En sund och god sommargrill

Grillkvällar är ett tillfälle att umgås kring en härlig måltid. Men tillbehör som feta såser, bröd och pommes frites är inte obligatoriskt. Ersätt gärna med nyttigare tillbehör som majs och en kall yoghurtsås.

Grillkvällar är ett tillfälle att umgås kring en härlig måltid. Men tillbehör som feta såser, bröd och pommes frites är inte obligatoriskt. Ersätt gärna med nyttigare tillbehör som majs och en kall yoghurtsås.

Foto:

Mat & dryck2015-07-16 12:00

Man skulle aldrig säga "ska vi steka ikväll?" eller "ska vi koka ikväll?" och sedan låta själva tillagningssättet bli ett alibi för att äta en riktig brakmåltid. Men med grillning är det annorlunda. Många har ett kärleksfullt förhållande till fenomenet och en härlig grillkväll är som själva essensen av svensk sommar.

- Grillningen står ju för så mycket mer än kött på ett galler. För ärligt talat, så fantastiskt stor skillnad i smak är det ju inte. Vi sitter länge och äter, och vi njuter av hela konceptet, säger legitimerade dietisten Josefine Jonasson.

Du har kanske hört att det är onyttigt att grilla och surnat till lite över moralpredikningarna. Varför skulle det vara mer onyttigt än annan mat? Men det är som Josefine Jonasson säger - det handlar om så mycket mer än det man lägger på grillen. Krämig potatissallad eller pommes frites, läsk, öl, vin, en massa feta såser... det är tillbehören som är bovarna i dramat.

- Färdig sås har ofta runt 60 procent fett, men det är lika lätt och ofta godare att själv göra en enkel yoghurtsås med örter till exempel. Krämig potatissallad är också väldigt fet. Men många tycker att det hör till och reflekterar inte så mycket över det, säger Josefine Jonasson.

Det oreflekterade förhållningssättet till godsakerna kan lätt resultera i fem extra kilo i slutet av semestern. Och det kanske det är värt. Om det är det som är semester för dig, och du har längtat hela året efter att få gå "all in", kan det såklart vara rimligt att jobba bort de där kilona under hösten. Men då är det just så man ska tänka, menar Josefine Jonasson, att det är värt det för att det är ett medvetet val man har gjort. Att bara låta det hända är sällan lika kul, och det kan kännas väldigt deppigt när jobbyxorna inte går att knäppa i augusti.

- Fundera på vad grillningen står för. Vad är det du längtar efter? Är det verkligen potatissalladen som är så god, eller är det att ni sitter tillsammans och äter och pratar i tre timmar? Kanske kan du lika gärna skippa några tillbehör utan att det gör så mycket.

Hon menar att det finns en föreställning om att man vill slippa värdera saker på semestern, man vill bara få gotta sig. Men det går att njuta och ändå reflektera över sina val. Man behöver inte äta hela tiden, och man behöver inte ha helgvanor hela semestern. Man kan välja sina tillfällen och i|stället ha en okej balans.

- Planera lite bättre så blir det lätt att vara nyttigare. Det finns jättebra möjligheter till bra mat på sommaren, men det sker inte per automatik. Lägg kalorierna på det du verkligen gillar i|stället för att bara äta och dricka utan att tänka efter, säger Josefine Jonasson. (TT)

Fakta Bästa tipsen för nyttigare grillning

Gör en ordentlig sallad. Inte bara med gurka och tomat, utan fyll på med till exempel broccoli eller matvete och låt den bli som en hel måltid i sig själv. Utgå från grönsakerna och gör köttet till mer av ett tillbehör så får du bättre balans i hur mycket du äter av varje.

Dränk inte grönsakerna i olja, det är fett som inte tillför så mycket i smak och dessutom gör måltiden onödigt tung.

Skippa färdiga såser och färdig potatissallad. Om du inte kan motstå den krämiga potatissalladen är en variant att göra den nyttigare genom att dryga ut den med hackat äpple och purjolök.

Dra ned på korv, den är oftast väldigt fet. En enda smal korv med bröd innehåller runt 300 kalorier, två stycken motsvarar en rejäl middag och då har man inte ens blivit särskilt mätt.

Skär bort fettet på köttet, och grilla gärna fisk eller kyckling i|stället för fläsk- och nötkött.

Grilla tillbehör för att lätta upp och variera - majs, fänkål, morötter och halloumi är några exempel som gör sig bra på gallret.

Tänk på vad du dricker till. Det kanske inte behöver vara läsk, öl och vin varje kväll.

Skippa brödet, ni kommer att bli mätta ändå. Eller grilla riktigt schysst hamburgerbröd och skippa pommes frites i|stället.

Ät inte stora desserter efter varje grillning. Passa på att utnyttja glöden i|stället och grilla fruktspett eller banan med mörk choklad i.

Många vill grilla nyttigare

40 procent av svenskarna vill grilla mer hälsosamma rätter enligt Icas årliga grillrapport för 2015. Hälsosam grillning är en av tre stora trender som syns i undersökningen, de andra två är att grilla smårätter och snacks och att nörda in sig på coola grillprylar.

Så grillar vi 2015

40 procent vill grilla mer hälsosamt.

45 procent vill grilla mer fisk och skaldjur.

41 procent hade grillpremiär i maj, 22 procent redan i april.

32 procent av hushållen äger mer än en grill.

56 procent vill välja mer svenskt kött till grillen.

41 procent av hushållen vill grilla mer ekologiskt. Bland kvinnor mellan 15 och 29 är siffran högst - 64 procent av den gruppen vill ekogrilla.

Källa: Ica Grillrapporten 2015

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!