Grillat lammkött
1 kg lammstek i skivor/lammkotlett/lammentrecote
salt
svartpepper
vitlök
grillkrydda
1 Lägg köttet, som du kryddat, på väl rengjort galler över grillkol som glöder.
2 Grilla 2–3 minuter på varje sida. När köttsaften kommer upp är det dags att vända på köttet.
3 Slå in köttet i aluminiumfolie och låt vila i fem minuter.
Kebab
1 kilo lammfärs
500 g nötfärs
en näve färsk bladpersilja, finhackad
2 gula lökar, finhackade
salt
1 Blanda färsen med persilja, lök och salt.
2 Trä upp på ett grillspett.
3 Lägg på grillen och grilla i några minuter. Vänd på spettet med jämna mellanrum.
Friterad kyckling
500 g kycklingfilé
rapsolja
1 dl vetemjöl
Smeten
1 dl vetemjöl
1 dl vatten
kryddblandning av curry, gurkmeja, salt och svartpeppar
1 Skär kycklingfilén i 3 cm x 3 cm stora bitar.
2 Vispa ihop frityrsmeten.
3 Rulla köttet i vetemjöl.
4 Doppa ner köttet i frityrsmeten.
5 Fritera i rapsolja i en stekpanna eller fritös.
Tabbouleh
1 kg bladpersilja.
500 g tomater
1 gul lök
saft från ca 350 g citroner
några myntablad
1 dl olivolja
200 g bulgur
isbergssallad
1 Lägg bulgur i en skål med vatten i ca 3 minuter.
2 Hacka persilja, tomat och mynta i små bitar och blanda ihop i en bunke.
3 Tryck ur vattnet ur bulguren med hjälp av händerna och häll i bunken.
4 Häll sedan på oljan och blanda ihop allt.
5 Pressa saften ur citronerna.
6 Häll citronsaften i bunken och blanda ordentligt.
7 Klart för servering.
8 Servera gärna med isbergssallad.
Mutabbal (aubergineröra)
2 auberginer
1 dl mild yoghurt
3 msk tahini (finns på burk i välsorterade mataffärer)
1 msk citronsaft
1 tsk olivolja
2 klyftor vitlök
1/5 tsk salt
1 Grilla auberginerna på spisen eller på grillen.
2 När auberginerna har mjuknat skalas de.
3 Mixa och häll aubergineköttet i en skål.
4 Citronsaften, yoghurten, saltet, tahini och vitlöken blandas tillsammans med aubergine och hälls upp i en tallrik.
5 Häll olivoljan ovanpå.
6 Redo för servering.
Pitabröd
Ca 40 st
2 kg vetemjöl
1 paket jäst
0,5 dl salt
1 tsk strösocker
1,3 liter ljummet vatten
1 Blanda ihop de torra ingredienserna.
2 Lös upp jästen i vattnet i en stor bunke.
3 Häll i de torra ingredienserna och blanda tills du får en deg.
4 Täck degen med duk och låt jäsa i rumstemperatur i ca en timme.
5 Dela den stora degen till små bollar (minde än en tennisboll men större än en golfboll).
6 Börja kavla de första degbollarna du började med, en och en. Lägg de kavlade bollarna på en mjuk duk. Man ska helst ha en filt under för att de ska bli lite varmare och täck över i ca en timme.
7 Sätt ugnen på 250 grader och låt en plåt värmas i ugnen samtidigt.
8 Lägg försiktigt på bollarna på plåten (den ska rymma ca 6 stycken) och sätt in i ugn. Sedan ser man hur de fylls med luft och blir lite röda ovanpå, då är det dags att ta ur dem ur ugnen.
9 Bröden går bra att frysa och sedan ta ut och värma i mikro eller ugn.
Harise
Ca 10 personer
500 g mannagryn
1 dl strösocker
2 dl mjölk
5 dl sirap
0,5 dl smör
1 tsk bakpulver
1 tsk tahini för att smörja ungsformen
1 Blanda mannagryn, mjölk, strösocker, smör, bakpulver och 1 dl sirap.
2 Smörj en ugnsform med tahini, lägg i mannagrynsblandningen och lämna det 24 timmar.
3 Nästa dag: Sätt på ugnen, 180 grader.
4 Sätt ugnsformen i ugnen i ca 15-20 minuter.
5 Efter att du tagit ut formen, häll över sirap, cirka 4 dl, på den varma kakan.