Elever bakar bästa brödet i Björklinge

Jästen delas på diagonalen och hellre att degspadet är för kallt än för varmt. När åttondeklassarna på Björkvallsskolan i Björklinge har hem- och konsumentkunskap avslöjas de bästa tipsen för ett lyckat brödbak.

Herman Wanderoy och Malin Borg knådar deg.

Herman Wanderoy och Malin Borg knådar deg.

Foto: Emma Eriksson

Mat & dryck2012-10-11 08:49

Klass 8 C ska baka grötbullar och sitter med var sitt recept framför sig. Det är så tyst att man kan höra en knappnål falla.
Karin Bergman har varit hem- och konsumentkunskapslärare i över 30 år och tycker att undervisningen blivit roligare med åren.
– Eleverna kan mycket mer i dag än på 70-talet. De är engagerade och självgående. Och här på skolan har ämnet hög status, säger hon och knyter ett köksförkläde över ryggen.

Först har Karin Bergman en genomgång och ställer frågor om brödbaket.
– Hur delar man jästen?
– Diagonalt, för då blir det lika mycket på bägge sidor, säger en elev.
– Och vattnet, vad händer om det är för varmt?
– Då dör jästbakterierna, säger en annan.
– Och för kallt?

Det blir alldeles tyst i klassrummet, som är som ett enda stort kök med flera matlagningsstationer. Efter en stund vågar sig någon på att gissa att det inte blir någon jäsning. Men snabbt därefter kommer bordskompisen på att brödet visst jäser, fast det tar bara lite längre tid.

Nu ska kunskapen omsättas i praktiken. Grupper om två eller tre elever väljer var sin köksstation och börjar koka havregrynsgröt. Sara Pettersson, Gustav Magnusson och Victoria Pettersson hjälps åt att hälla i gryn och vatten i en kastrull. Havregrynen står för det fiberrika i dagens brödbak.
– Annars kan man använda rågsikt eller grahamsmjöl. Det fiberrika mjölet ska alltid tillsättas först, tipsar Karin Bergman.

I stället för mjölk använder eleverna mjölkpulver som vispas upp med tillsatt vatten.
– Blir det inte godare med vanlig mjölk? frågar eleven Malin Borg.
Torrmjölk har flera fördelar, visar det sig. Om man inte ska dricka mjölken är det ingen smakskillnad i matlagning. Den håller sig längre än färsk och är inte lika utrymmeskrävande som tetror.

Några elever har erfarenhet av att baka hemma. Victoria Pettersson har bakat scones och kladdkaka efter skolan. Och Gustav Magnusson gör bakelser och bröd.
– Eller rättare sagt, min mamma brukar göra det mesta, jag hjälper till ibland, säger han.

När brödet jäser räknar eleverna ut vad brödet kostar att baka. Detta för att få svart på vitt att det blir dyrare med köpt bröd. Upp till 30 gånger så dyrt kan det bli att köpa bröd i affären, visar det sig.


Recept

Grötbröd
8 bullar eller 5 tekakor

1 1/4 dl vatten
1/2 dl havregryn
1 1/4 dl mjölk
1/2 pkt jäst
1 msk matolja
3/4 tsk salt
4-5 dl vetemjöl
ev 1/2 tsk malda brödkryddor

1. Sätt ugnen på 250 grader. Mät upp vatten och havregryn i en kastrull och koka en gröt.
2. Häll upp gröten i en bunke. Tillsätt den kalla mjölken, matolja, salt och rör om. Känn efter att degspadet är fingervarmt.
3. Smula i jästen och rör med en träsked, så den löser sig i vätskan.
4. Mät upp mjöl i ett litermått. Tillsätt ca 4 dl mjöl och ev brödkryddor. Arbeta degen kraftigt tills den släpper bunken. Tillsätt ev mer mjöl. Lägg en bakduk över och låt jäsa i 15 min. Ta fram en plåt med bakplåtspapper eller smörj plåten.
5. Arbeta degen på nytt med träskeden. Känns den kladdig, tillsätt lite mer mjöl.
6. Strö ut lite mjöl på bakbordet och ta upp degen. Arbeta den smidig och rulla ut den till en längd. Dela den på mitten och sedan varje halva i fyra delar eller dela degen i 5 delar och gör tekakor. Rulla degbitarna till runda bullar och lägg på plåten. Tekakor plattas ut så de blir ca 1 cm tjocka. Nagga dem med en brödnagg eller gaffel.
7. Lägg bakduken över och låt bullarna jäsa ytterligare 15 min. Ställ gärna plåten på spisen, utan att plattan är varm.
8. Grädda plåten i mitten av ugnen i 7-8 min.
9. Lägg de färdiggräddade bullarna på ett bakgaller och låt dem svalna med en bakduk över.

Äppelscones

2,5–3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
50 g margarin
1 rivet äpple
2 dl mjölk eller filmjölk

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölsorterna, bakpulver och salt i en bunke.
2. Lägg i margarinet. Blanda ihop med fingertopparna till en grynig massa.
3. Skala och riv äpplet på det grova på ett rivjärn.
4. Blanda i rivet äpple samt mjölk eller filmjölk i bunken. Rör om med en trägaffel.
5. Vänd upp degen på en bänk. Se till att ha lite vetemjöl till hands. Knåda degen lätt. Tillsätt vetemjöl om degen känns klibbig.
6. Kavla degen 1-2 cm tjock. Ta ut rundlar med ett dricksglas. Lägg rundlarna på en plåt med bakpapper.
7. Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 min. När de är guldgula och höjt sig är de färdiga.

Frukostbröd
6 st

3 dl mjölk
1 msk olja
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk sirap
1 tsk fänkål malen
1,5 dl grahamsmjöl eller grovt rågmjöl
5-6 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 225 grader. Häll mjölken och oljan i en rostfri bunke. Värm till 37 grader, fingervarmt.
2. Smula ner jästen och rör om. Tillsätt salt, sirap, fänkål och det grova mjölet.
3. Rör ner vetemjölet, lite i taget. Arbeta degen väl och låt jäsa i ca 10 min.
4. Ta upp degen på bakbordet. Vid behov tillsätt vetemjöl. Knåda degen.
5. Platta ut degen i en liten långpanna. Nagga kakan med en gaffel och markera med kniv 2x3 bitar.
6. Låt jäsa 20-30 min.
7. Grädda ca 15 min.
8. Låt kakan svalna på brödgaller. Bryt sedan itu kakorna.

Tips

Så bakar du bäst med jäst

Var sparsam med mjölet. Tar du för mycket blir brödet torrt. Packa därför aldrig mjölet i mätmåttet, utan häll mjölet i måttet.

Använd bakplåtspapper eller bakplåtsduk i stället för att smörja plåten. Både bakplåtspapper och bakplåtsduk kan återanvändas.

Brödet jäser du i rumstemperatur med bakduk över som skydd mot drag och mot att ytan torkar.

Kolla att brödet är färdigjäst genom att trycka lätt med fingret på brödet. Fördjupningen ska långsamt försvinna.

Pensla med ägg om du vill ha brödet blankt eller om du ska strö på exempelvis vallmofrö.

Önskas mjuk skorpa? Låt brödet svalna på galler under bakduk. För hård skorpa låt brödet svalna på galler utan bakduk.

Källa: Karin Bergman, hem- och konsumentkunskapslärare

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!