Enkelt och snabbt med allt i ett
Låt ugnen eller grytan göra jobbet. Liselotte Forslin lagar tre rätter som bygger på principen allt-i-ett.
Mat tillagad i ugnen .Medelhavskyckling.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Nu när mattrendernas vindar blåser mot ett opretentiösare sätt att äta och umgås är det helt rätt med allt-i-ett-rätter igen och dags att damma av gratängformar, långpannor och stekgrytor. För håll med om att det är toppen att kunna laga allt-i-ett och bara bjuda en sallad eller grönsaker, lite gott bröd och eventuellt en kall sås eller dressing till.
Jag vill slå ett slag för en uppdatering och göra fräschare recept utan mängder av grädde, crème fraiche och riven ost. Bland annat har jag gjort en ny variant av lasagne som är vegetarisk och har stora bitar av grönsaker i sig som kontrast mot den sötsalta getostsåsen.
Kycklingen med potatis och grönsaker känns modern och jag lovar att det blir succé. Dessutom är den vacker att se på. Sardellerna och chorizon sätter fart på smaklökarna.
Slutligen har jag med en klassiker eftersom jag tycker det är viktigt att vi för det svenska matarvet vidare. Svensk husmanskost kan vara tung och mastig men också lätt och smakrik som just Sjömansbiff som jag bjuder på här. Glöm inte att servera mycket gröna grönsaker till. Gärna ångad broccoli med lite olivolja och örtsalt. Rör gärna ihop egen rårörd lingonsylt av frysta lingon istället för att köpa färdig om du inte har gjort egen sylt tidigare.
Och glöm inte att prioritera en extra peng på så fina råvaror som möjligt. Det tjänar vi alla på i längden.
Fler allt-ett-rätter som är smart och gott att bjuda på:
Jansssons frestelse med knäckebröd och lagrad ost
Pastagrätäng
Fiskgratäng
Kålpudding med lingon
Tian - provencalsk grönsaksrätt i ugn
Hel stor gårdskyckling med grönsaker eller rotfrukter
Grytor med potatis i
Soppor med rotfrukter, kött eller fisk
Pajer
Sheperds pie, engelsk paj med köttfärs och potatismostäcke
Grekisk moussaka med lammfärs och aubergine
Laxpudding med skirat smör
RECEPT
Getostlasagne med ratatouille
En helt grön variant av den traditionella lasagnen. Servera med en fräsch sallad till.
INGREDIENSER (6 p)
16 lasagneplattor med spenat
Sås med getost
3-4 msk smör
5 msk vetemjöl
1 l mjölk, 3%
250 g getost, chèvre (ej light)
2 msk flytande honung
salt och nymald vitpeppar
Ratatouille
1 medelstor squash
1 medelstor aubergine
1 röd paprika
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
500 g krossade tomater
1 dl svarta oliver med kärnor av bra kvalitet
1 tsk strösocker
salt och nymald svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 200 grader. Börja med getostsåsen: Smält smöret i en stor kastrull och vispa i mjölet. Späd med mjölken, lite i taget under vispning. Låt såsen sjuda 3-4 minuter på svag värme. Bryt i osten och vispa såsen så osten smälter. Smaka av med honung, salt och peppar. Fortsätt med ratatouillen: Skär squashen i centimetertjocka skivor och auberginen i grova tärningar. Skär paprikan i grova bitar och hacka rödlök och vitlök. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och fräs löksorterna utan att det tar färg. Tillsätt resten av grönsakerna och låt de fräsa med tillsammans med örterna tills de får lite färg. Häll i tomaterna och oliverna och låt det puttra ihop utan lock till en tjock sås. Smaka av med socker och salt och peppar. Smörj en rektangulär form och lägg fyra lasagneplattor lite omlott i botten. Lägg på lite getostsås och ratatouille. Lägg ytterligare ett lager och upprepa så du får fyra lager lasagneplattor. Översta lagret ska vara getostsås. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Lägg på folie om det börjar bli bränt. Servera med sallad.
Medelhavskyckling
Det är härligt att kunna bjuda på en stor plåt kyckling med potatis och grönsaker i ett. Bjud gärna lite ajvar relish (kräm på rostad paprika och aubergine) eller ajvar pinjur (kräm på grillad paprika och tomat) till. Ett gott surdegsbröd är också gott att suga upp de mustiga juicerna med.
INGREDIENSER (4-6 p)
6 kycklingklubbor
5 sardellfiléer
4 vitlöksklyftor
1 ½ dl olivolja
1 kg potatis, gärna små
2 rödlökar
2 paprikor
1 squash
1 aubergine
1 dl svarta oliver med kärna av god kvalitet
100 g skivor chorizo
3 msk färsk hackad rosmarin, alt 3 tsk torkad
flingsalt och nymald svartpeppar
gärna några färska rosmarinkvistar till dekoration
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 225 grader. Hacka sardeller och vitlök grovt. Hetta upp oljan i en liten kastrull tillsammans med sardell- och vitlökshacket. Det får inte bli bränt. Ställ åt sidan. Skär potatisen i mindre bitar, klyfta löken och paprikan, skiva squash och aubergine. Blanda potatis och grönsaker i en långpanna tillsammans med oliver och det mesta av den hackade rosmarinen. Riv chorizon i bitar och blanda i. Blanda runt med lite av oljan. Lägg kycklingklubborna ovanpå och tryck ner dem i grönsaksblandningen. Pensla på resten av oljan på kycklingen och strö på lite rosmarin. Salta och peppra generöst. Baka i mitten av ugnen ca 35 minuter tills klar köttsaft sipprar ut när du skär i tjockaste delen på kycklingklubban. Garnera gärna med rosmarinkvistar och bjud ajvar relish eller ajvar pinjur samt surdegsbröd till.
Klassisk sjömansbiff
Så superenkelt och så underbart gott är sjömansbiff som lagas i gryta på spisen men kan även göras i ugnen. Perfekt att stå och puttra en söndagseftermiddag. Sedan är det bara att servera med grönsaker och lingonsylt.
INGREDIENSER (4-6 p):
500-600 g skivat innanlår, fransyska eller högrev
4 gula lökar
1 kg potatis
2 stora morötter
2 msk smör
33 cl öl, gärna starköl
3 dl stark köttbuljong
3 lagerblad
salt och nymald svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
Skär små snitt i köttskivorna så kupar de sig inte när du bryner dem. Skiva löken. Skala och skär potatis morötter i tunna skivor. Bryn löken i lite av smöret och tag upp och lägg det åt sidan. Bryn köttet lätt på båda sidor. Lägg ett lager potatis och morötter i botten av en stor stekgryta. Lägg på lök och kött samt lagerblad och fortsätt till grytan är full. Avsluta med potatis och morötter. Salta och peppra mellan varven. Häll på öl och buljong. Lägg på lock och låt det sjuda 45 minuter till en timme tills köttet är mört. Bjud någon grön grönsak och lingon till. Hårt bröd och lagrad ost är gott till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!