Fransk bistrotrend här igen
Det våras för fransk bistro. Åtminstone syns flera stycken nya i Stockholm och det som är nytt där brukar komma hit vad det lider. Är du otålig kan du laga franskt själv.
Bouillabaisse med rouille. Se recept nedan.
Foto: Pelle Johansson
Nu har det franska köket hittat tillbaka igen, inte till Uppsala men i Stockholm har det de senaste åren poppat upp franska bistroer och brasserier här och där. Brasserie Godot, Bobonne och Republik är bara några exempel. De senaste tillskottet är den kreativa duon Melker Anderssons och Danyel Couets Le Rouge i gamla stan. Krogen dignar av överdådiga röda sammetsdraperier, svulstiga speglar och allt annat som hör en fransk klassisk krog till.
- Vi har länge velat öppna en krog i mer klassiskt och traditionellt snitt, säger Danyel Couet.
Förhoppningsvis följer fler efter. Den traditionella franska bistromaten känns välkommen efter år av finlir där kockarna försökt bräcka varandra med varianter på råvaror som resulterat i oigenkännlighet. Det känns hoppfullt att det börjar vända till mer "basic" med schysta råvaror, långkok och enkel men hygglig mat.
För vem kan motstå välhängda biffar med tjockskuren pommes frites, choucroute garni (surkål med tillbehör som som korvar och kött), moules frites (kokta blåmusslor med pommes frites) eller en riktig bouillabaisse (fisksoppa) med tillbehör?
Den varma, murriga och klassiska krogstilen som en bistro eller brasserie har som kännetecken är välkommet efter år av från minimalism, nordiskt blont eller oljad ek och klädda stolar. Fram för mer snygga bardiskar av zink, tunga sammetsdraperier och marmorbordsskivor eller rutiga dukar.
En fransman skulle säkert fnysa åt våra försök att efterlikna de franska krogarna men vad gör det, bara konceptet känns ärligt och fungerar bra.
Jag har lagat några franska klassiker. Quiche Lorraine, (ost och skinkpaj) en riktig fuskbouillbaisse och crème brûlée (äguu-gräddpudding med knäckigt täcke). Låt det smaka.
Hoppas någon trendkänslig krögare här i stan snart hakar på trenden så vi får känna doften av vitlök igen.
Bistro - enklare restaurang, kafé eller pub
Brasserie - enklare restaurang som från början även hade bryggeriverksamhet
Brasserie - enklare restaurang som från början även hade bryggeriverksamhet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!