Fira mamma med vårig trerättersmeny

Morsans dag och du är ute i sista stund? Lugn, 24UNT:s Kockkampsvinnare Hanna Ohlin har den perfekta trerättersmenyn.

Mat & dryck2014-05-25 07:00

En färgglad morotssoppa med sting, honungsglaserad kycklingfilé med krämig potatissallad och Petit choux-bakelser med färska bär som smälter i munnen.

Hanna Ohlin har valt ut sina favoriträtter för Mors dag. Vårigt, lätt och fräscht om man vill fira sin mamma med middag.

– Menyn innehåller inga komplicerade moment, det skulle vara Petit choux-bröden då. Men det gör inget om de inte blir fluffiga, bröden ska var lite platta till efterrätten.

Hanna Ohlin, som pluggar till kemiingenjör vid Uppsala universitet, hade två dagar på sig att tänka ut recept och provlaga dem, men så är hon också van att jobba mot klockan. När hon kockar på sittningar på Uppsala teknolog- och naturvetarkår kan det bli mat för upp till 500 personer. Då finns ingen tid att förlora, säger hon och tar fram sin stavmixer.

Den ska finfördela morötterna till soppan, som är en förrätt. Många kockar beskriver stavmixern som sin bästa vän. Men Hanna Ohlin kallar den för sin värsta fiende.

När hon vann 24UNT:s Kockkampen tidigare i våras höll det på att sluta riktigt illa. Mitt under livefinalen i Gränby centrum råkade hon köra i gång stavmixern när ena handflatan låg över de vassa skären. Blodet sprutade, dock inte i maten, men Hanna Ohlin fick några otäcka hack i handen och ett litet ärr som minne.

– Inte så roligt, precis. Men jag är en sån där hopplös människa som inte ger upp, jag fortsatte tävla innan jag åkte till akuten och blev omplåstrad.

Hon hade inte väntat sig att vinna men nu när segerruset lagt sig har hon tagit till sig det.

– Jo, jag är nog rätt bra på att laga mat, säger hon.

Hanna Ohlin har bott i Uppsala i hela sitt liv och växte upp i ett litet trähus i Fålhagen med mamma, pappa och två yngre syskon. Bägge hennes föräldrar har inspirerat henne.

– Det har alltid varit viktigt med mat i vår familj. Vi lagade allt från grunden, även om vi inte åt superavancerade rätter varje dag.

Hon beskriver sin mamma som en "typisk bullmamma som hade nygräddade kanelbullar redo när hon kom hem från skolan med kompisar. Yngre brodern är en fena på att kombinera mat med rätt sorts öl och systern älskar att baka.

– Och så har jag en gudfar som tog med oss barn på restaurang och lät oss uppleva olika matkulturer, honom har jag mycket att tacka för.

Matlagning är något hon gärna sysslar med vid sidan om sina studier och då som kock på studentfester och sittningar. Det enda hon avstår från att äta själv är raffinerat socker. Hon utreddes för ett år sedan för att hon blev extremt trött och fick hjärtklappning, yrsel och illamående så fort hon åt något med socker i.

– Tio bitar lösgodis fick mig att må jättedåligt. Men jag överlever, socker är inget jag saknar, säger hon och börjar skiva jordgubbarna till efterrätten.

Efterrätten är söt utan vitt socker. Fruktsockret från bären gör susen. Honung är en annan söt ingrediens hon ofta använder som smaksättare. Smakkombinationerna får gärna överraska, som morotssoppan ihop med ingefära och chili. Inspiration till det receptet fick hon från en restaurang i Stockholm. Efter att ha ätit soppan åkte hon hem och experimenterade tills hon hade ett recept som gav precis lika bra resultat.

Recept

Morotssoppa med ingefära och chili

4 port

6-8 morötter

2-3 schalottenlökar

2-3 tsk riven färsk ingefära

1 chilifrukt

8 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong eller motsvarande mängd fond

2 dl grädde

smör

salt, peppar

1. Skala och riv ingefäran fint.

2. Kärna ur och hacka chilin, hacka även scharlottenlöken.

3. Tvätta morötterna noga, skala dessa och hacka upp i 1-2 cm stora bitar.

4. Hetta upp smör i en kastrull och fräs allt. När löken svettats lite, tillsätt vatten och buljong.

5. Låt koka tills morötterna mjuknar.

6. Dra kastrullen av värmen, och mixa soppan slät.

7. Ställ tillbaka över värmen, tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar.

8. Servera med någon variant av trevligt bröd, eller med en klick crème fraiche.

Honungsglaserad kyckling med ljummen somrig potatissallad

4 port

Potatissallad:

10-12 potatisar

1 röd lök

10-12 körsbärs/romanticatomater

2,5 dl crème fraiche (gärna lätt, för bättre konsistens)

1 kruka dill

1 kruka gräslök

1-2 msk dijonsenap

salt, svartpeppar

1. Koka potatisen skalad.

2. Finhacka löken, dillen och gräslöken.

3. Dela tomaterna i halvor.

4. Blanda ihop dijonsenap, crème fraiche, salt, peppar, dill, gräslök.

5. När potatisen kokat klart, dela den i bitar.

6. Vänd ner crème fraiche-blandningen, tomaterna, och rödlöken.

7. Smaka av med salt och peppar. Serveras ljummen.

Kycklingfilé

4 kycklingfiléer

50 gram smör

7 msk honung

4 msk soya

salt, peppar

2 tsk riven ingefära

1. Bryn kycklingfiléerna i smör i en stekpanna.

2. Smält smöret till glacen och vispa ner resten av ingredienserna.

3. Pensla glacen på kycklingfiléerna, och låt dessa gå klart i ugn.

4. Spara lite glace, och pensla över en gång till precis innan servering.

5. Servera i trevliga skivor tillsammans med potatissalladen!

Petit choux-bakelser

ca 8 st

175 g smör

1,5 dl vatten

1,3 dl mjöl

3 ägg

Ev 2 msk florsocker

Fyllning:

2 dl grädde

Jordgubbar

Blåbär

1. Smält smör och vatten i en kastrull på hög värme.

2. Ta blandningen till kokning, och rör ner det eventuella florsockret.

3. Vispa ner allt mjöl hastigt. Vispa snabbt tills du får en förhållandevis tät smet, något blank.

4. Ta kastrullen av värmen och fortsätt vispa.

5. När smeten svalnat något, tillsätt ägg, ett i taget, och rör in i smeten.

6. Arbeta degen med visp eller degkrokar i ca 5-10 minuter.

7. Spritsa eller klicka ut smeten på bakplåtspapper i lagom stora bottnar (det går att göra tårtbottnar också ).

8. Grädda i ugn på 200 grader i 15-20 minuter.

9. Bakverken är klara när de lossnar från bakplåtspappret och är stiligt gyllenbruna. Låt svalna.

10. Fyll med vispad grädde och färska blåbär och skivade jordgubbar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!