Elever lagar skolmaten
Gymnasister på båda sidor om kantinerna. På Ekebygymnasiet är det eleverna på hotell- och restaurangprogrammet som lagar skolmaten.
Lisa Ernlund och Malin Svensson gillar skolmaten som andra elever har lagat.
Foto: Staffan Claesson
Sara Dostani går första året på hotell- och restaurangprogrammet med inriktning restaurang och måltidsservice på Ekebygymnasiet och det är andra gången som hon och hennes klass befinner sig i skolans storkök för att förbereda maten.
Mat för 200 elever
Klockan är strax efter tio och om dryga halvtimmen börjar hungriga skolkamrater droppa in till lunch. Omkring 200 av skolans 380 elever äter lunch i den här elevrestaurangen varje dag, medan övriga äter i skolans andra elevrestaurang där det serveras vanlig skolmat.
- De flesta vill ju äta i den här restaurangen eftersom maten är så bra. Men det fungerar inte, så de får rätta sig efter ett schema, förklarar Ekebygymnasiets rektor Inger Söderberg som tittat in storköket.
Här råder en kontrollerad kamp mot klockan på väggen och ett 15-tal "mattanter" i vita kockmössor rör sig målmedvetet mellan kantiner, ugnar och uppläggningsbord. De är uppdelade i olika stationer, där varje grupp har sin egen uppgift.
Det provsmakas, läggs upp, diskuteras och tittas till. Hela tiden finns läraren Margareta Andersson i närheten för att komma med råd och tips och hålla ett vakande öga.
- Försök röra så här - i åttor. Det ska bli krämigt och fint - inte segt, instruerar hon Hanna Ohlström där de båda står med blicken i den blivande bärkrämen som ska serveras till efterrätt.
Enklare för ettorna
Margareta Andersson träffade eleverna klockan nio i morse för att lägga upp dagens meny och arbete. Menyerna anpassas efter hur erfarna eleverna är, de som går tredje året har ofta mer avancerade recept.
I dag är det lite enklare matlagning eftersom gruppen bara har sin andra dag i storköket.
Enkel och enkel förresten, för en snabbmakaronkock som undertecknad är menyn nog så imponerande: pasta med vegetarisk pastasås, kryddad fisk med potatis, kycklingsallad med dressing och bärkräm med mjölk.
- Det är ungefär så många rätter som vi brukar ha. Vi har mat som ska passa muslimer, vegetarianer och gluten-
allergiker och då krävs det flera rätter, förklarar Mikaela Nissi som tillsammans med klasskamraten Robin Westin håller koll på fisken som står i ugnen.
De är båda överens om att det är ett roligt och lärorikt moment i undervisningen att få laga mat åt de andra eleverna på skolan.
- Ja, det är jättekul att få se resultatet och så får vi mycket respons från både
lärare och elever, säger Mikaela Nissi.
Och att servera 200 gäster på någon timme är en utmaning, intygar eleverna. Stressigt, men kul.
- Det är roligare att vara här än att vara i restaurangköket tycker jag. Här lagar man åt många fler och det går snabbare, säger Bassim Baker innan han försvinner i väg för att hämta det avsvalnade riset till kycklingsalladen.
Tända ljus på borden
Nu närmar sig klockan kvart i elva och de första matgästerna skymtar i dörröppningen.
Kantinerna står på plats övervakade av serveringsgruppen, salladsbuffén får sig en sista kontroll och ljus tänds på borden.
Bland dem som skall äta finns andra elever på skolan som ibland befinner sig bland matlagarna och det tror läraren Margareta Andersson är bra.
- De får se maten både som gäster och som kockar och det ger dem en helt annan förståelse för maten, säger hon.
Elevernas egen elevrestaurang verkar vara populär bland både lärare och elever och i takt med att borden fylls minskar det i kantinerna.
Eleverna Lisa Ernlund och Malin Svenson har huggit in på var sin portion med kycklingsallad.
- Man äter hellre här än i den andra matsalen. Dels för att det här är närmare, dels för att det här känns mer som riktig mat, förklarar Malin Svenson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!