Extra lätta matbröd

Det är fjärde dagen som eleverna på Livsmedelsprogrammet 3a på Ekebyskolan bakar framför fotografen Karl Gabors kamera. Egentligen skulle de hållit på ännu en dag. Men den har de jobbat in.

Mat & dryck2004-03-11 09:48
-­ Man kan bli lycklig för mindre, ropar Karl Gabor över solljuset som flödar in genom de högresta fönstren.
Det är Uppsalabon och kokboksskribenten Lars Magnus Jansson som gör en kokbok om bakning. En lättläst en. En som vänder sig till dem med lässvårigheter. Tidigare har han gjort Lätta kokboken som var tänkt att finnas på bibliotek och gruppboenden. Men när den ändå kom ut i bokhandlarna, sålde den slut och förlaget har tryckt upp en ny upplaga. Lars Magnus Jansson fick förfrågan om han ville göra en lättläst bok, en om bakning.
­- Men jag kan inte baka. Jag improviserar alldeles för mycket, berättar han, som tog kontakt med Ekebyskolan och frågade om de var intresserade av att samarbeta. Alla elever i Lpa 3 a ville vara med. Arbetet med boken blev deras projektarbete.

De har provat sig fram och först bakat i sina hemmaugnar. Recepten ska passa att göra hemma. På skolan har de industriugnar och det är en annan sak.
­- Ölbrödet i kruka är nog det som vi gillar mest, säger Tove Ekeroth som tillsammans med Hampus Donnerheim står bakom matbröden.
­- Krukor valde vi för det är en form som alla har hemma.
Var dock noga med att rengöra krukorna noga innan de används.
Boken ska innehålla ett 40-tal bakrecept. Det blir vetebröd, småbröd, mjuka kakor, tårtor, pajer, godis och så matbröd förstås. Än så länge går den under arbetsnamnet Lätta bakboken. Lars Magnus Jansson gillar det men är lite tveksam till dubbeltydigheten.
­- Vi får se vad det blir, säger han, som ser det som en pedagogisk utmaning att skriva recept på ett enkelt sätt. I hans recept står minsta detalj som behövs: skärbräde, degbunke, träslev ­ allt finns med.

RECEPTEN



Krukbröd med öl
I krukbrödet använder vi lättöl. Det får inte vara starkare. Vill du göra som i Italien blandar du i hackade svarta oliver i degen. Du kan baka brödet i blomkrukor eller i andra formar som tål att stå i ugnen. Var noga med rengöringen av krukorna innan användningen. Du behöver: bunke, träslev, matsked, 2 eller 3 lerkrukor eller formar som tål ugnsvärme, bakhandduk

1 flaska lättöl
1 ölflaska varmt vatten
75 gram Kronjäst
1 kilo vetemjöl
1 matsked salt
75 gram mjukt margarin

Ta ut margarinet ur kylskåpet. Ställ margarinet så att det blir mjukt. Sätt ugnen på 200 graders värme. Häll ölet i en bunke. Fyll den tomma ölflaskan med vatten med uppvärmt vatten. Häll vattnet i bunken. Smula jästen i bunken med ölet och vattnet. Rör om med en träslev tills jästen löst sig helt. Inga jästklumpar ska finnas kvar. Häll vetemjölet i bunken. Rör med träsleven när du häller i mjölet. Häll saltet i degen. Rör så att allt blandas väl.
Lägg en handduk över bunken. Låt degen vila i bunken i 15 minuter. När degen vilar smörjer du mjukt margarin inuti de formar du ska baka brödet i. Häll lite vetemjöl på en arbetsbänk eller skärbräda.
Ta degen ur bunken och lägg den på bänken. Knåda degen med fingrarna en liten stund. Fyll formarna med degen. Men fyll inte ända upp till kanterna. Formarna ska innehålla två tredjedelar deg. Ställ formarna på ett galler mitt i ugnen. Sänk värmen på ugnen till 175 grader. Titta på brödet efter 20 minuter. Är ytan brun är brödet färdigt. Om ytan inte är brun låt brödet stå inne en stund till i ugnen.


Brytbröd
Brytbrödet kan du forma som du vill. Om du vill kan du strö hackade svarta oliver på brödet innan du sätter det i ugnen.
Du behöver: skål, bunke, tesked, decilitermått, träslev, bakhandduk, ugnsplåt

2 deciliter vetekross
250 gram kesella
lite margarin att smörja
ugnsplåten med
50 gram jäst
5 deciliter ljummet vatten
3 teskedar salt
13 deciliter vetemjöl

Första dagen: Lägg vetekross och kesellan i en bunke. Rör med en träslev. Ställ skålen i kylskåpet.
Andra dagen: Sätt ugnen på 250 graders värme. Smörj margarin på en ugnsplåt. Smula jästen i en bunke. Häll det ljumna vattnet i bunken med jästen. Blanda tills all jäst löst sig. Tag fram det blandade vetekrosset och kesellan ur kylskåpet. Häll den blandade kesellan och vetekrosset i bunken med vattnet och jästen. Häll i saltet och nästan allt vetemjölet i bunken.
Blanda med fingrarna till en deg. Lägg en bakhandduk över bunken. Låt degen i bunken jäsa i 30 minuter. När degen jäst färdigt ta degen ur bunken. Knåda degen med fingrarna till den blir slät och känns smidig.
Dela degen i 30 lika stora delar. Lägg degbitarna på den smorda ugnsplåten. Lägg degbitarna tätt mot varandra. Låt degbitarna på plåten stå och jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnsplåten i ugnen. Titta om brödet fått färg när det stått 20 minuter i ugnen. Har brödet inte fått en vacker färg, låt det stå ännu en stund i ugnen.


Hurtlimpa
Hurtlimpan är ett mörkt saftigt bröd.
Du behöver: brödform som rymmer 1 1/2 liter, mjukt margarin att smörja bakformen med, bunke, decilitermått, tesked och handduk.

7 deciliter rågsikt
1 tesked salt
1 tesked bakpulver
2 teskedar bikarbonat
2 teskedar malda brödkryddor
4 deciliter filmjölk
1 deciliter mörk brödsirap

Ta fram margarinet ur kylskåpet. Ställ margarinet så att det blir mjukt. Smörj brödformen med det mjuka margarinet Sätt ugnen på 175 graders värme. Blanda rågsikten, saltet, bakpulvret, bikarbonaten och de malda brödkryddorna i en bunke. Slå filmjölken och sirapen i bunken, Arbeta allt i bunken till en jämn smet. Fyll den smorda formen med smeten.
Jämna till ytan. Sätt brödformen med smeten på ett galler i den undre delen av ugnen. Grädda brödet i en timme. Ta ut brödet ur ugnen. Vira en handduk om brödet och låt det svalna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!