Fixa maten med Charlie

Charlie Moberg tyckte att det saknades kokböcker för personer som behöver gå upp i vikt. Nu har han gjort en själv. ”Käka fett med Charlie” är också en kokbok med bildrecept för den som har svårt att förstå text och komma ihåg

Charlie Moberg har gjort kokboken "Käka fett med Charlie". Här tillsammans med arbetsterapeuten Anna Nylund.

Charlie Moberg har gjort kokboken "Käka fett med Charlie". Här tillsammans med arbetsterapeuten Anna Nylund.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Mat & dryck2011-03-31 08:55

Charlie Moberg, 34, arbetar på Åmynningens dagliga verksamhet och Center för bildstöd i Uppsala. Vi befinner oss i köket, en trappa upp, där han och arbetsterapeuten Anna Nylund plockat fram alla ingredienser.
– Jag behöver själv gå upp i vikt. När jag sökte efter bra recept med högt näringsinnehåll upptäckte jag hur lite det fanns, förklarar Charlie Moberg och fortsätter:
– Jag har en cp-skada men glömmer bort det, för jag vill leva som en vanlig människa. Eftersom jag gillar matlagning vill jag klara av det själv, för jag är så jäkla envis.

Hemma i bostaden, ett gruppboende i Uppsala, är köket handikappanpassat. Det finns till exempel inga skåp under köksbänkarna, eftersom Charlie Moberg behöver köra in sin permobil under arbetsbänken när han lagar mat.
Det är där han har testlagat alla rätterna i kokboken: pepparrotskasser, apelsin- och rosmarinlax, korvgryta och olika sorters smoothies, för att nämna några.
– I dag ska jag laga en favorit. Det blir kryddig skinkpasta, säger Charlie Moberg och kör in sin permobil så nära köksbänken som det går.

Han får hjälp av Anna Nylund att hälla i hackad lök och skinka i stekpannan och vips så fräser det till. Charlie Moberg rör runt i pannan och ser nöjd ut.
– Det är andra gången den här veckan som jag lagar den här rätten. Jag älskar den!
Han har fotat alla bilder till kokboken och utgått från andras recept. Många ingredienser är utbytta till andra sorts kryddor och ett fetare alternativ som vispgrädde och ädelost som ger mycket energi och näring. Till sin hjälp har han haft en dietist som granskat innehållet.

Charlie Moberg har också lagt fokus på vardagsrätter, frukosttips och mellanmål.
– Säg att man blir sugen på något mitt på dan men ändå inte hungrig. Då kan man till exempel göra en banan- och apelsindrink. Krångliga recept har jag hoppat över, det ska vara lättlagat och gott.
Allt som allt har det tagit honom nio år att bli färdig med kokboken. Han har fått tänka extra mycket på att de förenklade recepten kräver ett pedagogiskt upplägg. Exempelvis kommer varje köksredskap och ingrediens i rätt arbetsordning och steg för steg-instruktionerna har krävt många ändringar under arbetets gång.
– Jag har tänkt att det ska vara lätt att förstå för den som har svårt att ta till sig text. Det känns så jäkla bra nu när den är färdig. Jag är så stolt.

Det har blivit dags att tillsätta vispgrädde och apelsinjuice med kryddorna. Charlie Moberg tar ett tag om skålen med vätska och kryddor och häller i stekpannan.
När det puttrat klart låter han Anna Nylund hälla över skinksåsen över den nykokta pastan, han är rädd att bränna sig annars.
Än är det inte dags för lunch men Charlie Moberg tänker provsmaka. I just den här rätten gillar han särskilt att alla kryddor kommer till sin rätt i gommen.

om kokboken Käka fett med Charlie

Kokboken ”Käka fett med Charlie” är snart ute till försäljning.
Men innan dess kan den som är intresserad vända sig till Åmynningens daglig verksamhet och Center för bildstöd, Uppsala kommun.
Då köper man kokboken spiralbunden och med inplastade sidor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!