ERITREA: Julafton börjar mitt i natten
Någon typisk julmat finns inte i Eritrea, snarare festmat. Det är vanligt att man slaktar en get eller ett får på julafton. Till jul och påsk äter många också en gryta av en kyckling styckad i tolv delar, med tolv hårdkokta ägg.
Foto: Patrik Lundin
Synd, det var ju en bra historia.
I köket på sjätte våningen i höghuset i Eriksberg hänger en stor väggmatta föreställande den första nattvarden, med alla lärjungar på plats kring Jesus. Samma bild återfinns på innerdörren. Familjen är troende katoliker.
Senait Hidrom drar av skinnet och styckar kycklingen med säkra knivrörelser. Sedan kontrollräknar hon bitarna, tvättar dem och förflyttar sig till spisen för att röra i den puttrande löken. I ugnen gräddas ett vackert mönstrat bröd som ska ätas till kaffet.
Senait Hidroms mamma Letehaimanot Nugose är på besök sedan sex månader, men ska resa hem till jul. Ömt håller hon fyra månader gamla dottersonen i famnen, Simer. Det blir svårt att lämna pojken, men skönt att komma hem, översätter Gebriel Zeron.
De talar blin, ett av nio språk i Eritrea.
För de kristna i Eritrea förlöper julafton på följande sätt: Redan klockan ett på morgonen går de till kyrkan. Tre timmar senare återvänder de hem och äter en gröt av en mjölsort som inte finns i Sverige. Därefter slaktas en get eller ett får.
Jag undrar hur get smakar. Gebriel för frågan vidare till Letehaimanot som svarar: en mild smak, inte lika gott som får.
Get- eller fårtarmarna steks med olja och lök. Av köttet gör man en stark gryta. Allt kött tillagas på samma sätt, berättar Senait som fortfarande rör i löken.
De brukar dricka något som liknar mjöd, berättar Gebriel men kan inte förklara hur det smakar.
- Gott, föreslår Senait.
När alla slaktat sin get och ätit, går de runt till släktingar och önskar dem en god jul och dricker kaffe. Gebriel tar fram ett litet kaffeskåp och visar alla attiraljer som används. Kaffebönorna mosas med ingefära innan de rostas. Till kaffet andas man in doften av rökelse som blandar sig med smaken.
Julklappar förekommer inte, berättar Gebriel och Senait, men man köper nya kläder till sig själv för att vara fin i kyrkan. Julen är stor, men påsken är större.
RECEPT
Eritreansk kycklinggryta
1 kyckling
7 stora lökar
Berbere, en nordafrikansk krydda med sju olika kryddor
Vatten
1 burk krossad eller passerad tomat
2-3 vitlökar
1 grön chili
Salt
12 hårdkokta ägg
Gör så här: Dra av kycklingskinnet och låt det hänga kvar i översta ryggbiten. Stycka resten av kycklingen i tio delar. Inkråmet med strupen räknas som nummer tolv. Mixa löken och låt den puttra länge på svag värme, tills den blir lite brun. Häll sedan i berberekrydda och lite vatten och rör ordentligt. Tillsätt tomat och kyckling. Koka tills kycklingen är klar. Ha sist i hackad vitlök, salt och det finhackade skalet av en grön chilipeppar. Låt grytan koka i ytterligare 5-10 minuter. Lägg tolv hårdkokta ägg på grytan. Servera tillsammans med injera, en syrlig pannkaka.
Injera enligt Senait Hidrom
1 dl vetemjöl
3 dl majsmjöl
5-6 dl fyra sädesslag
5-6 dl kornmjöl av skalat korn.
Injera är en syrlig pannkaka som man äter till varje måltid. I stället för att använda bestick, river man av en bit injera och doppar den i maten.
Blanda mjölet i en ugnsform och ställ i ugnen en halvtimme på 100 grader. Rör om då och då. Sikta sedan mjölet med en sil. Blanda i vatten och 1/4 paket jäst till en fast deg. Jäs 1-3 dagar (ju längre, desto surare blir pannkakorna). Koka sedan vatten och häll det i degen tills den blir rinnig. Stek "pannkakor" i en tjockbottnad stekpanna (som helst inte används till något annat). Ta lite olja bara till första stekningen. Stek cirka 30 sekunder under lock utan att vända injeran. Lägg en injera på tallriken och häll kycklinggrytan och ett ägg ovanpå. Lägg en på kanten som du river av och doppar i maten.
Eritreansk kycklinggryta
1 kyckling
7 stora lökar
Berbere, en nordafrikansk krydda med sju olika kryddor
Vatten
1 burk krossad eller passerad tomat
2-3 vitlökar
1 grön chili
Salt
12 hårdkokta ägg
Gör så här: Dra av kycklingskinnet och låt det hänga kvar i översta ryggbiten. Stycka resten av kycklingen i tio delar. Inkråmet med strupen räknas som nummer tolv. Mixa löken och låt den puttra länge på svag värme, tills den blir lite brun. Häll sedan i berberekrydda och lite vatten och rör ordentligt. Tillsätt tomat och kyckling. Koka tills kycklingen är klar. Ha sist i hackad vitlök, salt och det finhackade skalet av en grön chilipeppar. Låt grytan koka i ytterligare 5-10 minuter. Lägg tolv hårdkokta ägg på grytan. Servera tillsammans med injera, en syrlig pannkaka.
Injera enligt Senait Hidrom
1 dl vetemjöl
3 dl majsmjöl
5-6 dl fyra sädesslag
5-6 dl kornmjöl av skalat korn.
Injera är en syrlig pannkaka som man äter till varje måltid. I stället för att använda bestick, river man av en bit injera och doppar den i maten.
Blanda mjölet i en ugnsform och ställ i ugnen en halvtimme på 100 grader. Rör om då och då. Sikta sedan mjölet med en sil. Blanda i vatten och 1/4 paket jäst till en fast deg. Jäs 1-3 dagar (ju längre, desto surare blir pannkakorna). Koka sedan vatten och häll det i degen tills den blir rinnig. Stek "pannkakor" i en tjockbottnad stekpanna (som helst inte används till något annat). Ta lite olja bara till första stekningen. Stek cirka 30 sekunder under lock utan att vända injeran. Lägg en injera på tallriken och häll kycklinggrytan och ett ägg ovanpå. Lägg en på kanten som du river av och doppar i maten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!