Man skulle aldrig säga "ska vi steka ikväll?" eller "ska vi koka ikväll?" och sedan låta själva tillagningssättet bli ett alibi för att äta en riktig brakmåltid. Men med grillning är det annorlunda. Många har ett kärleksfullt förhållande till fenomenet och en härlig grillkväll är som själva essensen av svensk sommar.
- Grillningen står ju för så mycket mer än kött på ett galler. För ärligt talat, så fantastiskt stor skillnad i smak är det ju inte. Vi sitter länge och äter, och vi njuter av hela konceptet, säger legitimerade dietisten Josefine Jonasson.
Du har kanske hört att det är onyttigt att grilla och surnat till lite över moralpredikningarna. Varför skulle det vara mer onyttigt än annan mat? Men det är som Josefine Jonasson säger - det handlar om så mycket mer än det man lägger på grillen. Krämig potatissallad eller pommes frites, läsk, öl, vin, en massa feta såser... det är tillbehören som är bovarna i dramat.
- Färdig sås har ofta runt 60 procent fett, men det är lika lätt och ofta godare att själv göra en enkel yoghurtsås med örter till exempel. Krämig potatissallad är också väldigt fet. Men många tycker att det hör till och reflekterar inte så mycket över det, säger Josefine Jonasson.
Det oreflekterade förhållningssättet till godsakerna kan lätt resultera i fem extra kilo i slutet av semestern. Och det kanske det är värt. Om det är det som är semester för dig, och du har längtat hela året efter att få gå "all in", kan det såklart vara rimligt att jobba bort de där kilona under hösten. Men då är det just så man ska tänka, menar Josefine Jonasson, att det är värt det för att det är ett medvetet val man har gjort. Att bara låta det hända är sällan lika kul, och det kan kännas väldigt deppigt när jobbyxorna inte går att knäppa i augusti.
- Fundera på vad grillningen står för. Vad är det du längtar efter? Är det verkligen potatissalladen som är så god, eller är det att ni sitter tillsammans och äter och pratar i tre timmar? Kanske kan du lika gärna skippa några tillbehör utan att det gör så mycket.
Hon menar att det finns en föreställning om att man vill slippa värdera saker på semestern, man vill bara få gotta sig. Men det går att njuta och ändå reflektera över sina val. Man behöver inte äta hela tiden, och man behöver inte ha helgvanor hela semestern. Man kan välja sina tillfällen och i|stället ha en okej balans.
- Planera lite bättre så blir det lätt att vara nyttigare. Det finns jättebra möjligheter till bra mat på sommaren, men det sker inte per automatik. Lägg kalorierna på det du verkligen gillar i|stället för att bara äta och dricka utan att tänka efter, säger Josefine Jonasson. (TT)