En fyra kryddat - Gör egen julsnaps

Tjusningen med att krydda sitt brännvin är att improvisera med örter och växter. Få fram nya smaker och färger. Men att plocka blommor är inte heller så dumt. Det tycker bröderna Staffan och Daniel Löfving från Uppsala.

Mat & dryck2004-11-24 20:26
I omkring tio år har det hållit på med sitt experimenterade. Att Daniel är naturvetare har underlättat jakten på banbrytande växter.
Fast de erkänner att nuförtiden blir det ofta att de håller sig till kryddningar de vet blir goda och snygga. Av bitter erfarenhet har de lärt sig vilka snapsar som smakar skunk.
Staffan Löfving avskyr mynta, som ger smak av tandkräm, men han hyllar blodrot. Daniel Löfvings favorit är johannesört. Däremot skyr han gulmåra, som han tycker ger en fadd smak.
Först gör de en essens av kryddor och brännvin. Den får lagras en tid. Därefter späder de ut essensen med mera sprit.
­- Åsikterna om hur starkt brännvinet ska vara har varierat genom åren. Förr ansågs starkare sprit vara bäst, i dag ligger idealhalten på drygt 30 procent, säger Staffan Löfving.
Han, som är antropolog, är intresserad av kulturhistoria och refererar till snapskryddningens bibel. Den kom 1947 och skrevs av Albert Sandklef. En man som rekommenderade en alkoholhalt på 46 procent och inte drack snaps som var lagrad kortare tid än fem år.

Dölja finkelsmaken
Men så länge behöver snapsen inte lagras. De flesta går att dricka ganska omgående när essensen är färdig och har spätts ut. Men de vinner på lagring. Det är ungefär som med whisky.
I recept från Kajsa Wargs kokbok ingår en väldig massa olika kryddor i snapsen.
­- Det var nog mest för att dölja smaken av finkel som fanns i den tidens brännvin, säger Daniel Löfving som betvivlar att kryddexplosionerna i sig blev godare än mer rena smaker.
Principen för själva kryddningsprocessen är ofta densamma. Bröderna gör en essens för varje krydda. När essenserna är färdiga kan dessa däremot blandas.
­ - Man får prova sig fram. Det är det som är kul, säger Staffan Löfving.
­ Och det går att använda en massa olika växter. Förutom en del som är giftiga. Liljekonvalj till exempel, säger Daniel Löfving.
Men det kan vara lurigt på andra sätt. Smultron, som Linné ansåg kunde bota gikt, ger en underbar sommardoft åt snapsen. Men den smakar parfym, är bröderna Löfvings erfarenhet.
De har komponerat två recept på snapsar som passar till jul, Alices julakvavit och Öfre Slotts julbesk. Båda två är lagom att göra nu och innehåller kryddor som går att köpa.
De två andra recepten behöver längre tid på sig. De blir goda till nästa jul om man sätter i gång till sommaren.


Värt att veta


  • Välkryddat brännvin bör drickas rumstempererat. Det ska smuttas, inte svepas.
  • Traditionen att kyla spriten
    kommer från tiden när finkelsmaken behövde dödas.
  • Flaskorna ska lagras stående.
    Mindre temperaturväxling, som i en dragig lägenhet, mår drycken bra av. Då blir det luftväxling under korken.
  • Det kan vara snyggt att ha flaskorna stående på fönsterbrädan. Men både smak och färg försämras av solljus. De bör förvaras mörkt.

    Alices julakvavit
  • 1/2 vaniljstång
    1 stjärnanis
    några hackade kvistar färsk timjan
    1/2 tsk kummin
    2 tsk socker
    75 cl renat brännvin


  • Blanda essensen vid första advent: Lägg kryddorna (förutom sockret) i en kopp renat brännvin (Brännvin special passar och hör till de minst dyra). Låt stå täckt med platsfilm 2 dygn. Sila. Späd med resten av brännvinet i flaskan (ungefär 1 del essens 5 delar brännvin). Rör ner sockret. Häll på flaska. Sätt på korken och lagra flaskan upprättstående till julafton. Serveras rumstempererat.


    Öfre slotts julbesk
    1 tsk fänkål
    1 tsk kummin
    1 tsk kryddnejlika
    1/2 tsk anis
    1 pomeransskal
    2 tsk socker
    75 cl renat brännvin


    Gör essensen nu: Lägg pomeransskalet i hett vatten i 5 minuter. Blanda pomerans och övriga kryddor, ej sockret, i en kopp brännvin. Ta upp pomeransen efter 2 timmar. Låt resten stå täckt med plastfilm i 2 dygn. Sila. Späd med resten av brännvinet (ung 1 del essens, 5 delar brännvin). Rör ner sockret. Sätt på korken och lagra flaskan upprättstående till julafton. Dricks rumstempererat.

    Recept att spara till sommaren:
    Johannesörtsnaps
    Blommor från ljung eller styvmorsviol i stället för johannnesört är också att rekommendera.

    2-­3 dl johannesört
    75 cl renat brännvin
    2 tsk socker


    Plocka det gula, dvs blommorna, från johannesörten. Inget grönt ska med. Lägg johannesörten i en tom burk, av storlek honungsburk, och fyll på med brännvin så det täcker. Skruva på locket tätt. Låt stå i 2 veckor. Sila av blommorna. Det går fortast med melittafilter men blir godare om man låter bottensatsen sjunka och häller över vätskan i annan burk. Gör om processen tills vätskan är klar. Blanda essensen med sockret och häll tillbaka på flaskan med resterande brännvin i. Sätt på korken och lagra flaskan upprättstående minst en månad men helst längre.

    Rolig bieffekt: Om du slänger överblivna stjälkar och blad bakom huset växer där upp nya blommor nästa år.

    Lingonsnaps
    Eller byt ut lingonen mot blåbär, blå mogna enbär eller frostnupna rönnbär.

  • 2­-3 dl bär
    37,5 cl renat brännvin
    1 tsk socker


  • Lägg bären i en burk och täck med renat brännvin. Låt stå med lock minst några månader men gärna ett halvår i fall bären är söta. Rönnbär och enbär ska ligga högst en vecka. Sila bort bären. Tillsätt sockret och blanda med den resterande mängden brännvin i flaskan. Sätt på korken och lagra flaskan upprättstående i minst en månad men helst längre.
    Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!