FINLAND: Ingen jul utan lådor

Kålrötter är personliga. Ibland blir de mjuka efter en halvtimmes koktid. Andra gånger tar det tre timmar.

Foto: Pelle Johansson

Mat & dryck2007-12-15 00:01
- Så att man till slut får döda dem med potatisstöten, säger Eila Svensson och gör häftiga pantomimrörelser med vänsterarmen samtidigt som hon skrattar hjärtligt.
När hon skulle välja en typisk finsk julrätt fick det bli kålrotslåda. Den brukar gå hem hos svenskar. Här är vi ju vana vid rotmos.
Till kaffet bjuder hon på julstjärnor, smördegsbakelser med katrinplommonmarmelad som är lika typiska som kålrotslådan på julen.
- Torkad frukt var det mest exotiska man hade till jul förr i tiden, förklarar Eila Svensson.

Lådor är väldigt finskt. Alla innehåller de en smet gjord på antingen lever, morot, sötpotatis eller kålrot. Den gräddar man sedan i ugnen och äter till julskinkan.
Den skånske maken Kalle Svensson berättar om sina smaklökars första möte med hustruns finska kålrotslåda för 30 år sedan. Han tyckte inte alls om den. Den var som söt, kryddig rotmos, alldeles för söt. Men efter bara några år blev den en favorit.
- Nu är den en upplevelse, fantastisk, bland det bästa, bedyrar han.
Eila Svensson har i sin tur lärt sig att tycka om skånsk senapssås till lutfisken.
Kålrotslådan står i ugnen och sprider verkligen en söt doft. Plötsligt kommer Eila Svensson på att hon glömt en sak.
- Man ska göra åsar på ytan, som täta små krusningar på vatten.
Hon far upp, öppnar ugnsluckan och gör dekorativa åsar med baksidan av en träslev. Sedan får lådan grädda vidare i ugnsvärmen.

I Finland är bastun viktig på julafton. Och det är vanligt att man går till kyrkogården på kvällen och sätter ljus på anhörigas gravar. Hur man firar annars, är väldigt olika. Hemma hos finskskånska familjen Svensson går det till så här: Halv två är det julbön med finska församlingsgruppen där Eila Svensson är diakon. De hinner hem till Kalle Anka. Medan barnbarnen ser på tv förbereder Eila Svensson maten tillsammans med barnen. Sedan äter de. När barnbarnen börjar fråga efter tomten går alla upp på övervåningen och väntar tills det ringer på dörren. Då rusar alla nedför trappan för att försöka hinna i fatt tomten, som alltid kommer undan. Kvar står bara säcken med julklappar.



Finskt julbord enligt Eila Svensson
Olika sillinläggningar
Rosolli, som sillsallad utan sill
Karelska piroger
Julskinka
Olika lådor (morot, lever, sötpotatis, kålrot)
Lutfisk med vitsås, kryddpeppar och gröna ärtor
Sylta och aladåb
Karelsk stek (en köttgryta)
Makaronipudding
Janssons frestelse
Kokt potatis
Strömmingsrulader
Risgrynsgröt med blandfruktsoppa till efterrätt

RECEPT
Kålrotslåda

1 medelstor kålrot i småbitar
Salt
100 g smör
1 ägg
1 dl vispgrädde
1/2 dl mörk sirap
Muskotnöt
Vitpeppar

Gör så här: Koka kålroten i lättsaltat vatten tills bitarna är mjuka. Stöt dem till puré med en potatisstöt, eller kör dem i en mixer. Blanda i vispad grädde, vispat ägg och mjukrört smör. Smaka av med sirap, muskotnöt, salt och vitpeppar till en angenäm, len, kryddig och söt smak. Häll smeten i en form. Jämna till ytan och gör små åsar med baksidan av en sked eller slickepott. Strö över ströbröd och klicka ut smör över ytan. Grädda i ugnen i 150-175 grader i cirka en timme tills lådan är brun och vacker. Ät den tillsammans med julskinka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!