Fräscht och somrigt tog priset
UNT:s recepttävling är avgjord och nu ska de vinnande recepten tillagas. Vinnaren, Kjersti Bylin Casteryd, älskar matlagning och har vunnit 40 recepttävlingar under åren. Hennes dröm är att ge ut en egen kokbok.
Foto: Hans E Ericson
- Jag tycker om att ugnsrosta grönsaker. Det får smakerna att blomma ut, säger hon.
Att laga mat, tänka ut recept och prova nya matkombinationer är Kjersti Bylin Casteryds stora intresse. Hennes man, Lennart Casteryd, berättar:
- På kvällen när Kjersti ligger och läser hör man ljud från henne: "mm", "åh", "ah". Då ser man att det är en kokbok hon läser. Hon känner alltså smaken i munnen när hon läser ett recept. Den förmågan har inte jag i alla fall.
Till soppan bjuder Kjersti Bylin Casteryd på hembakat bröd och två olika sallader. I salladerna ingår bland annat pilgrimsmusslor, parmaskinka, frukt och ostar.
- Jag har full förståelse för om man tycker att ingredienserna är för dyra. Då kan man byta ut något. Det finns inga regler tycker jag, man ska inte vara rädd för att testa när man lagar mat, säger hon.
Kjersti Bylin Casteryd är uppvuxen i Kongo. Hennes föräldrar var missionärer och hon gick på internatskola där hon fick all mat serverad. När hon senare kom till Sverige ville hon lära sig grunderna i matlagning och började på seminariet för huslig utbildning i Uppsala.
- Vi fick lära oss att tillreda en gåsmiddag och laga mat till en lysningsmottagning. Det var oerhört strikt, man kallade varandra för fröken. Det är nästan så man tror att det var på 1800-tal, säger hon och skrattar.
Förutom att det är roligt att laga mat, tycker Kjersti Bylin Casteryd även att det fungerar bra som avkoppling.
- Jag är kurator och möter mycket elände i jobbet. Särskilt när jag jobbade med cancersjuka människor var det extra tungt och då var matlagning ett bra sätt att koppla bort jobbet och slappna av, berättar hon medan hon tar ut de rostade grönsakerna ur ugnen.
En ljuvlig doft av paprika och vitlök sprider sig i köket. Nu ska grönsakerna mixas, spädas med vatten och blandas med ajvar relish.
Kjerstin Bylin Casteryd fortsätter med förberedelserna när vi lämnar henne i den gamla vackra 1800-talsgården. Till soppan och salladerna blir det hembakat bröd och till efterrätt en chokladpaj gjord på mörk choklad och kondenserad mjölk, med exotiska frukter till.
Senare på kvällen hör Kjersti Bylin Casteryd av sig igen:
- Jag tänkte att det kanske kan uppfattas som snobbigt med en del av ingredienserna. Jag är fullt medveten om att man inte ställer sig och grillar pilgrimsmusslor om man är ensamstående småbarnsmamma och har svårt att få ihop tillvaron, både tidsmässigt och ekonomiskt. Egentligen är ju vardagsmaten det viktigaste. Och då är det ju faktiskt helt okej med korv och potatismos på pulver. Fast man kan ju piffa upp den med lite grönt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!