Efter att ha låtit tebladen dra i vattnet någon minut fördelar hon drycken i de små kopparna och skickar ut dem runt bordet där en handfull tegillare har bänkat sig för att prova olika kinesiska tesorter.
— Det här är vitt te och det är fortfarande ganska ovanligt i Sverige. Teet görs på unga knoppar och blad från tebusken och man ser att bladen är täckta med ett slags vitt ludd, berättar Kee Ng och råder provarna att vänta lite innan de dricker — både vitt och grönt te smakar bättre om det får svalna.
Osynlig vitt te
De samlade teprovarna är alla vana tedrickare men det visar sig att ingen förut har stiftat bekantskap med vitt te. Drycken är nästan genomskinlig och på uppmaning lyfts koppen upp mot näsan och det sniffas försiktigt. Doften är svag, någon tycker den påminner om hö och en annan tycker att det luktar jasmin.
— Jag tycker om te och dricker många olika sorters te, men vitt te har jag aldrig provat. Nu blir man jättenyfiken, säger Fariba Sabounchi innan hon läppjar på drycken.
För en som bara har smaksatta tepåsar hemma vid vattenkokaren känns smaken ovan och så svag att den är svår att fånga, men för de stolsgrannar som ofta dricker grönt te verkar smaken vara mer bekant. När skålarna är tomma gör Kee Ng en andra bryggning på samma blad.
— Te i påsar är väldigt finfördelat och det påverkar kvaliteten. Riktigt bra te består av hela blad och då kan man göra sex eller sju dragningar på samma blad innan det förlorar smaken, säger Kee Ng.
Långt ifrån tebaljor
Teprovningen fortsätter sedan genom hela färgskalan: vitt, grönt, halvgrönt och slutligen rött te. Vi tittar, luktar, smakar, känner och jämför. Precis som med viner finns bättre och sämre teår, olika kvalitet på tebladen och olika priser därefter. Efter ett tag blir skillnaden tydlig för gommen och när ett dyrt och exklusivt te hamnar i koppen känns frukostens tebalja långt borta.
— Det är synd att många inte vet vilken njutning det kan vara att dricka ett gott te. De ser bara på det som et
Kee Ng är född och uppvuxen på Malaysia men har liksom sin favoritdryck sitt ursprung i Kina. I hennes familj har tedrickandet alltid varit viktigt och det har hon tagit med sig till sitt nuvarande hem i Sunnersta. Hon arbetar som produktchef på GE Healthcare i Uppsala och en stor del av fritiden går åt till att importera och sälja kinesiskt te och ordna teprovningar. Själv dricker hon flera koppar om dagen: vitt eller grönt te på jobbet och gärna en eller ett par koppar halvgrönt te på kvällen.
Oolongte ger stark arom
— Grönt och vitt te passar bättre att dricka i stor kopp och det ger inte en så stark eftersmak. När jag dricker halvgrönt te, oolongte, vill jag ha mer tid på mig att förbereda och dricka. Jag har en särskild kanna till det eftersom det har en starkare arom, säger hon.
På bordet har den sista tekoppen dukats fram och presenteras som rött te. I ärlighetens namn ser det inte så himla rött ut, utan påminner mest om vanligt, svart te. Och det visar sig att det är just vad det är — det som vi kallar för svart te, kallas i Kina för rött te.