften och de är rätt torra och trista.

Jag glömmer aldrig den vy jag såg när jag öppnade fönsterluckorna en alldeles för tidig aprilmorgon på portugisiska landsbygden då en rätt jobbig tupp hade väckt mig. Jag hade anlänt till det gamla klostret som var ombyggt till hotell sent kvällen före då det var bäckmörkt och det var omöjligt att se omgivningarna. Men där bakom fönsterluckorna visade sig en fantastisk vy med gröna kullar fulla med citronträd som stod tunga av frukt. Det var då jag började fundera på att det alltid finns citroner året runt. Det finns nämligen många sorters citroner och en del ger skörd året om medan andra bär frukt två till fyra gånger per år.

När jag använder citrus i matlagningen, vilket är ganska ofta, använder jag mest skalen. Det är i skalet de eteriska oljorna sitter som ger mest smak. Med ett så kallat ”zestjärn” alltså ett rivstål är det lätt att riva av det yttersta skalet. Tänk på att om du använder skal i matlagning är det bäst med ekologisk frukt. Men tvätta gärna frukten ändå innan du river den. Lite apelsin-, citron-, eller limeskal är gott att gnida in kycklingen med innan du steker den. Riv ner lite citronskal i degen när du bakar ciabatta, blanda citruskal- och saft i vingäretten och låt en stor apelsinskalstrimla koka med i lammgrytan. Att låta en halv citrusfrukt stekas eller grillas med snittytan ner gör att sockret i frukten karamelliseras och den får en söt och lite bränd arom perfekt att klämma över grillat kött eller fisk.

Min favoritcitrus blodapelsin har en kort säsong så det gäller att frossa när den finns. Blodapelsinen växer vid vulkanen Etnas sluttningar på Sicilien. Där är klimatskillnaderna stora på dagen och natten och frukten har utvecklat en stark antioxidant i den röda färgen för att skydda sig mot de kalla nätterna. När vi äter frukten får vi också i oss av antioxidanten och det gör den extra hälsosam. Av blodapelsinen kan du göra goda vintersallader, sorbeter och juicer. Den passar utmärkt med vintergrönsaker som rödbetor, rödkål, grönkål, bitter sallat med mera.

Jag bjuder på en riktig vintersallad med blodapelsin, en helstekt kotlettrad med apelsin och fänkål samt grillade kycklingschnitzlar med citron och honung. Inspireras och njut

Apelsin- och fänkålskotlett
Rejäl vintermat med den klockrena kombon apelsin och fänkål.
(6 portioner)

2 kg fläskkotlett med ben och svål
2 msk lätt mortlat fänkålsfrö
3 ekologiska apelsiner, rivet skal
2 tsk salt
2 tsk rosépeppar
1 tsk nymald svartpeppar
2 fänkålsstånd
olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skär ett rutmönster i svålen. Blanda mortlat fänkålsfrö, apelsinskal, salt, rosépeppar och svartpeppar. Smörj in köttet med olivolja. Klappa in köttbiten med kryddblandningen. Lägg köttet i en ugnsform.
3. Skär apelsinerna i klyftor och lägg runt om. Dela fänkålen, skär bort rotstocken och klyfta fänkålen och lägg det i formen med apelsinklyftorna. Droppa över lite olja och strö på lite flingsalt och svartpeppar. Ställ in formen i nedre delen av ugnen i cirka två timmar tills innertemperaturen är 65 grader. Låt köttet vila 10 minuter innan du skär upp det. Salta lite på snittytorna och låt var och en klämma apelsinklyftorna över köttet.

Blodapelsinsallad med rödbetor
Perfekt att starta en middag med. Det bara kryllar av vitaminer i den här salladen!
(4 portioner)

4 blodapelsiner
300 g kokta rödbetor (finns färdigkokta i plastförpackning i välsorterad grönsaksdisk)
1 litet rosésallatshuvud
½ kruka koriander
Flingsalt
Vinägrett
½ dl pressad blodapelsinsaft
1 msk sötstark senap
1 dl olivolja

1. Koka rödbetorna med skal cirka 40 minuter tills de är mjuka eller använd färdigkokta. Gnid bort skalet under rinnande kallt vatten och skär betorna i klyftor.
2. Skär ut hinnfria klyftor från blodapelsinerna genom att skära bort en skiva längst ner på frukten så den kan stå stadigt. Skär sedan bort skalet och de vita hinnorna uppifrån och ner runtom om apelsinen. Skär ut klyftorna mellan hinnorna och ta till vara på saften. Tycker du att det är bökigt att göra så här kan du helt enkelt skala och skära frukten i skivor.
3. Riv sallaten i bitar och knipsa av koriandern.
4. Vispa ihop vinägretten och blanda i salladen. Salta lätt.

Grillade kycklingschnitzlar med
citronhonungsås

En lätt rätt som passar utmärkt med lite lättfräst bladspenat och ett gott bröd.
(4 portioner)

1 kg kycklingfiléer
Flingsalt och grovt mald svartpeppar

Citron-honungssås
1 schalottenlök, finhackad
2 msk smör
1 dl pressad citronsaft, ca 2 stora citroner
3 dl kycklingbuljong
2 msk honung

1. Börja med såsen. Fräs löken i smöret utan att det tar färg. Häll i citronsaft, buljong och honung i en vid kastrull utan lock och låt det koka ner till hälften. Smaka av med salt. Håll varmt.
2. Skär kycklingfiléerna tunt på längden. Banka ut dem med näven om de är för tjocka.
Grilla cirka tre minuter på var sida i en het grillpanna. Salta och peppra väl. Grilla även några citronskivor som dekoration.
3. Lägg upp i panna eller form och slå den varma såsen över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!