Föga unikt på Unico

Unico placerar sig någonstans mellan en restaurang och ett kafé. Här kan man slinka in och luncha, fika eller äta middag och samtidigt ha bra spanläge över gågatan.

Kafé Unico.

Kafé Unico.

Foto: Fredrik Johansson

Mat & dryck2013-10-11 07:00

Inredningen på Unico är allt annat än enhetlig. Det svarta kaklet bakom kassadisken ger något av en bistrofeeling medan de murriga färgerna på väggarna tillsammans med brokiga lampor och tavlor andas kafé. Rörigt men ändå ganska mysigt.

Unico var bland de första i stan att erbjuda plocksallad, ett koncept som de hållit i. För 99 kr kan man välja bland ingredienser som grillad aubergine, kyckling, vindolmar med mera. För den som har svårt att själv välja ut sina fem ingredienser, går det även att få en färdigkomponerad räksallad eller en caesarsallad för samma pris. Caesarsalladen består av isbergssallad, krutonger, riven parmesan, tjocka skivor bacon och en rejäl kycklingfilé som tyvärr är lite torr. Mättande men nästan för mycket kött i proportion till resten av ingredienserna. Däremot uppskattar patrullen att dressingen kommer i en skål vid sidan av, så att du själv kan välja hur geggig du vill att din sallad ska vara.

Patrullen hugger in på det lite udda lunchalternativet nachotallrik (109 kr). Först och främst måste det sägas att 109 kronor är väldigt dyrt för isbergssallad, rödlök, gurka, tomat, majs och ostgratinerade nachochips med köttfärs. Tallriken är ju exakt likadan som en man kan få på nation eller slänga ihop hemma av resterna efter en tacomiddag. Det smakar gott, men osten är snålt tilltagen, salsan känns som en burkvariant och rödlöken är skivad i stora bitar i stället för strimlor – inte bra nog för det priset.

När City 2012 testade räkmackor blev Unicos macka bäst i test och den håller fortfarande hög standard. Räkmackan (129 kr) känns ganska traditionell i sitt utförande men är mer fräsch än fet. Majonnäsen tar inte över, kavringen mättar och räkorna smakar gott.

Unicos fikautbud är begränsat och inte särskilt frestande. Äpplemuffin (29 kr) är en jättemuffin av standardtyp. Den smakar inte direkt hembakt, men är helt okej med saftiga och söta bitar av äpple i mitten. Den franska chokladtårtan (59 kr) är dekorerad med physalis och chokladsås. Kakan är svårforcerad med ett tjockt chokladskal men i mitten döljer sig till patrullens förtjusning en gnutta hallonsylt som bryter av fint mot chokladsmaken. Grädden som ackompanjerar tårtan smakar syntetiskt och verkar komma ur en sprejburk, inte okej för det priset.

Blåbärspajen serveras ljummen med vaniljsås och med iskalla blåbär bredvid, vilket skapar en märklig kontrast. Att pajen är gjord på mandelbotten förhöjer däremot smaken.

Latten (38 kr) smakar milt men har ändå en tydlig kaffesmak. Dubbel espresso (28 kr) smakar gott men serveras i en alldeles för stor kopp, vilket gör att den svalnar för snabbt.

Känslan av brist på tema i både inredning och utbud är överhängande på Unico, men kanske är det också det som gör att stället oftast är fullt med lunch- och fikasugna Uppsalabor?  Alla hittar något? Men ett större utbud och bättre kvalitet på godsakerna hade lyft betyget.

Fakta:

TOTALBETYG (MAX) 20: 10

Öppet: Måndag–lördag:
8.00–21 Söndag: 9.30–21

Utbud: Lunchalternativ som sallader, olika varma rätter, nachos. Skralare godsaksutbud, till exempel muffins, biskvier och chokladtårta.

Barnvänligt? Ja, finns barnstolar att tillgå och skötbord på toaletten.
Service: Effektiv. Här får man maten serverad direkt till bordet utan nummerlapp eller blinkande dosa.

Vid bordet bredvid: två tjejer som har lunchmöte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!