Freska Fasolakia jahni — bönor i tomatsås med fetaost

(4 portioner) 300 g färska gröna bönor1 hackad gul lök, gärna färsk3 hackade vitlöksklyftor3 msk olivolja1 kg väl mogna tomaterflingsalt och nymald svartpeppar 1 nypa sockerDessutom:200 g äkta fetaostev baguette eller bondbrödev svarta kalamataoliver

Mat & dryck2008-09-18 00:00
Argiris Papanotas, Uppsala:
— Jag kommer från Grekland och äter alltid två favoriträtter när jag är där. Den ena är "Den svimmande imamen" med bakad aubergine och den andra är en rätt med gröna bönor och tomat som serveras med fetaost.

Bönrätten kan ätas som tillbehör eller som lättare rätt med bröd till. I Argiris originalrecept ska bönorna kokas 45 minuter. Jag har gjort rätten lite mer "al dente", men det är en smaksak. Lite goda grekiska oliver är gott till.

Skölj bönorna och klipp bort fästena.
Fräs den hackade löken och vitlöken lätt i oljan i en vid kastrull utan att det tar färg. Hacka tomaterna grovt och tillsätt dem. Låt det koka ihop till en tjock tomatsås på medelvärme utan lock i ca 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker.
Tillsätt bönorna och låt de sjuda under lock i ca 10 minuter. Servera med skivad eller smulad fetaost och gärna bröd och oliver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!