Fina fisken på grillen
Att slänga en köttbit på grillen är det väl ingen som bangar för. Fast när det kommer till fisk blir det inte lika självklart. Men det kan vara superenkelt att grilla både fisk och skaldjur. Det handlar om tajming.
Laxen får god smak av morötter och purjo, tonfisk och potatissalladen av röd pesto, tipsar Michael Prising.
Foto: Tor Johnsson
- Det har blivit alltmer grönsaker. Bara att marinera, lägga på grillen och göra något gott tillbehör till, säger han, som startat en grillgrupp på Facebook.
Den heter Vi som grillar med Weber, det vill säga en kolgrill, modell rätt vanlig. Men den har något speciellt, enligt Michael Prising, den ger den bästa smaken tycker han. Fast det kan vara känslan också, erkänner han som har två stycken på verandan.
De moderna gasolgrillarna, modell grymt stora, är han mindre förtjust i, de ger inte den rätta grillsmaken.
Michael Prisings filosofi är att matlagning ska vara enkelt och råvarorna ska tala utan att bli ihjälkryddade. För honom är matlagning mera avkopplande än att titta på tv. Om barnen är mätta vill säga.
Hos familjen börjar grillsäsongen redan i mars. Det händer också att grillen åker fram redan i januari. Men som upplevelse tycker han att sommaren är mest helgjuten för grillning.
Ut genom den öppna vardagsrumsdörren kommer toner av reggae med skainfluenser. Den musiken är sommar för Michael Prising, liksom att bjuda vänner på grillat i trädgården.
- Att förbereda i små skålar som tv-kockarna gör är smart, säger han som blev förfärad när BBC-food las ner. Jamie Oliver är favoritkocken.
Bra redskap rekommenderar han också, och virar in morötter, rotselleri och lax i folie. Förutom lax ska han grilla färsk tonfisk och tigerräkor. Det kan låta konstigt i dessa tider, men tigerräkorna är miljövänligt odlade i Indien av Mr Saji. Den förstör varken mangroveträsken eller innehåller antibiotika, hormoner eller andra kemikalier och importeras av Sigtunaföretaget Seabar. Den tonfisk han använder är gulfenad tonfisk (thunnus albacares) och är okej enligt Miljöstyrningsrådets fisklista.
Hur vet man när fisken på grillen är färdig?
- Det finns inget enkelt svar som gäller alla fiskar. Det bästa är att sätta klockan eller använda en termometer.
Han varnar för att grilla tonfisk för mycket, tills allt kött blir vitt. Då blir den torr och smaken kommer inte till sin rätt.
På grillen börjar fiskarna bli färdiga. Potatissalladen står på bordet och väntar. Den snodde han ihop först. Och sanningen att säga verkar recepten enkla. Men vad kan vara svårt för fiskhandlaren som började sin matkarriär som springgrabb på Konsum och har rekord i att köra flakmoppe? Michael Prising körde moppen på två av dess tre hjul hela vägen från Konsum Ringgatan till Västertorg.
RECEPT
Lax i foliepaket
Var och en får ett litet paket på tallriken, missa inte minen på gästerna när de öppnar och känner den underbara doften. Går även bra att göra med andra sorters fiskar.
800 g fin laxfilé eller annan fisk, till exempel kummel, röding eller långa
1 stor eller 2 mindre morötter
1/2 rotselleri
1 mellanstor purjolök
1 lime, skalet och saften
8 msk smör
salt och vitpeppar
1. Skär morötterna, sellerin och purjon i tunna stavar.
2. Lägg upp 4 folieark cirka 30x30 cm och lägg grönsakerna därpå. Lägg på fiskfiléerna och pressa över lime. Strö över limeskal, salt, peppar och smör.
3. Vik ihop paketen noga och lägg dem på grillen. På cirka 10-15 minuter är de klara.
Servera genast med nykokt potatis och ett gott bröd.
Tonfisk på grillen med ljummen potatissallad
Tänk på att inte grilla tonfisken för länge, den ska vara röd i mitten. Byt ut den röda mot grön pesto om så önskas, och det är ju ännu godare om man gör peston själv.
800 g tonfiskfilé, se till att den är riktigt färsk.
Olivolja, salt och nymalen svartpeppar
800 g färskpotatis
1 burk röd pesto-
rosso, cirka 200 g
1/2 dl olivolja
50 g grovt riven rucola
1/2 dl hackad gräslök
1/2 dl grovriven parmesanost
salt och svartpeppar
1. Förkoka potatisen i saltat vatten cirka 5 minuter, låt dem ånga av.
2. Blanda peston med olivoljan.
3. Grilla potatisen så den får lite färg. Dela den i mindre bitar och blanda med pestoblandningen. Låt stå ett tag.
4. Pensla tonfiskskivorna med olivolja och doppa kanterna runtom i nymalen svartpeppar. Salta lätt och lägg dem direkt på grillen. Grilla cirka 1-1 1/2 minut på varje sida. Lägg upp på tallriken.
5. Blanda parmesanost och rucola i potatisen, smaka av med salt och peppar och servera till tonfisken.
Marinerade grillade tigerräkor
Här tar jag en god och miljövänlig tigerräka. Använd den marinad/glaze du själv tycker är bäst.
600 g tigerräkor
Marinad:
2 msk riven ingefära
2 msk riven vitlök
1 röd chili finhackad
1 lime saft och skal
1 msk honung
1 dl olja
Pensla på efteråt:
4 msk sweet chilisås
Salt och peppar
1. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg tillsammans med de tinade, skalade räkorna i en plastpåse minst 30 minuter.
2. Trä upp räkorna på spett, men använd två spett för att lättare kunna vända dem. Torka av dem och grilla på rätt hög värme 1 1/2-2 minuter på varje sida. Ta av från gillen och låt vila någon minut.
3. Pensla spetten med chilisåsen och servera tillsammans med en fräsch sallad eller nykokt jasminris.
Termometer bra idé
Färdig eller ej? - Ta reda på grilltiden och sätt köksklockan. Termometer är också smart. Vid 49 grader är fisk färdig, medan skaldjur kräver 70 grader i mitten.
Elda inte fisken - Tänd grillen en halvtimme innan det är dags att börja så kolen blir perfekt.
Bästa konsistens - Fiskar som är fasta i köttet är enklast att grilla.
Fettsnåla fiskar - Torskfiskar kan vara kluriga och falla sönder. Bra idé är att lägga dem i folie. Havskatt, marulk, långa och lubb går bra att grilla, men kan behöva lite olja på sig för att inte fastna på gallret.
Dra nytta av skinnet - Lägg bitar av lax med skinnsidan neråt och vänd precis innan de är klara för att få grillränder och -smak. Även slätvar och piggvar är finfina att grilla med skinnsidan neråt.
Djupfryst fisk - Om fisken varit fryst, se till att tina den långsamt. Ett par dygn i kylskåpet är bra.
Bra för miljön - Undvik tändvätska, använd hellre en brikettändare (även kallad skorstenständare) som ser ut som ett rör av metall med ett handtag. I röret lägger man kolen som får brinna tills de täcks av ett tunt lager aska, då häller man kolen i grillen.
Färdig eller ej? - Ta reda på grilltiden och sätt köksklockan. Termometer är också smart. Vid 49 grader är fisk färdig, medan skaldjur kräver 70 grader i mitten.
Elda inte fisken - Tänd grillen en halvtimme innan det är dags att börja så kolen blir perfekt.
Bästa konsistens - Fiskar som är fasta i köttet är enklast att grilla.
Fettsnåla fiskar - Torskfiskar kan vara kluriga och falla sönder. Bra idé är att lägga dem i folie. Havskatt, marulk, långa och lubb går bra att grilla, men kan behöva lite olja på sig för att inte fastna på gallret.
Dra nytta av skinnet - Lägg bitar av lax med skinnsidan neråt och vänd precis innan de är klara för att få grillränder och -smak. Även slätvar och piggvar är finfina att grilla med skinnsidan neråt.
Djupfryst fisk - Om fisken varit fryst, se till att tina den långsamt. Ett par dygn i kylskåpet är bra.
Bra för miljön - Undvik tändvätska, använd hellre en brikettändare (även kallad skorstenständare) som ser ut som ett rör av metall med ett handtag. I röret lägger man kolen som får brinna tills de täcks av ett tunt lager aska, då häller man kolen i grillen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!