Frisk buffé till examen

Anna-Sofia Kulluvara tänkte först laga en buffé med traditionella ­rätter. Men sedan bestämde hon sig för att göra något roligare.

Foto: Pelle Johansson

Mat & dryck2007-05-24 00:01
Utifrån sin favoritsallad med mango och bönor funderade Anna-Sofia Kullu­vaara ut de övriga rätterna till studentbuffén så att smakerna skulle sam­spela.
- Det finns så mycket lax och sallad med färskpotatis i tidningar så här års så det var kul att göra något annat, säger Anna-Sofia Kulluvaara.
Hon började planeringen med att ringa sina två systrar. Ett fullkomligt naturligt beteende för en som kommer ifrån en matlagningstokig familj.
- När vi träffas pratar vi alltid mat, samtidigt som vi äter en måltid börjar vi planera för nästa, säger systern, Katja Kulluvaara Östman som assisterar i köket den här kvällen.
Deras mamma är hemkunskapslärare och har hållit gourmetkurser för män i 25 år. Pappan är också matlagningsroad och provar alltid på okända rätter. Och den tredje systern är lika mycket matlagarne som övriga.

Vi sitter i Anna-Sofias Kulluvaaras kök där diskbänken räcker inte till för alla skålar, skärbrädor, knivar och salladssorter i krukor. I rummet intill sitter hennes kursare, ett gäng kostekonomer som planerar sin examansfest. Innan ens sista terminen är slut har Anna-Sofia Kulluvaara fått ett vikariat som kund­ansvarig på matföretaget Medirest.
Hon tycker om att hitta på egna recept och nästan lika självskriven som salladen till studentbuffén var marängtårtan med hallon.
- Jag gillar inte grädde så jag gjorde en utan. I stället har jag gjort en ostkräm-light.
Men receptet till Het bulgur i blad fick hon av en turkisk vän.
Den marinerade kycklingen valde Anna-Sofia Kulluvaara för att få med kött i buffén. Och idén till pirogerna med fetaostfyllning och paprika dök upp när hon såg ett extrapris på smördegsplattor.

Hon älskar att handla och går helst ensam så hon kan ta tid på sig.
Att god mat inte behöver vara svår är hennes studentbuffé ett bevis på. Kursarna i vardagsrummer smakar och berömmer maten. De är överens om att Anna-Sofia är bäst av dem alla på att laga mat.
PERSONLIGT
Namn: Anna-Sofia Kullu­vaara
Ålder: 27 år.
Yrke: Kostekonom.
Innan dess: Säsongsarbetade som servitris i Österrikiska alperna. Au pair i USA.
Bor: På Djäknegatan i Uppsala.
Uppdrag av UNT: Att göra en lättlagad buffé till studentfesten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!