Fixa såsen utan påsen
Halvfabrikat på påse står i nästan alla köksskåp. Men det finns de som föredrar att laga på riktigt. Uppsalabon Staffan Lidén, killen som kan vispa i åttor, är en av dem.
Med lite kolsyrat vatten i smeten blir våfflorna frasiga.
Foto: Hans E Ericson
Köket är hans favoritrum i lägenheten på Vretgränd. Han har lagt ned många timmar för att få det precis som han vill.
Hemlagat ska det vara
Han vill slå ett slag för det hemlagade, sådant som man annars ofta köper på påse. Om man lagar mat ska man göra det på riktigt är hans paroll.
? Man ska inte ta genvägar, det är tråkigt. Om man lägger dyra pengar på att köpa oxfilé så kan man lika gärna lägga lite tid på att göra såsen också. Dagens påssåser är inte så dåliga, men det är inte lika roligt som när man gör en egen.
Vad ska han då laga?
? Det första jag tänkte på var bearnaise. Det och hollandaise är ju klassiska såser på påse. Sedan frågade jag bekanta och någon föreslog att jag skulle laga en chokladmousse som jag gjort förr och imponerat med.
? Våfflorna slog mig bara, någon gång har jag ätit dem med vichyvatten i smeten och de blev så frasiga av
det bubblande vattnet. Blandningen av grädde och kolsyrat vatten gör att det nästan blir som om grädden är vispad.
Redan som barn bakade Staffan Lidén hemma på gården i Västergötland. Nyfikenheten fanns redan då, det roligaste var att få testa något nytt. Han flyttade hemifrån vid 16 års ålder och blev då tvungen att lära sig laga mat.
? Det blev mest enkel mat då, köttbullar och makaroner och sådant. Men det tröttnade man ju på. Vi var ett gäng som flyttat till Skara samtidigt för att gå gymnasiet och vi lärde oss laga mat tillsammans i våra olika kök.
Lagade för 120 personer
Sedan gick flyttlasset till Uppsala. Där varvades studierna i biologi med engagemang på Västgöta nation.
? Först hjälpte jag till i köket, sedan fick man ett ämbete efter ett tag. Jag var fikavärd och sexmästerist (kock i puben och på gasquerna) och lärde mig mycket där. Att laga mat till 120 personer samtidigt till exempel, säger han.
? Hemma med vänner står jag ofta i köket och hjälper till. Antingen håller jag i matlagningen eller så är jag med för att lära mig mer. Det är kul att umgås i köket.
Ta inte för många smaker
Även om Staffan Lidén ser sig själv som en glad hemmakock, så har han en gång fått pröva på hur det kan vara att jobba professionellt med mat, på restaurangen 1&1 kök och bar i Uppsala.
? Jag är väl lite av stammis och känner dem som jobbar där. Jag fick testa att laga en del av menyn. Bland annat fick jag göra en hollandaise och fick beröm av kocken för att jag vispade på rätt sätt. I åttor. Det var riktigt kul.
Om han ska ge något tips till hemmakockar blir det att göra det enkelt.
? Rena smaker är bra. Det är precis som med heminredning. Försöker man för mycket blir det inte bra. Blandar man alla färger blir det brunt. Håll smakerna enkla så blir det gott.
Recepten på chokladmoussen och bearnaisen här intill har Staffan Lidén fått inspiration till från favoritkokboken: Anthony Bourdains franska kök.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!