Det ligger ett stekos och dallrar i det luftiga köket, men det är inte alls särskilt påträngande. Tvärtom luktar det rätt så fräscht. Det är kanske för att det är i kokosfett och inte i smör som pannkakorna gräddas. Kokosfettet gör att pannkakorna inte bränns och så är det nyttigare än smör, anser Ulrika Hoffer, som håller i stekspaden.
Ulrika Hoffer kommer från Örbyhus har bott i Uppsala, men bor i dag i Stockholm. Sedan ett par år lever Ulrika och hennes familj ett mycket mer hälsosamt liv än vad de gjorde tidigare. Allt började när äldsta barnet Hugo var i ettårsåldern och visade sig vara allergisk mot komjölksprotein.
– Vi tog bort alla livsmedel med mjölk ur hela familjens kost för enkelhetens skull. Då började vi titta närmare på innehållsförteckningen. Vi märkte att när mjölk tas bort ur livsmedel så ersätter man det ofta med socker, säger Ulrika Hoffer.
Den upptäckten bidrog till att de beslutade sig för att själva laga all vardagsmat från grunden. Dessutom hade Hugos komjölksallergi gjort hans tarmslemhinna irriterad och det skulle vara en fördel för honom att avstå även från gluten. Hela familjen gjorde gemensam sak med honom, och med den ganska stora matomställningen blev Hugo ett överlag mycket friskare barn.
– Och jag, som periodvis hade varit förstoppad av mjölk- och mjölmat och hade ett osunt förhållande till socker, blev också mycket piggare och friskare av den nya maten.
I början blev det ganska ”karg” mat, som Ulrika beskriver det. Det kunde vara en kycklingfilé med sallad till och inga röror eller såser. I dag äter de en mycket rikare meny. Ulrika blev så intresserad av vad vi äter och vad maten gör med kroppen, att hon utbildade sig till kostrådgivare och nyligen släppte en bok om mat och hälsa för familjer, Råsmart familj.
Hon tar fram en ofta använd mixer och med ett surr från apparaten blandas ganska otypiska smoothie-ingredienser: spenat, avokado och cashewnötter med banan och blåbär. Det här är en klassisk frukost i den här familjen, även om innehållet kan variera med dagsform och lust. Just den här smoothien ger bland annat bra fetter, viktiga vitaminer, fibrer, kolhydrater och protein.
Ulrika har blivit expert på att smyga in näring både här och var. Som nässelpulver i pannkakorna eller spenat i smoothien. Men familjen är flexibla med maten och håller inte till varje pris på den egna kosten.
– Barnen får ju annan mat också. Mestadels någon annanstans, men även här hemma. De älskar Mamma Scans köttbullar och ibland, om det är bråttom, så sätter jag på en pastakastrull. Men de är medvetna om att det som de stoppar i sig har en funktion i kroppen och de vet att de inte äter mjölkprodukter. Jag tror inte att barn är så sjåpiga med det där. Det är vi vuxna som gör en grej av det.
Även Ulrika avviker från den ordinarie kosten ibland. Hon älskar att gå och fika och en rejäl kanelbulle och en caffelatte på komjölk sitter inte fel. Men då vet hon att hon får ta konsekvenserna i form av en svullen mage.
– Men investerar jag fem minuter extra vid spisen och lagar bra mat, så slipper jag somna i soffan sen. I stället blir jag pigg. Det är inte så illa för en småbarnsförälder.
RECEPT
FRUKOST:
Smoothie
(4 glas)
4 dl vatten
1 dl cashewnötter
2 bananer
3 dl blåbär
40 gram spenat (färsk eller fryst)
1 tsk kanel
en halv avokado
GÖR SÅ HÄR:
Kör allt i en mixer tills du har en slät smoothie.
Drick med sugrör eller servera med en mättande topping (kokosströssel exempelvis) och ät med sked.
Kokosströssel
1 del kokos
1 del linfrön
1 del pumpafrön
rejält med kanel
GÖR SÅ HÄR:
Mal frön och kokos i mixer eller kaffekvarn och krydda med önskad mängd kanel. Förvara i lufttät burk i kyl, högst en vecka (fettet i linfröna är känsligt).
LUNCH:
Crispy Chicken
okokt polenta (eller krossa de cornflakes, osötade)
önskat antal kycklingfiléer
salt och peppar
kokosfett att steka i
GÖR SÅ HÄR:
Skär kycklingen i bitar, ungefär som nuggets. Salta och peppra. Vänd i polenta och stek i kokosfett. Servera gärna med långa, smala morotsstavar och mangosås.
Mangosås
1,5 dl mango
1 liten banan
1 lime, juicen av
GÖR SÅ HÄR:
Mixa banan och mango, smaka av med pressad lime. Såsen får gärna vara syrlig!
MELLANMÅL:
Kokosbollar
(10-15 st)
1 dl mandel
1 dl kokos
2 dl dadlar
2 msk kokosfett
1 gnutta rent vaniljpulver eller en bit av en vaniljstång
lite vatten
GÖR SÅ HÄR:
Kör mandlar i matberedare (med kniven i botten) tills de är malda till ett grovt mjöl. Tillsätt resterande ingredienser och droppa i lite vatten tills det är en sammanhängande deg. Rulla till små bollar och förvara kallt, så stelnar de.
MIDDAG:
Näringsbombade pannkakor
(8-10 små pannkakor)
1,5 dl rårismjöl
4 dl havremjölk
6 ägg
2 tsk nässelpulver (köp på hälsokost)´
en gnutta vaniljpulver
kanel efter smak
GÖR SÅ HÄR:
Vispa mjöl, mjölk, nässelpulver och kryddor. Knäck i äggen. Smeten ska vara ganska tjock. Stek i koksfett. Gör dem inte så stora och vänd försiktigt! Servera gärna med frukt, bär och agavesirap eller lite honung.