Finsk mat: Piroger och stjärnor

På måndag kommer Uppsalabon Mirja Piispanen att fira Finlands självständighetsdag med sin familj. På bordet serveras då karelska piroger med lax och äggröra och därefter blir det morotslåda med karelsk gryta.

Mat & dryck2004-12-02 00:00
På måndag är det Finlands självständighetsdag. En festlig och betydelsefull dag, som firas till minne av att Finland blev självständigt från Ryssland år 1917. Finländare i sitt hemland är lediga på självständighetsdagen. Man klär upp sig, butikerna är stängda, man tänder blå och vita självständighetsljus som syns utifrån fönstren och presidenten ordnar traditionsenligt bal vid Salutorget i Helsingfors.
-­ Jag vill gärna fira självständigheten. Det gällde mycket för Finland den gången för 87 år sedan, säger Mirja Piispanen som bor i Sala backe i Uppsala.
Hösten 1917 rådde ständig osämja mellan regeringen, det vill säga senaten, och Finlands riksdag. Men en sak var alla eniga om: att sträva efter självständighet från Ryssland. Den 6 december 1917 segrade senatens förslag. Det blev början på Finlands historia som fritt land. Då hade Finland tillhört Ryssland i cirka 100 år och dessförinnan var landet en del av Sverige under flera hundra år.

Firande via kabel-tv
Finländare som bor i Uppsala får fira så gott det går på en vanlig arbetsdag. Hos Piispanens kommer familjen att samlas och äta tillsammans. Via kabel-tv ska de följa firandet i Finland.
Nästan ett måste på matbordet den dagen är karelska piroger med äggröra och rökt lax, fluffig morotslåda med stek eller köttgryta till huvudrätten.
­- Det är just pirogerna och morotslådan som är tradition och lite speciella. För övrigt skiljer sig finsk och svensk mat inte mycket åt, säger Mirja Piispanen, som kom till Sverige för 35 år sedan.

Rågbröd utan socker
Fast deras rågbröd är grövre än vårt och utan socker. När familjen Piispanen kom till Uppsala fanns det inte i butikerna. Det gör det numera. Fast Mirja tycker om svenska söta sirapslimpor också.
Hon har alltid varit intressad av matlagning och till sina fyra döttrars bröllop bakade hon 150 piroger varje gång.
Inför självständighetsdagen har hon förutom pirogerna bakat plommonstjärnor som passar lika bra till jul också. De serveras till kaffet.
När borden är tömda och de två vita och blå ljusen utblåsta kommer familjen att gå vidare och fira hos Finska föreningen.
­- Mina fötter är i Sverige men mina rötter är i Finland, säger Mirja Piispanen.
Många släktingar bor kvar i Finland, men den närmsta familjen bor i Sverige.

Karelska piroger
(ca 20 stycken)
Servera pirogerna med rökt lax och äggröra som förrätt.
2 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
2 dl vatten
2 tsk salt


Risgrynsgröt till fyllning:
2 dl grötris
7 dl mjölk
3 dl vatten
salt

Koka risgrynsgröten och låt svalna. Gör degen under tiden. Blanda mjöl och salt och tillsätt kallt vatten efter hand till röran blir fast och seg. Knåda till en deg. Rulla den till en lång smal rulle på mjölat bakbord. Dela i 20 små bollar. Kavla degbollarna platta och ovala, mycket tunna. Lägg risgrynsgröt, cirka 1 rågad matsked, i mitten av varje degplatta. Vik kanterna ovanpå 1­2 cm och rynka kanterna med fingertopparna. Grädda i het ugn 275­300 grader cirka 8 minuter.

Äggröra: 4 ägg, 50 gr smör, salt efter smak
Löskoka äggen och hacka fint. Blanda med smör och salt.

Morotslåda
1 dl ris
2 1/2 dl vatten
3 dl mjölk
1/2 msk smält smör
1 kg morötter
1 ägg
1 tsk salt
2 msk sirap
1/2 tsk ingefära
2 msk ströbröd

Koka ihop en röra av ris, vatten, mjölk samt lite salt och smält smör.
Skala och koka morötterna mjuka. Mosa till en jämn puré. Blanda morotspurén med röran. Lägg i ägg, salt, sirap, ingefära och rör om allt till en jämn fin smet. Häll smeten i en smord ugnsfast form. Strö över ströbröd och klicka över lite smör eller margarin. Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter.
Servera morotslådan med karelsk gryta (recept intill) och kokt potatis.


Karelsk gryta
med rotsaker
( 6 pers)

400 gr nötkött
400 gr fläskkött
2 st gula lökar
2 morötter
50 g rotselleri
1 palsternacka
100 g kålrot
4 dl vatten
2 lagerblad
5 st hela kryddpepparkorn
salt


Skär köttet i lagom stora bitar. Bryn dem. Skölj och skala grönsakerna. Skär dem i bitar. Varva grönsakerna med köttet i en ugnssäker form. Tillsätt kallt vatten, lagerblad, salt och kryddpeppar i grytan. Låt grytan sjuda på svag värme under lock cirka 1,5 timme.

Plommonstjärnor
Serveras till kaffet. Gör man kakorna till jul kan de kallas julstjärnor.

1 pkt fryst smördeg
Plommonsylt: 125 g torkade urkärnade plommon, 1 dl vatten, socker efter smak.
Koka plommonen och vatten på svag värme tills vattnet kokat ur. Kör därefter i mixern och blanda med socker. Sylten ska vara fast och fin.
Tina och kavla ut degen i cirka 1/2 cm tjocka plattor. Måtta därefter ut 8 x 8 cm stora kvadrater. Lägg en klick plommonsylt i varje kvadrat. Skär ett snitt från varje hörn in mot sylten. Lyft upp och tryck till vartannat hörn i mitten till en fin stjärna. Grädda i 225 grader tills stjärnorna blir gyllengula.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!