En thaifamilj i sushibranschen
En thailändsk familj driver en av Uppsalas bästa sushibarer. Men hemma i Sävja är det hemlandets mat som står på bordet. Vi åkte dit, smakade och fick veta att mammas mat alltid är bäst.
Foto: Pernilla Sjöholm
- Vi åker till Thailand med barnen varje år. Då är det bara deras vilja som gäller, berättar Boonchai, "Chai", Reangpursi. Tillsammans med sambon Sirilak ,"Siri", Klinrantree driver han sedan fem år sushibaren Ippai Ippai på Svartbäcksgatan.
- Japaner satsar alltid på kvalitet, på bra råvaror. Vi vill att våra kunder ska komma tillbaka och skratta.
Så förklarar Chai som varför han föredrar att servera det japanska köket framför det thailändska. På Ippai Ippai serveras sushi som ingen annanstans i Uppsala, gärna med mer exotiska råvaror än bara lax och avokado. Många stamkunder kommer gärna in flera gånger i veckan för att hälsa på Chai och Siri, som alltid är på plats.
- En av våra stamkunder är 88 år och kommer fem dagar i veckan, det är fantastiskt, berättar Siri.
- Jag står på Ippai Ippai varje dag och kontrollerar kvaliteten. Det är svårt att hitta en riktigt bra sushikock, säger Chai.
Han kom till Sverige från Thailand som 18-åring och började snart jobba i restaurangbranschen i Stockholm.
- Min mamma drev restauranger i Thailand och jag är uppväxt köket, det var det naturliga att göra.
Som sushikock på restauranger i Stockholm, som Roppongi, Ki mama och kökschef på Sakura hade han gedigen kunskap om det japanska köket när han bestämde sig för att starta eget i Uppsala tillsammans med Siri, som han träffade under en fotbollsturnering. Hon flyttade till Sverige från Pattaya i Thailand som åttaåring, och har liksom Chai jobba länge med sushi. Nu bor de tillsammans med barnen Theodore, 8 och Jacqueline, 6, i ett ljust radhus i Sävja.
I köket står Chais mamma Kanittha "Loei" Sodchuen och lagar kryddoftande mat omgärdad av färgstarka ingredienser. Hon älskar matlagning och kommer med matlådor till Siri och Chai på Ippai Ippai varje dag.
- Mamma lagar alltid maten till oss, när hon är bortrest ringer hon hem och kollar att vi äter, berättar Chai.
Och nu har Loei fått en restaurang i Uppsala - förra veckan öppnade Chai och Siri tillsammans med en kompanjon thairestaurangen Raa Goo på Samaritergränd. Där är det Loei som ansvarar för maten.
- Den här restaurangen är för min mamma, det är hennes dröm. Hon kan inte svenska så bra men hon uttrycker sig genom maten, säger Chai.
Maten på restaurangen, och på den meny som Loei satt ihop åt UNT:s läsare, är traditionellt thailändsk och ganska kryddstark.
- Svenskar vill gärna äta kryddstark mat, säger Siri.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!