– Många säger att man inte blir mätt på vegetarisk mat. Men röror gjorda på energirika baljväxter är verkligen något man står sig på, säger Elsa Fries och drar i gång sitt favoritredskap, en stavmixer, på full effekt.
Av gröna ärtor och kikärtor mixar hon fram en ärtpastej som lyser förföriskt med sin klara, ljusgröna färg. Den smaksätter hon med finrivet citronskal och vitlökskross. De olika rörorna går att variera i det oändliga. Elsa Fries får idéer till vilka smaker som passar ihop genom att testa sig fram.
Hon har en termin kvar innan hon är färdig kostvetare. Parallellt med studierna har hon uppdrag som klimatentreprenör och föreläser för matföretag och skolkökspersonal. Och på UNT-bloggen har hon startat ett nytt tema under rubriken ”Klimatsmart på 13 kvadrat”.
– Hur ofta har man inte hört att studenter varken har råd eller tid att tänka på miljön? Jag vill visa att det går att vara klimatsmart även om man delar kök med andra och bor på liten yta, säger Elsa Fries.
Själv flyttade hon nyligen in i en triplett i Studentstaden där hon redan hunnit sätta avtryck. I köksfönstret står stora glasburkar fyllda med krulliga groddar i olika färger och på hyllorna trängs burkar med linser, frön och nötter.
Bland det första hon gjorde när hon flyttade in var att starta en surdegskultur för att få i gång brödbak i korridoren. Nästa steg var att få alla att börja sopsortera.
– Köket har knappt använts fram till nu. Men nu är det andra tider, för jag lagar mycket mat, säger Elsa Fries och håvar upp några färdiga groddar ur en glasburk.
Det är mungbönor som efter några dagar i fukt och mörker förvandlats till krispiga groddar. Groddar passar som pålägg på mackor, men även i sallader. Under den här årstiden är de ett klimatsmart alternativ till tomater och gurka, som ändå inte smakar så mycket på vintern, tipsar Elsa Fries.
Apropå mackor, hennes bröd är gjort på bikarbonat. För den som är ovan vid bakning, är detta bröd perfekt för det är nästan omöjligt att misslyckas.
– Bröd av jäst kan vara lite knepigare om det händer något i jäsprocessen. Det här brödet är väldigt enkelt att göra och fyllt med så mycket gott att det nästan smakar som ett kakverk, säger Elsa Fries.
Hennes vegetariska röror till brödet är energirika och innehåller bra fetter, eftersom de mixas ihop med olivolja, som innehåller fleromättat, nyttigt fett.
– Rörorna är även goda att ha som tapas eller som tillbehör till en huvudrätt. Till skillnad mot mejeri- och köttprodukter har de låg klimatpåverkan och är ett billigt alternativ.
Lite dyrare, men bra mycket godare än vanligt smör, är nötsmör, enligt Elsa Fries. Om man gör smöret själv blir det billigare än att köpa. Detta blir verklighet genom att mixa ihop rostade mandlar, cashewnötter, jordnötter och valnötter med lite olivolja. Nötmixen du gör hemma blir dessutom något högst unikt, eftersom det inte finns i affärerna.
RECEPT:
Linspastej
3 dl kokta röda linser
3 vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
4 msk rapsolja
1 dl vatten
Saft av ½ citron
0,5 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
Mixa alla ingredienser till en jämn smet.
Rostat nötsmör
300 g blandade naturella nötter (t ex jordnötter, cashewnötter, mandlar)
½ – 1 dl olivolja
Lite salt
1. Torrosta alla nötter tillsammans i en het stekpanna.
2. Mixa dem i en matberedare och tillsätt oljan lite i taget till önskad konsistens. Smaka av med salt.
3. Häll upp i rena glasburkar och förvara i kylskåp.
Grön ärtpastej
2 ½ dl kokta kikärtor, vita bönor eller mungbönor
4 dl gröna ärtor
cirka 1 msk citronsaft
En nypa finrivet citronskal
Eventuellt en vitlöksklyfta
½ dl olivolja
½ dl rapsolja (eller vatten)
Cirka 1 tsk salt
½ dl rostade pumpa- eller solrosfrön
Lite vatten till bra konsistens
1. Förväll eller tina ärtorna i kokande saltat vatten. Låt rinna av och svalna.
2. Mixa ihop allt utom fröna till en slät röra, mixa in fröna till önskad konsistens. Smaka av med mer salt och citron om det behövs.
Fruktbröd
2 bröd
4 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl hela torkade aprikoser
1 dl russin
1 dl hasselnötter
1 liter fil eller yoghurt
½ tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1. Blanda de torra ingredienserna samt nötter, frön och torkad frukt i en bunke.
2. Tillsätt sirap, filmjölk och bikarbonat. Blanda ordentligt till en fast och kladdig deg.
3. Pensla två 1,5-liters brödformar med rapsolja och ”bröa” med vetemjöl. Fördela degen i de två formarna.
4. Grädda på 175 grader i 1,5 timme. Täck eventuellt bröden med aluminiumfolie efter halva tiden i ugnen, för att ytan inte ska bli för mörk.
5. Tippa ur de färdiga bröden ur sina formar och linda in den i kökshanddukar. Låt dem vila i minst 5 timmar innan du skär i dem.
Böntapenade på soltorkad tomat
400 g kokta vita bönor eller kidneybönor
ca 50 g soltorkade tomater
1 vitlökslyfta
Saft från en citron
3 msk olja (använd gärna oljan från de soltorkade tomaterna.)
Salt och peppar
1. Mixa alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
2. Späd med lite vatten om röran blir för tjock.
Groddar
Groddar är ett enkelt och klimatsmart sätt att få tag på färska grönsaker, även på vintern när inte så mycket annat är i säsong. Groddar kan göras på t ex alfalfafrön, gröna linser eller mindre bönor, t ex mungbönor eller azudukibönor.
Dag 1: Lägg 1 dl frön/bönor/linser i en stor glasburk och häll på vatten. Täck burken med ett grovmaskigt tyg som du fäster med en gummisnodd. Låt det stå i 12 timmar.
Dag 2: Skölj groddarna morgon och kväll. Ställ burken upp och ner, t ex i ett diskställ, i 45° vinkel. Luft måste kunna komma in och vattnet rinna av.
Dag 3: Skölj fröna morgon och kväll.
Dag 4-5: Skölj fröna morgon och kväll. När groddsvansen har växt ut avbryter man processen och de är klara att äta. Förvara i kyl max 4–5 dagar. Servera groddarna färska i sallad, som tillbehör eller som pålägg på en smörgås.