Det gula köket hemma hos Beatrice Lindgren fylls av dofter från den nybakade pajen som står och svalnar på bordet. Vid den träfärgade köksbänken står hon och hackar grönsaker och det välbekanta ljudet av knivhack blandas med ljudet av någonting som kokar på spisen.
En dag för snart tio år sedan kom Beatrice Lindgren hem och hade bestämt sig – hon skulle bli vegetarian. Hon ansåg sig tillhöra stilen ”emo” och fick höra att man inte var en riktig ”emo” förrän man var en vegetarian. Beatrice insåg snabbt att hon inte skulle sakna kött och det tog inte lång tid förrän det som börjat som en tonårsgrej övergick till någonting hon faktiskt stod för. Hon läste på om hur djuren har det innan slakt och tog det så hårt att hon grät när hennes föräldrar åt en varsin skinksmörgås.
– Det kändes bäst i hjärtat att sluta äta kött. Nu tänker jag inte ens på det längre, men jag mår bättre av att vara vegetarian. Jag är mycket piggare och känner mig mer hälsosam.
Beatrice Lindgrens familj tyckte att det var svårt att hon helt plötsligt hade slutat äta kött och det svåraste av allt var hennes attityd till det. Efter att hon av misstag fått i sig en tugga pirog innehållande köttfärs så sprang hon och kräktes.
– Jag mår illa om jag får i mig kött. Det är nog mest psykologisk men jag har även hört att kroppen efter ett tag kan bli ovan vid köttbakterierna så att man fysiskt kan bli sjuk.
Till en början ville hennes familj veta varför hon valt att bli vegetarian och ifrågasatte, men när hon förklarade att hon tyckte synd om djuren så respekterade föräldrarna hennes val och bestämde sig för att hon fick börja laga sin egen mat. Vid hemkunskapen i skolan lärde sig Beatrice vegetariska recept och om näringsämnena som man behöver få i sig.
– Man kan inte tro att man bara kan leva på pasta, utan man måste fortfarande få i sig alla näringsämnen. Däremot behöver man inte göra en helt egen rätt bara för att man inte kan äta en del av den, utan det är lätt att bara byta ut köttet.
Beatrice, som generellt är en öppen och social människa, anser det viktigt att vara öppensinnad för en vegetarisk kost. Hon tycker att det finns många fördelar och orsaker att sluta äta kött mer än för djurens skull. Dels är det en ekonomisk fördel, dels bra för miljön, då dagens köttproduktion bidrar till stora miljöutsläpp.
Nu för tiden har Beatrice inte några problem med att tillaga kött till andra och har insett att så länge hon respekterar andras val att äta kött så respekterar de ofta hennes val att vara vegetarian. Hon har haft jobb där hon behövt tillaga kötträtter. I hemmet lagar hon ibland mat åt samtliga i hushållet och kan då även steka på kött till de övriga, även fast hon drömmer om att åtminstone pojkvännen ska bli vegetarian.
– Jag blir inte lika ledsen längre när jag ser andra äta kött, men det gör ont när jag tänker på hur djuren blir behandlade. Jag kommer personligen aldrig äta kött igen.
Recept
Broccoli- och fetaostpaj
4 port
1 ägg + 6 ägg
150 g smör
3 dl vetemjöl
100 g broccoli
3 dl mjölk
1 dl lagrad ost
2 krm salt
1 krm vitpeppar
150 g fetaost
1 Sätt på ugnen på 200 grader.
2 Degen: Fördela smöret och mjölet i en matberedare. Ha i ett ägg. Blanda tills degen är jämn. Tryck ut degen i en lätt smörad form, 30 cm i diameter.
3 Fyllningen: Knäck ner resten av äggen i en bunke och häll i mjölken, salt och peppar. Vispa ihop! Blanda i det mesta av den lagrade osten, men spara lite till garnering. Fördela ut smeten i formen.
4 Skär fetaosten i centimeterstora bitar. Fördela ut broccolin och fetaosten jämnt i smeten. Strö över resten av den lagrade osten.
5 Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter eller tills fyllningen har stelnat.
6 Servera gärna med lite sallad.
Potatis- och palsternackssoppa med persilja
4 port
4 mellanstora potatisar
2 mellanstora palsternackor
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl matlagningsgrädde
1 dl hackad persilja
Salt och peppar
En klick smaksatt créme fraiche
1 Skala potatisarna och palsternackorna och skär dem i små bitar, cirka en centimeter stora.
2 Häll vattnet i en kastrull och smula i buljongtärningen. Koka upp vattnet och ha i potatisen och palsternackorna. Låt koka på medelvärme i cirka 15 minuter, tills både potatisen och palsternackan är mjuk.
3 Mixa potatisen och palsternackan i vattnet med en stavmixer.
4 Blanda i matlagningsgrädden och persiljan. Blir soppan för tjock går den att späda med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
5 Servera gärna med en klick smaksatt créme fraiche (jag brukar använda smak av örter).
Tortellini med tomatsås och parmesan
4 port
400 g tortellini med valfri fyllning
1 msk smör
2 klyftor vitlök
1 stor schalottenlök
4 stora tomater
2 msk olivolja
1 krm chilipeppar
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad timjan
1 dl pastavatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk tomatpuré
parmesanost
vitpeppar
Salt
1 Koka tortellinin i saltat vatten tillsammans med smöret. Spara 1 dl av pastavattnet efter att tortellinin hällts av.
2 Sås: Hacka schalottenlöken och vitlöken och skär tomaterna i små bitar.
3 Bryn löken tillsammans med olivoljan i en kastrull. Blanda i chilipeppar och häll i tomaterna.
4 Smula i buljongen och rör ner vattnet, basilikan, timjan och tomatpurén. Låt såsen koka på medelvärme under lock i en kvart.
5 Smaka av med salt och peppar. Riv över parmesanost vid servering.
Couscoussallad med pestosås
4 port
2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2,5 dl couscous
½ gurka
1 äpple
150 g fetaost
10 st cocktailtomater
2 dl créme fraiche
1 dl pesto
1 Salladen: Häll i vattnet i en kastrull och smula i buljongen. Koka upp vattnet och ta kastrullen från värmen. Blanda i couscousen och lägg på ett lock. Låt couscousen svälla i 5 minuter.
2 Skär äpple, gurka, tomat och fetaosten i bitar. Blanda detta med couscousen i en bunke.
3 Såsen: Blanda créme fraiche och pesto i en skål.
4 Servera couscoussalladen med en klick av såsen.