I dag är det sista tipset innan ett kortare juluppehåll. Traditionsenligt blir det förslag på bubbel till nyår, de går givetvis bra att dricka även vid andra tillfällen.
Att välja mousserande i stället för ett stilla vitt vin är ett enkelt sätt att höja stämningen några snäpp, oavsett tid på året.
Bortsett från de allra enklaste vinerna vinner mousserande viner på att lagras, framförallt riktig champagne. Smaken utvecklas, får fler nyanser och syran känns mer integrerad.
Mitt förslag är alltså att planera något år framåt när man köper bubbel för nyår eller andra festliga tillfällen, garderoben duger bra som lagringsplats.
Igors tips:
3 x bubbel
Graham Beck Blanc de Blancs Brut 2010
#6505, 139 kr. Mousserande vin.
Bland de billigare alternativen av mousserande viner är Sydafrika ofta en bra tillflykt. Här en ren chardonnay i smakrik fyllig stil med smak av nötter, smör och mogen gul frukt. Gott att skåla i eller att dricka till maten.
Launois Vintage Blancde Blancs Brut
#7329, 319 krMousserande vin.
Vill man ha riktigt Champagne är denna årgångschampagne ett bra val, billigare än många andras enklare varianter. Tät och smakrik med krispig mineralstinn känsla, äpplen och grapefrukttoner utgör smakbilden.
Louis Roederer Brut Vintage 2008
#76510, 549 kr. Mousserande vin.
För den som vill lyxa till det är Roederers årgångsbubbel från toppåret 2008 ett säkert kort. Djupt komplex i fyllig stil, smak av rostat bröd och nougat. Mycket god redan nu, fantastisk med några års lagring, tänk nyår 2018 ...