Framtidens mat är nära

MATVANOR. Kött som inte kommer från djur, mera grönsaker och matvanor som är skräddarsydda för individen. Det kan bli framtidens melodi.

Grönt, påväg att bli ännu viktigare.

Grönt, påväg att bli ännu viktigare.

Foto: Tor Johnsson

Mat & dryck2008-10-19 00:00
Ta ett piller i stället för en måltid. Så såg framtidsvisionerna ut förr. Men det var då det, nu är det andra tongångar i kristallkulan.
- Vi kommer att äta mera grönsaker och mindre kött och fisk, säger Hanna Halpern, vd för Restaurangakademien och general för Årets kock.
Att kött och fisk kommer att minska i popularitet beror förstås på uppmärksamheten kring klimathotet och utfiskningen. Medan grönsaksvurmen hänger på hälso- och miljövågen men den har också en annan förklaring.
-I takt med att fler kvinnor representerar ute på restaurang, ökar efterfrågan på grönsaker. Och då talar jag inte om lite grönt som dekoration på tallrikarna utan om nya, kompletta grönsaksrätter.

Å andra sidan kommer allt fler män att stå för maten hemmavid och de kommer att ställa höga krav på kvaliteten, siar Hanna Halpern, som ser en ny vår för gamla sorter av både potatis och rotsaker, sådana som glömts bort under de senaste årtiondena.
Däremot tror hon att exotiskt grönt har sett sina bästa dagar här uppe i Norden. Inte minst på grund av medvetenheten om vad långväga mat gör för koldioxidutsläppen.
- En jordgubbe i nyårsdrinken kan ju vara kul, men inte väljer vi det för att det är så underbart gott. I takt med att matintresset accelererar ökar kraven på smaken. Vi äter inte för att bli mätta, utan maten ska ge en högre dimension till tillvaron.

Närodlat, som är hett redan nu, kommer att utvecklas. För femtio år sedan var närodlat det enda i grönsaksväg som fanns att tillgå. Men närodlat framöver innebär lokalt producerade råvaror som måste vara av bästa kvalitet.
- När tiden är vår största bristvara kommer det att bli lyx att handla med omsorg. Förut var en fin bil eller en ny köksinredning värsta statussymbolerna. Nu handlar det om närodlat. Det är något av det finaste du kan bjuda på och det visar vem du är.

Hanna Halpern ser fram emot att vi kommer att ha mera muslimska inslag i maten framöver och att inslag från det muslimska köket kommer att prägla våra högtider. Men däremot kommer vi inte att laga vardagsmat i hemmen under veckorna utan då köper vi färdiglagat medan helgerna kommer att ägnas åt matlagning.
Men dagens färdigmat duger inte. Den kommer att bli bättre, siar Hans Lingnert som är forskningschef på Sik, (Institutet för livsmedel och bioteknik).
Han menar att det är stor skillnad på kundernas förväntningar på en lunchlåda som kanske äts vid datorn i all hast och på en middagsrätt för hela familjen.
- Industrilagat kommer att utvecklas till bättre och mer smakrika rätter. Och de måste se aptitligare ut på tallriken också, säger han och menar att dagens platstråg kommer att ersättas av andra förpackningslösningar. Olika ingredienser som ris, kött och grönsaker kommer att levereras separerade från varandra.

Hans Lingnert ser också framför sig hur vi kommer att äta mer individualiserad kost beroende på hälsotrenden.
- Med hjälp av individuella kostguider kommer vi att äta utifrån våra egna förutsättningar och genetiska sjukdomsbelastningar. Alla behöver inte dra ner på saltet samtidigt som det kan vara hälsosamt för somliga.
Han tror också starkt på grönsakernas frammarsch och köttets uttåg och påpekar att på en och samma odlingsareal får man ut mera grönt än kött.
- Fiskätandet kommer också att öka, beroende på att fiskodlingarna blir fler.
Han ser också att vi kommer att få flera nya produkter som ersätter köttet. Dessa kommer att ha vegetabiliskt ursprung eller vara mikrobiellt framställda (liknande dagens quorn). Kanske kommer de vara framställda genom odling av animala celler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!