Ett hälsosamt julbord

För mig räcker det med ett julbord. Sedan är det nog. Då står julmaten mig upp i halsen med all sin tunga mat. Men det finns alternativ till fet julmat.

Foto: Emma Eriksson

Mat & dryck2009-12-09 09:01
Lägger man till lite friska sallader av vinterns grönsaker och frukter, byter ut majonnäs- och gräddstinna rätter till smalare alternativ känns julens rätter mer tilltalande för hälsan. Faktum är att det blir så mycket godare också.

Av tradition är svensk julmat tung och mycket av maten är av kött. Nu är det dags att uppdatera julbordet med lite hälsosammare och godare alternativ och tillbehör.
Hoppa över eller ta mindre av allt med grädde, crème fraiche och majonnäs. Dra ner på antalet korvar, köttbullar och pastejer. Ät inte för mycket bröd och ost. Ta lite på tallriken och vänta innan du tar mer. Ett berg av mat gör dig bara proppmätt och däst. Alkohol är en kaloribomb i sig. Många tänker nog inte på att mycket av kalorierna kommer från det som finns i glaset.

Jag brukar passa på att träna och vara ute och röra på mig mycket när jag är ledig.
Under julledigheten är det perfekt läge för långa promenader medan det är ljust. Ljuset är oerhört viktigt så här års. Finns det ingen snö känns det inte så lockande och gå ut en gråslaskig decemberdag. Men jag säger som min granne, det är faktiskt bättre att vara ute när det är gråväder, hur eländigt väder det än är. Efter en promenad har du fått i dig frisk luft, fått i gång blodcirkulationen och fått en liten gnutta ljus. Det gör dig mycket piggare och du känner dig mindre däst efter all mat.

Till min hjälp med julbordet har jag Åsa Berger, kostekonom, testlagare och kostrådgivare som är en hejare på hälsosamma recept. Med hennes hjälp har vi kommit fram till sex goda rätter som förgyller ditt julbord och din hälsa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!