Förskolekock i barnens smak

Förskolekocken Raquel Cañas vet vad som går hem hos småbarn. Hon lagar dragonfisk, linssoppa och mustig kycklinggryta, rätter som även gillas av den kräsnaste barnmagen.

Reportage om förskolekocken Raquel Canas. Hon vet vad som går hem i matväg hos småbarn. På bilden: dragonfisk med potatis, broccoli och lite sallad.

Reportage om förskolekocken Raquel Canas. Hon vet vad som går hem i matväg hos småbarn. På bilden: dragonfisk med potatis, broccoli och lite sallad.

Foto: Erik Kulo

Mat & dryck2012-02-23 08:57

Av erfarenhet har hon lärt sig att barn visst kan gilla kryddad mat och annorlunda rätter. Det är därför hon fortsätter att sätta sin egen prägel på maten och inte alltid följer kommunens måltidsförslag.
– Vanligtvis brukar barn inte gilla grytor, för de ser inte vad som är i, men de gillar min och säger hon och lägger upp nykokt potatis i små glasskålar.
Vi befinner oss på förskolan Gudrun mitt i centrala Uppsala, inne i köket är det varmt och ångan från 160 tillagade matportioner ligger som en tät dimma över kastrullerna.
– Det här jobbet är tungt och slitigt, den dag jag inte lägger ner min själ i maten är det inte värt att fortsätta, säger Raquel Cañas.

Redan klockan sju var hon på plats i köket. Förmiddagen går snabbt och vid tiotiden är den första omgången mat klar, den som går till den mobila förskolan. Den andra omgången blir klar en timme senare, då äter barnen på Gudruns och Gunnars förskola. Totalt lagar hon 160-180 portioner om dagen.
– När jag sitter på bussen till jobbet planerar jag hur jag ska lägga upp min dag. Förutom huvudmenyn, lagar jag också specialkost och en vegetarisk rätt, säger Raquel Cañas och visar upp ett kort från ett barn som är vegetarian.
”Tack för att du lagar så god mat”, står det på kortet.
– Hon har en egen meny, det är viktigt, föräldrarna ska känna att deras matval tas på allvar, säger Raquel Cañas.



Hon har jobbat så länge
att hon fått guldklocka av kommunen för 25 års trogen tjänst. Valet att utbilda sig till kock gjorde hon när hon flyttade till Sverige från Guatemala med sitt första barn på 1980-talet.
– Jag trodde att jag bara skulle stanna i några månader. Sen insåg jag att det inte gick att åka tillbaka på grund av den politiska oron. Då bestämde jag mig för att gå en utbildning som gav jobb, för jag ville inte leva på socialen.
Hon har fyra barn, som nu är vuxna, och matintresset växte när barnen var små. Raquel Cañas återkommer flera gånger till devisen att mat ska lagas med kärlek.
– Jag pratar om min mormor nästan varje dag här på förskolan, hon var känd för sin matlagning och det var hon som lärde mig att mat är både kultur och konst.

På förskolan används ekologiska råvaror och så ofta det går, köper Raquel Cañas in färsk fisk från fiskare i Öregrund istället för fryst. När det är chili con carne kokar hon kidneybönorna istället för att köpa färdigkokta. Hon sågar ketchup som krydda och varnar föräldrar för att ta fram den på matbordet, eftersom den ”saboterar maten”.
Av erfarenhet har hon lärt sig att barn visst kan gilla kryddad mat och annorlunda rätter. Det är därför hon fortsätter att sätta sin egen prägel på maten och inte alltid följer kommunens måltidsförslag.

Recept som passar bra för barnen

Recepten är beräknade för 6 personer

DRAGONFISK

1 kg fiskfilé (torsk, sej, hoki eller kummel)
5 dl creme fraiche
5 dl turkisk yoghurt
1 msk potatismjöl
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
2 msk torkad dragon
 
1. Lägg valfri fiskfilé i en ugnsform. Blanda creme fraichen med turkisk yoghurt. Tillsätt salt, peppar, dragon och potatismjöl.
2. Häll blandningen ovan på fisken. Lägg fisken i ugnen, som ska stå på 175 grader, i ca 20-25 minuter.
3. Servera den färdiga fisken med kokt potatis och en god blandad sallad.
En blandad sallad kan till exempel vara: rivna morötter, tomat, gurka, ruccola sallad och en citronskiva.
Jag brukar servera detta även med kokt broccoli till mina barn.
 
LINSSOPPA

300 g röda linser
500 g potatis
1 purjolök
1 gul lök
5 klyftor vitlök
1 tsk timjan
6 lagerblad
1 tsk grovsalt
2,5 msk grönsaksfond
1,5 liter vatten
1 tsk malen svartpeppar
1 msk tacomixkrydda
1 msk paprikapulver
 
1. Skala och skiva potatisen. Koka linserna tillsammans med potatisen. Tillsätt kryddor, purjolök, vitlök och buljong.
2. Smaka av soppan, krydda ytterligare ifall det behövs. Mosa sedan soppan med en stor ballongvisp så att soppan blir slätare.
3. Servera soppan med bröd och creme fraiche med lite persilja.
 
THAIGRYTA

1 kg kycklinglårfilé
1 liter kokos mjölk
1/2 dl hönsbuljong
2 msk tomatpuré
1 tsk gurkmeja
1 dl sweet chili sås
1 strimlad purjolök
1/2 strimlad vitkål
2 msk majsstärkelse
 
1. Strimla kycklingen och stek kycklingen i matolja. Tillsätt sedan den strimlade purjolöken och vitkålen.
2. Häll i kryddorna i grytan. Slutligen, häll i kokosmjölken och hönsbuljong och låt det puttra.
3. Smaka av grytan och tillsätt kryddor om så önskas.
4. Servera med ris och sallad.

Reportage om förskolekocken Raquel Canas. Hon vet vad som går hem i matväg hos småbarn. På bilden: kycklinggryta.
Reportage om förskolekocken Raquel Canas. Hon vet vad som går hem i matväg hos småbarn. På bilden: kycklinggryta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!