Försäljningen av ekologiskt märkta viner ökar stort. Mitt problem med Systembolagets utbud är att fokus framförallt ligger på billiga viner som ofta är undermåliga. När man gör riktigt billigt vin vill man ha så stora skördar som möjligt. Vid dessa förhållanden, utan besprutning, kan mögelsporer bildas i druvklasarna som producerar ochratoxin, ett giftigt ämne som slår mot njurarna. Inga viner är dock farliga då nivåerna ligger långt under gränsvärdena.
Det enkla lösningen är att undvika alltför billiga viner, då dricker man både godare och hälsosammare, bortsett från det huvudsakliga giftet, alkoholen.
Crozes-Hermitage Domaine Habrard
#2861, 129 kr.
Medelfylligt rött vin.
Slankt välgjort rött från Rhonedalen i Frankrike, enligt vinlagarna av enbart syrahdruvan. Packat med smak av rökt kött, blåbär, örter och svartpeppar. Köp ett par konfiterade anklår, värm på och servera med stekt potatis till.
Bloodstone Shiraz
#2083, 119 kr.
Fylligt rött vin.
Maffig fruktpackad shiraz från Australien med nästan likörlik smak av blandade bär, kaffe och vanilj. Samma druva som vinet ovan men väldigt annorlunda stil. En rejäl köttbit med ugnsbakade rotsaker borde passa bra.
Gratena Chianti
#2717, 99 kr.
Medelfylligt rött vin.
Gratena har jag skrivit om förut men den är värd att tipsa om igen. Arketypisk italiensk känsla med nyanser av körsbärskärnor, gräs och örter i slank stil med viss kärvhet. Drick till något med italienska smaker av vitlök och örter.