Fem snabba rätter som räddar veckan
Att laga middagsmat varje dag blir lätt en plåga. Men nästa vecka slipper du fundera över saken. Här är recept på middagar från måndag till fredag och dessutom en färdigt inköpslista. Varje dags rätt tar inte mer än runt en kvart att laga.
Rätterna är valda så att de är sunda och inte tar lång tid att laga. För att vardagsmatlagningen ska gå snabbt ingår listiga genvägar som frysta grönsaksblandningar och lite halvfabrikat.
Balans i vardagen
Man behöver inte vara så duktig och präktig jämt, det är viktigare att försöka nå en balans i vardagen och hinna ägna sig åt familjen eller sig själv.
Halvfabrikat är helt okej så länge som man äter varierat och minimerar intaget av färdigrätter så mycket som möjligt för att slippa tillsatser och mindre nyttiga fetter. Se alltid till att servera färska grönsaker och frukt till maten. Satsa på rejäl matlagning i helgen i stället.
- Själv är jag är urdålig på att planera mat. I mitt kök bestäms middagsmaten på någon minut med utgångspunkt från vad som finns i kylen.
Konserver
En pastarest från i förrgår blir en ny rätt utdrygad med lite bönor och grönsaker, lite överbliven potatis blir tillsammans med en kylskåpsrensning en grön pytt av alla grönsakssnuttar och lite nötter och så vidare.
Många äter för mycket kött, tänk mer grönt i stället. Man behöver inte alltid ha kött för fyra portioner, dryga ut med till exempel sojabönor i stället. Det finns färdigkokta på burk. Eller ha ett lass frysta grönsaksblandningar på lut i frysen. Fullkornsris, couscous, bulgur och quinoa (proteinrikt frö, finns i välsorterad matbutik el hälsokostbutik) är också bra att ha hemma som komplement till pasta och potatis. Och så fiskkonserver förstås, tonfisk, makrill i tomatsås, ansjovis och sardeller.
RECEPT
Måndag - Turboköttfärssås
(dubbel sats, ca 8 portioner, spara hälften till onsdagsreceptet)
1 kg köttfärs
1 msk smör el margarin
2 burkar färdig tomatsås, x 4-500 g
salt och nymalen svartpeppar efter smak
Till servering: Pasta av valfri sort och mängd
grönsaker, t ex broccoli el gröna bönor
Koka pasta enligt paketet. Hetta upp matfettet i en stor stekpanna. Bryn färsen i omgångar tills den får lite färg och lägg över i en stor gryta. Häll i tomatsåsen från båda burkarna och späd med ca 1 burk vatten. Låt det koka ihop på medelvärme i ca 5 minuter. Smaka om det behövs salt och peppar och tillsätt i så fall det. Kyl snabbt ner hälften av såsen i en skål i en diskho med iskallt vatten. När den svalnat ställs den in i kylen. Bjud nykokt pasta till den varma såsen och gärna någon grön grönsak till.
Tisdag - Thaigryta med fisk
(4 portioner)
1 paket kyld Kelda Thaisoppa
1 paket halvtinad hokifilé, el annan vit fisk
75 g färsk bladspenat, gärna s k babyspenat
1 fint tärnad paprika
Till servering: Basmatiris el pressad kokt potatis
Hetta upp soppan och skär fisken i kuber. Lägg i fisken och låt de sjuda med i ca 4-5 minuter tills fisken är genomkokt. Skölj och tillsätt spenaten och låt den hastigt mjukna. Garnera med paprika. Servera med ris eller pressad potatis.
Onsdag - Wraps med köttfärsröra
(4 portioner)
1 sats köttfärssås från i måndags
1 burk röda bönor (kidney beans), alt vita
1 påse tacomix
1 paket, 8 st, mjuka tortillas, medium size
1 burk majs
Grönsaker efter smak, t ex tomattärningar, avokado, sallad, oliver
eventuellt lite minifraiche
Hetta upp köttfärssåsen. Skölj bönorna i ett sil, låt de rinna av och tillsätt dem. Rör i tacomixen. Låt allt bli varmt. Värm eventuellt tortillabröden i ugnen. Servera med köttfärsröran, majsen och grönsaker och låt var och en rulla sin egen wrap. Bjud lite minifraiche till för den som vill.
Torsdag - Kycklingwok för hela familjen
(4 portioner)
3-400 g kycklingkött, färdigstrimlat eller filéer, gärna lårfilé som du strimlar själv
1-2 msk neutral olja, t ex raps
1 tsk sesamolja
1 påse wokgrönsaker
1 banan
1/2 dl torrostade jordnötter
1 msk kokos
Till servering: Nudlar eller basmatiris, Sambal oelek, ljus soja
Laga nudlar eller ris. Strimla kycklingen om du använder filéer. Hetta upp lite av den neutrala oljan och sesamoljan. Bryn kycklingstrimlorna tills de får fin färg, ca 4-5 minuter. Lägg åt sidan. Tillsätt lite mer olja och stek wokgrönsakerna på hög värme enligt paketet. Lägg i kycklingen och blanda om. Hacka bananen och jordnötterna och rör i det. Smaka av med salt och peppar. Strö över lite kokos innan serveringen. Bjud nudlar eller ris till och sambal oelek, soja eller annan asiatisk sås till dem som vill ha lite hetta.
Fredag - Fredagslyx med gnocchi, ädelost och rucola
(4 portioner)
2 påsar färsk gnocchi (potatispasta), alt tortellini av valfri sort
25 g smör
75 g smulad ädelost
1 påse rucolasallat
2 msk rostade solrosfrön el pinjekärnor
Flingsalt och nymalen svartpepparner
Börja med att skära broccolin i buketter och stjälken i skivor. Koka den nätt och jämt mjuk i saltat vatten. Låt den rinna av. Tillaga gnocchin enligt paketet. Smält smöret och låt det bli lite nötbrunt. Servera gnocchin med smör, smulad ädelost och solrosfrön och rucola på toppen. Flingsalt och nymalen svartpeppar hör till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!