Efter skinkan kommer salladen

Efter helgerna passar en fräsch sallad utmärkt även om det är småkallt ute. Jag har skapat några sallader som är enkla, goda och framför allt mättande.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Mat & dryck2008-01-10 00:01
Ska man äta sallad ska den innehålla någon form av protein och/eller kolhydratkälla som gör att man håller sig mätt. Så när du öppnar kylskåpet, leta efter något att grunda med, till exempel tonfisk, kyckling, bönor eller liknande. Fyll på med så mycket grönsaker och frukt du orkar och gör en enkel men god dressing eller gör som jag - använd smaksatt keso i stället för fet dressing, det gör dessutom salladen ännu matigare.
Till helgen lyxar jag gärna med några droppar god olja, till exempel kallpressad raps-, argan- (en marockansk olja från en fruktkärna), rostad pumpa- eller valnötsolja. Plus en lyxig balsamico förstås.

Det är gott att toppa salladen med några goda frön som pumpa- eller solrosfrön som du kan rosta i torr panna först. Eller nötter av alla de slag.
Glöm inte flingsalt och nymald peppar, lika viktigt som i varm matlagning.
Skölj och torka sallatsbladen annars blir det bara en blöt sörja i botten av salladsskålen.
Sallad är inget och spara, den ska ätas samma dag den är lagad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!