Fransk vardagsmat på menyn

Fotboll i all ära, men Frankrike är så mycket mer än så. Till exempel mat. Språkprofessorn Coco Norén fixar en franskinspirerad vardagsmiddag lätt som en crêpe.

Sås på laxen. En liten klick färdigköpt bearnasiesås blir pricken över i:et på laxen.

Sås på laxen. En liten klick färdigköpt bearnasiesås blir pricken över i:et på laxen.

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & Dryck2016-06-05 05:00

Det fräser till i stekpannan när Coco Norén lägger ner den enorma entrecôteskivan. Doften av stekt kött sprider sig och det osar rejält i lägenheten i Ekeby, men Coco Norén säger bestämt att hon inte tänker sätta igång köksfläkten eftersom hon inte gillar ljudet.

Men kött gillar hon och rött ska det vara.

– Jag kan äta kött som nästan vandrar iväg av sig själv, skrattar hon. Och jag gillar entrecôte mer än oxfilé eftersom det är mer fettspäckat och smakar mer kött.

Coco Norén har sedan länge en nära relation till Frankrike. När hon var fem år satte föräldrarna henne i en fransk skola i Stockholm, Lycée Saint Louis, som ett ”pedagogiskt experiment”. Gymnasiestudierna genomförde hon på Franska Skolan i centrala Stockholm och efter att ha provat på några olika utbildningar blev det franskastudier på Uppsala Universitet.

I dag är hon professor i franska på Institutionen för moderna språk och ordförande för Alliance française d’Upsal, en förening som har syftet att främja intresset för det franska språket och franskspråkiga ländernas kultur.

Att laga mat är ett stort intresse och Coco Norén har gärna gäster på middag, men hon konstaterar att hon hade mer tid för sådant förut. Hennes matfilosofi går ut på att få gästerna att känna sig trygga i sitt ätande, berättar hon. Folk måste få chansen att planera hur, när och vad de ska äta så därför berättar hon redan när gästerna kommer vilken mat hon tänker bjuda på och i vilken ordning.

– Men vet du vad mitt bästa tips är för en lyckad middag? Bjud hem trevligt folk!

Att det blir fransk mat just denna söndag i UNT är såklart ingen tillfällighet. Fotbolls-EM i Frankrike drar snart igång, men det är egentligen inget som Coco Norén bryr sig om.

– Jag tycker fotboll är väldigt tråkigt, det går för långsamt. Men hockey är roligt, jag är Almtuna-fan!

Som språkvetare fascineras hon däremot av att ”zlatanera” blivit ett franskt verb efter en viss svensk fotbollsstjärnas sätt att vara. Översatt lär det betyda ”dominera” eller ”klara något med kraft”.

– Som jag förstått det är det både att ta för sig och att liksom vinna och ha framgång, säger Coco Norén och skär ut en bit anklever som placeras på den färdigstekta entrecôten som ligger och vilar på de kokta gröna linserna.

Hon ger dock inte mycket för det franska finliret med stilrena uppläggningar. Hon vurmar mer för storkok, grytor och bufféer, så att gästerna kan äta när de vill och hur de vill.

– Den här maten är väldigt opiffig. Men jag vägrar att lägga på en liten tomat bara för att det ska vara snyggt! säger hon bestämt.

Coco Norén följer sällan recept utan höftar mest när hon lagar mat, berättar hon. Om det någon gång mot förmodan behöver mätas eller vägas får sambon Bo rycka in för att styra upp mängderna. Hennes franskinspirerade vardagsmeny består av taboulé med räkor, entrecôte med anklever (som kan uteslutas) och gröna linser, laxfilé med haricots verts (gröna bönor) och bearnaisesås, samt crêpes med nutella till efterrätt. Dessutom ett par goda franska ostar som hon serverar på en rejäl grönsalladsbädd och som varken ska ätas med bröd, kex eller päron, men gärna med kniv och gaffel.

Coco Norén tycker, liksom många fransmän, att potatis som tillbehör lika gärna kan ersättas med bönor eller linser.

– Man kan också ha stuvade morötter eller kanske en rotfruktsgratäng. Kostmässigt förlorar man inget, man får ju liksom inte skörbjugg om man inte äter potatis. Men vi äter jättemycket potatis hemma, jag vill bara verka exotisk! säger hon och skrattar.

När det gäller efterrätter lägger sig hon platt. Det är helt enkelt inte hennes grej. I Frankrike äter man ofta just frukt som efterrätt till vardags eller helt enkelt bara en liten fruktyoghurt.

– Jag gillar varken sötsaker, efterrätter eller frukt. Det är ingen sockerrädsla eller hälsogrej, det är bara inte gott, säger Coco Norén.

Recept

Taboulé aux crevettes

Couscoussallad med räkor (4 portioner).

1 kg frysta räkor med skal

250 g couscousgryn, gärna fullkorn

200 g krossade tomater

½ dl citronjuice

½ dl olivolja

½ riven gurka med sin vätska

ett knippe finhackad persilja

en finhackad rödlök, eller salladslök efter behag

1–1½ matsked torkad mynta

salt och vitpeppar

1 Blanda ingredienserna ovan, utom räkorna, i en bunke och låt svälla över natten. Salta och peppra efter tycke och smak. Eftersom gurkan kan vara lite olika stor får man ta det lite försiktigt. Grynen får inte bli degiga utan ska ha lite stuns.

2 Känns det för torrt på morgonen kan man lätt röra i lite mer olivolja och i värsta fall en skvätt vatten.

3 Tina och skala räkorna och blanda ner i couscoussalladen. I stället för räkor kan man ha musslor, fetaost, oliver, kikärtor och purjolök i valfria kombinationer. Om man vill ta fram det nordfrikanska inflytandet kan man ha kikärtor och russin, en liten klick harissa (sås med bland annat chilipeppar och vitlök) för att få hetta och servera till merguez (lammkorv) eller till grillat kött.

Entrecôte sur lentilles vertes aux lardons

Entrecôte med fläskkokta gröna linser (4 portioner).

4 entrecôteskivor

250 g gröna linser

300 g rökt stek- eller sidfläsk eller 1 pkt bacon

1 msk kalvfond

ett pkt anklever (kan uteslutas)

salt och svartpeppar

1 Koka upp linserna tillsammans med fläsket och kalvfonden. Skumma av. Sänk värmen och låt puttra tills linserna blivit mjuka, ca 20 min. Vill man ge linserna en mer framträdande smak kan man koka dem med timjan eller vitlök. Men döda inte smaken med för tuffa kryddor.

2 Häll av vattnet och ringla på lite olivolja.

3 Stek eller grilla entrecôteskivorna (skäm gärna bort dig själv med finfin kvalitet). Salta och peppra efter smak.

4 Skär en centimetertjock skiva anklever (kan uteslutas) och lägg på köttet. Låt köttet vila någon minut innan servering.

5 Om du längtar efter sås, häll i en skvätt rödvin eller konjak i stekpannan och lägg i en stor klick smör. Vispar ur och häll över köttet. Eller så rör du ihop en kall sås med en rejäl matsked dijonsenap och lite majonnäs och gräddfil.

Filet de saumon à la béarnaise, haricots verts

Laxfilé med bearnaisesås och gröna bönor (4 portioner).

4 tinade laxfiléer i portioner (125 g styck)

1 påse tinade frysta haricots verts (600 g)

50 g smör

3 msk olivolja

1 msk grönsaks- eller kyckligfond

salt och vitpeppar

1 Ugnsstek laxfiléerna i 200 grader i tio minuter. Sänk till 125 grader och låt stå tills laxen är klar, men inte för länge så den blir torr. Salta och peppra efter smak.

2 Under tiden, smält smöret med olivoljan i en stekpanna. Stek bönorna så de får lite yta och sänk sedan värmen.

3 Häll på fond och vatten så det täcker bönorna. Salta (tänk på att smöret är salt också) och peppra efter smak. Låt puttra tills bönorna är mjuka. Fyll på med lite vatten om så behövs.

4 Servera bönorna som tillbehör eller i stället för potatis.

5 Lägg på en klick av din favoritbearnaisesås på varje laxfilé eller gör en egen, det är inte så svårt – recept finns på webben. Eller så gör du en kall bea-inspirerad sås med majonnäs, crème fraîche, liten klick dijonsenap och dragon.

Crêpes au Nutella

Crêpes med nutella (4 portioner) för dig som inte orkar lägga ned stor möda på efterrätten.

2 dl mjöl

4 ägg

5 dl standardmjölk

50 g smält extrasaltat smör

nutella

1 Blanda smeten kvällen innan. Blanda ägg med mjöl och sedan mjölk och smält smör. Mixa sedan snabbt med stavmixer.

2 Grädda crêpesen mycket tunt och låt dem vila i rumstemperatur tills det är dags att servera.

4 Bred ett tunt lager nutella på varje crêpe och vik den två gånger till formen av en halv halvmåne.

Fromages et salade verte à la vinaigrette

Ost med grönsallad och vinaigrette.

Två favoritostar är blåmögelosten Forme d’Ambert och en opastöriserad camenbert från Normandie. De här har jag lagt på ett fat med mycket grönsallad och en riktigt syrlig vinaigrette.

Vinaigrette dijonnaise

En fransk vinaigrette ska gärna vara ”relevée”, alltså att smaken av syra är tydlig. Det här är vardagsvarianten. Vill man att den ska ha ännu mer karaktär kan man lägga till någon färsk krydda som till exempel finklippt timjan, dragon eller basilika.

½ dl dijonsenap

1,5 dl äppelcidervinäger

3 dl av din favoritolja

salt och vitpeppar

1 Vispa senap och vinäger tills senapen löst sig.

2 Fyll på med olja och vispa krafigt så att vinaigretten blir slät utan att den skär sig. Salta och peppra efter smak.

3 Häll upp i en snygg flaska.

4 Smaksätt salladen som serveras med osten.

Personligt Gillar kött och grönsallad

Namn: Coco Norén.

Ålder. 47 år.

Bor: Halva tiden i lägenhet i Ekeby och halva tiden i villa i Herrhagen.

Familj: Tre barn, Mikael, 12 år, Maria, 15 år och Markus, 20 år. Halvtidssambon Bo (som har tre vuxna söner).

Jobb: Professor i franska vid Uppsala universitet, dekan för Språkvetenskapliga fakulteten.

Gillar: Stora köttbitar, fett och salt. Och grönsallad (”jag äter enorma mängder”).

Gillar inte: Sötsaker, efterrätter och frukt.

Kuriosa: Namnet Coco har ingen fransk koppling, det var hennes storasyster som hittade på det när de var barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!