Från krogmat till skolmat
Norrtälje kommun har sin egen Jaime Oliver. Kocken som tog sin kokkonst ut från krogen och in i skolbespisningen. Han heter Michael Lindström och är kökschef från Älmsta skola. Fast han valde skolan långt tidigare än den nakne kocken.
Men trenden är att det har börjat vända, menar han.
—Det kommer fler och fler kockar till skolorna. Och tittar du i restaurangköken ser du många kockar i 20—25-årsåldern. Det blir glesare i ledet av äldre och bland dem som bildat familj. På krogen kunde man jobba arbetspass upp till 14 timmar, sena kvällar och mycket helger, men det vill jag inte nu. Man måste leva en smula också.
Orsaken till att Michael Lindström bytte värld var att han ville ha lediga helger för att kunna spela med sitt band. Nu trivs han bra, saknar bara restaurangtempot lite ibland, och ser det som en utmaning att få eleverna att gilla maten och äta den.
En gång testade han stekt fläsk med löksås, men det blev bara en gång.
—Det gick sisådär, säger han och vickar med handen i luften.
Han har jobbat på Älmsta skola i fem år, innan dess på Rodengymnasiet och tycker ibland att det bara behövs små förändringar för att skolmaten ska bli mycket godare. Lite starkare kryddning och att servera skalad potatis ger resultat.
—Vi har faktiskt minskat ner på pastan på senare tid och eleverna äter gärna potatis som ju är nyttig mat.
Michael Lindström provade först att ge barnen oskalad potatis men av den hamnade mycket i sophinken. Och den färdigskalade gillar han inte själv smaken på.
Han köper in några färdiglagade rätter som köttbullar och pannkakor, men i största möjliga mån lagas det mesta i köket. Trots att de dagligen tillagar 650 portioner. Älmstaköket förser även Norrsundsskolan, Singö skola, Grisslehamns skola och dagis med mat.
Inga fiskpinnar står på menyn — de blir inte goda i skolugnen — och ingen strömming men gärna panerad rödspätta eller ugnslagad färsk lax. Till fiskrätterna serverar han olika kalla såser (se recept i kokboken).
Elin Sandin och Julia Levison går i årskurs 3—4 Tellus och har just avslutat lunchens pannkakor.
—Maten är bra här och smakar gott helst pannkakor, korvgryta och tacos, säger Elin Sandin.
—Jo, den är god. Oftast. Bäst är kycklinggryta, pannkakor och korvgryta, säger Julia Levison.
Några musiklärare som sitter på scenen tuggar glatt i sig maten. De kallar den helt fantastisk och smakrik, och tycker att såserna är goda och att det hela känns extra piffigt.
Michael Lindströms recept finns i kokboken:
Italiensk ostsoppa
Kalla fisksåser
Marinerade Oliver
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!