Bland S:t Pergallerians många butiker finns ett ställe där tiden tycks stå stilla. På Landings lämnar man den moderna gallerian bakom sig och kliver in i ett fik med heltäckningsmatta och kristallkronor. Dock utan större elegans, ska tilläggas. Att här inte finns några plastblommor på borden ser patrullen som en ren tillfällighet.
Här är förstås klassikerna i fokus, och patrullen hugger in på några av lunchalternativen. Räksmörgåsen är gjord på tjock och söt tekaka. Surdegs-levainen lyser här med sin frånvaro. Det gör däremot varken räkor, ägg eller majonnäs. En räkmacka som den ska smaka, helt enkelt.
Laxpuddingen är av kafétyp med mycket skivad potatis och mindre av lax. Mer skirat smör till hade gjort patrullen på lite bättre humör. Smörgåstårtan är ett roligt retroval, kanske inte det nyttigaste man kan sätta i sig, men gott. Portionen är hyfsad i storlek, och tårtan är helt gjord på fisktema och fylld med tonfisk- och skagenröra. Aningen enformigt men toppen för skagenfantasten.
Retrokänslan till trots – på Landings går det även att få espressobaserade kaffedrycker. Cappuccinon är klart drickbar, medan espresson är rejält stark, men utan crema och med mer skarp än djup smak. Bryggkaffet är av bättre kaféstandard och för tedrickaren finns både påste och lösteer att välja mellan.
Bland bakverken dominerar förstås klassikerna. Mockabakelsen med sin maräng, mockakräm och mandelspån är ljuvlig, och ett inte så stabbigt bakelsealternativ. Garnerad som sig bör med ett cocktailbär. Lyxkatalanen med mördeg, mandelmassa och sylt är också fin. Sachertårtan är härligt mullig i både storlek och smak, med en ganska återhållsam inställning till aprikosfyllningen. Det klassiska Uppsalabakverket studentska smakar precis som den ska med sin krämiga chokladtryffelfyllning.
Fransk våffla är det givna valet för den som vill ha en inte så söt sötsak. Landings variant är frasig och fin och för ovanlighetens skull inte doppad i strösocker.
Bland de få inslag på Landings hyllor som skvallrar om vilket årtionde (och århundrade) vi faktiskt befinner oss i finns små cupcakes i vikta pappersstrutar. Söta att se på men inte särskilt spännande i smaken och inte heller särdeles prisvärda.
Patrullen rekommenderar hellre konditoriklassikerna och konstaterar att den som stenhårt håller fast vid sitt koncept till slut hamnar helt rätt i tiden igen, och med de senaste årens kafferepsvurm och småkakerenässans känns Landings och liknande fik hetare än på länge. Att man inte tummar på kvaliteten är förstås tidlöst.
Snabbguide Landings S:t Per
S:t Pergallerian
018-153880
Passar för: Dig som är sugen på en klassisk kondisfika.
Öppet: mån–fre 9–19, lör, 10–17 sön 11–16
Utbud: Typiska kafélunchrätter som paj, laxpudding och räksmörgås. Mycket fikabröd, såsom wienerbröd, tårtbitar, klassiska bakverk.
Barnvänligt? Hyfsat. Det är okej plats för vagn och barnstolar finns.
Service: Korrekt och snabb utan att vara personlig.
Vid bordet bredvid: Två eleganta damer som lunchar på varsin räkmacka och mineralvatten.