I lammgrytan kokar även vitt vin, en gnutta vetemjöl och olivolja, Spaniens tre huvudkomponenter i matlagning.
– Det är medelhavsmat som tillagas med få kryddor, säger Emilia Bayon Muñiz och lyfter på locket så att dofterna sprider sig i köket.
Hon och maken Mattias Berglund träffades i León, i nordvästra Spanien för 12 år sedan när Emilia Bayon Muñiz jobbade som farmaceut. En trappa upp fanns molekylärbiologen Mattias. Fast de befann sig på armlängds avstånd möttes de inte förrän företagen åkte på en gemensam skidresa några månader senare.
– Jag kallades ”El sueco”, svensken, och med tiden visste alla vem jag var. León är ingen turiststad och det var lätt att sticka ut från mängden, säger Mattias Berglund och börjar skala de kokta äggen till tomatsoppan.
I en skål på matbordet ligger redan små bitar av cecina de León uppskuret. Det är lufttorkat och ekrökt nötinnanlår från Emilias hemstad och äts med tomatsoppan. I regionen Castilla y León är tapasköttet känt för att ha lufttorkat i minst 7 månader, annars får det inte kallas cecina. Paret driver delikatessbutiken Best of Spain i Uppsala som saluför direktimporterade matvaror som ostar, korv, olivolja, skinka och spansk nougat. Emilia jobbar heltid med företaget, Mattias, som är cancerforskare på Rudbecklaboratoriet i Uppsala, är involverad i importen och affärsutvecklingen.
– Vi ogillar smakförstärkare och onödiga tillsatser i maten. Råvarorna ska tillagas så att de behåller vitaminerna och så lagar vi det mesta från grunden, säger Emilia Bayon Muñiz.
Men ingen av dem är egentligen några matpoliser. Deras barn, sex och fyra år, gillar all slags mat och det viktigaste är att maten är varierad och hemgjord.
– Jag är uppvuxen i en familj som satsade mycket på maten. Det skulle alltid vara ”La primera calidad”, högsta kvalitet av allt, säger Emilia Bayon Muñiz.
I hennes hemtrakter dominerar kötträtter och grytor med kikärtor och blodkorven morcilla. Tapas av inälvsmat, callos, är också populärt. Som liten ville hon inte äta detta tilltugg men nu uppskattar hon det desto mer. Blodkorv är en av hennes favoriträtter. Det har blivit dags att hälla olivolja i tomatsoppan. Emilia Bayon Muñiz bestämmer sig för att tillsätta lite mer bröd. I denna rätt kan man behöva lägga till mer bröd eller olivolja för att få till den rätta konsistensen. Mattias Berglund beskriver soppan som bland det godaste han ätit.
– När jag prövade att laga kall tomatsoppa första gången fick jag lära mig tricket att ha i de bästa tomaterna och gårdagens bröd, säger han.
Efterrätten är en dröm för alla som gillar crème caramel eller brylépudding. På spanska heter motsvarigheten flan, en nationalrätt som säljs färdiggjord i yoghurtdiskarna och spanska barn äter den som mellanmål. Till denna dessert har Mattias Berglund använt spansk nougat, turrón, som säljs i enorma mängder lagom till jul. Annars är spanjorerna inte så mycket för sötsaker och äter hellre frukt med kniv och gaffel när måltiden avslutas.
RECEPT
Salmorejo (tomatsoppa)
(4 personer)
INGREDIENSER:
3 stora röda tomater
1 gårdagens bröd (för bästa resultat används vitt bröd eller lantbröd som har blivit lite torrt)
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 msk vinäger
1 tsk salt
Två hårdkokta ägg hackade i små bitar
200 g cecina de León (lufttorkat nötkött), eller jamón ibérico eller serrano (lufttorkad skinka) i små bitar.
GÖR SÅ HÄR:
1. Skala tomaterna och skär i bitar. Lägg i mixern tillsammans med pressade vitlöksklyftor och skuren paprika utan kärnor.
2. Blöt lätt brödet utan kanter (man kan använda kanterna om de är mjuka) och lägg lite av det i mixern, tillsätt salt och vinäger. Blanda allt tills den blir tjock och slät.
3. Tillsätt olivoljan lite i taget (ungefär 1 dl eller kanske något mer, men försiktigt att det inte blir för mycket). Smaka dig fram och tillsätt mer bröd eller olja om det behövs tills det blir krämig konsistens.
4. Servera kall, med cecina, lufttorkat nötkött eller jamón serrano, lufttorkad skinka, i bitar och de hårdkokta äggen. Det kan också passa bra med finfördelad tonfisk, friterad fisk, grillat kött eller spansk tortilla (potatisomelett). I några byar i Andalusien brukar man äta den med frukt t ex äpple, melon, päron eller vindruvor.
Carnero guisado a la hortelana/Spansk lammgryta
(4 personer)
INGREDIENSER:
1,5 kg lammkött med ben (t ex grytbitar)
1 stor gul lök
1-1,5 kg potatis
2 gröna paprikor
3 vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl
1 lagerblad
2 persiljekvistar
1 tsk pimentón (spansk paprikakrydda)
3 msk vitt vin
Olivolja
4 dl vatten
2 tsk salt
GÖR SÅ HÄR:
1. Skär köttet i bitar. Krossa två vitlöksklyftor i morteln och krydda köttet med dem. Låt marinaden en halv timme. Finhacka löken, och ställ åt sidan.
2. Fyll botten av en kastrull med olivolja. Bryn köttet vid medelhög värme, tills det är gyllenbrunt, rör om då och då. Tillsätt den hackade löken, och sedan mjölet, låt det få färg och tillsätt pimentón (spansk paprikakrydda) Rör om och ta av från värmen.
3. Mortla en vitlöksklyfta och persilja, tillsätt vitt vin i morteln, och häll blandningen över köttet. Tillsätt 4 dl vatten, lagerblad, och salt efter smak (cirka 2 tsk).
4. Koka upp, och sjud grytan under lock, tills köttet blir halvkokt (den kan ta cirka en timme eller mindre tid beroende på hur stora bitarna är).
5. Tillsätt skalade hela potatisar. Tillsätt mer vatten om det behövs (ska ej täcka hela potatisarna, utan ungefär halva) Tillsätt paprikan skuren på längden. Fortsätt koka under lock tills köttet och potatisarna är färdiga, prova med en prov nål eller gaffel. Smaka av med mer salt om det behövs.
6. Servera rykande varm, gärna i en skål, toppa med lite persilja.
Flan de turrón de Jijona/Crème caramel med spansk nougat (turrón)
(4 personer)
INGREDIENSER:
5 dl mjölk
4 dl vispgrädde
200 g Turrón de Jijona
5 msk socker
Karamellsås:
2 dl socker
4 msk vatten
GÖR SÅ HÄR:
1. Gör karamellsåsen först. Blanda socker och vatten i en kastrull (ej teflon), värm över medelstark värme och rör om varsamt då och då tills sockret har smält. Fortsätt värma tills sockret har fått en gyllenbrun färg (inte för mörk för då kan det smaka lite bränt), ta av från värmen och fördela karamellsåsen i en stor eller flera små formar.
2. Blanda grädden med turrón i små bitar och värm försiktigt tills all turrón har lösts upp. Blandningen får inte koka.
3. Koka upp mjölken och ställ åt sidan, låt svalna något.
4. Blanda ägg med socker och tillsätt sedan blandningen till den varma mjölken. Tillsätt grädde-turrón blandningen och blanda väl.
5. Häll blandningen i formarna och värm i vattenbad (låt vattnet täcka ca 2/3 av formarna) i ugn 180 grader i ca 30-40 min.
6. Låt svalna och ställ i kylskåp. För bästa resultat ska man låta dem stå i kylskåp över natt så mer karamellsås bildas i botten. Servera kalla som dom är eller med passande tillbehör såsom jordgubbar eller annan frukt.
Turrón de Jijona/Spansk nougat
Om man inte hittar turrón i någon affär kan man försöka göra den själv.
INGREDIENSER:
250 g socker
250 g rinnande honung
500 g mandel
4 äggvitor
GÖR SÅ HÄR:
1. Skålla och skala mandlarna och rosta dem sedan i ugnen.
2. Mal fint, helst i en mixer.
3. Värm socker och honung i en kastrull på svag värme.
4. Vispa äggvitorna till hårt skum.
5. Tillsätt de vispade äggvitorna till socker- och honungsblandningen på spisen. Rör utan uppehåll i ca 10 minuter eller tills den fått en fin brun färg (karamelliserats).
6. Ta bort blandningen från spisen, tillsätt sedan den malda mandeln och rör om ordentligt.
7. Bred ut blandningen i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper, efter drygt 2 timmar är turrónen färdig.