Dukat för studenten

Liselotte Forslin lagar en komplett och lättlagad studentbuffé som även passar till sommarens övriga fester.

Foto: Patrik Lundin

Mat & dryck2013-05-23 14:06

Det är hög tid för fest. Maj och juni är de månader vi festar mest. Det är student, bröllop, dop och avslutningsfester om vart annat. Och så en massa långhelger med allt vad det medför. Är man många är det enklast med buffé. Jag har komponerat en lättlagad och god buffé för som räcker till tio portioner. Desserten räcker till lite flera för det är svårt att göra en mindre sats.

Du kan öka på och dubbla recepten men bakningen gör du klokast att göra en sats åt gången. Det är skillnad på portioner och personer. När jag gör recept skriver jag alltid portioner för jag kan ju inte veta hur mycket en person äter. En person kan äta en jätteportion och en annan en pytteliten. Då är det bättre att skriva portioner så får man använda sunda förnuftet och avgöra själv.

Jag gjorde också en god alkoholfri drink som jag verkligen kan rekommendera. Jag köpte helt enkelt tranbärsjuicekoncentrat och spädde med kolsyrat vatten med citronsmak. Hällde upp i flaskor och satte i sug-rör och serverade i en stor balja med is. Kul, superläskande och annorlunda! Självklart kan du hälla i en skvätt vodka om du vill ha mer fart på drinken. Så börja spara fina tomflaskor nu. Is finns att köpa i välsorterade matbutiker.

Det är detaljerna som gör det. Att servera drinken som mitt tips ovan är ett och att sätta en rolig tejp runt brödbullarna är ett annat kul partytrick. Det är sådant som de lite större barnen kan pyssla med. Ha nu en hellyckad festvår och jag säger som jag brukar, det är huvudsaken man träffas, gör det enkelt.

En god buffé behöver inte vara större än så här. Fler rätter blir bara stökigt i magen. Ta hjälp, kanske någon kan baka och en annan duka. Du själv ska kunna vara med och fira.

TIPS:

Så här kan du förbereda:
- Köttet kan du fylla och binda upp kvällen före. Slå in i plast och förvara i kyl. Stek på morgonen samma dag som festen.
- Potatsisalladen bör göras samma dag men vinägretten kan du göra ett par dagar före.
- Äppel-romtzatzikin kan du göra dagen före och tillsätta rommen vid servering.
- Brödet blir godast om det bakas samma dag men du kan baka det kvällen före också.
- Rabarber-jordgubbsrullen kan du baka och fylla kvällen före och garnera vid servering. Kompotten kan du göra ett par dagar före om du vill.

Bra att tänka på vid buffé:
-
Upplägg. Det ser fint ut att bygga i höjd. Använd gärna både fat på fot och utan. Eller ställ upp en snygg gammal trälåda eller liknande och ställ mat på. Det ger ett inbjudande intryck.
- Faten. Istället för jättefat som blir stående halvtomma använd mindre fat och byt ut ofta.
- Portioner. Om du lägger upp charkuterier så kan du portionera dem, till exempel tre skivor i varje portion och lägg upp snyggt med en tång så blir det lättare att ta.
- Pajer. Skär upp pajer i portionsbitar. Använd gärna lite Kesella i degen så smular den inte och blir lättare att skära.
- Köbildning. Se till att det går att ta från två håll om det är en stor buffé med många gäster.
- Håll rent. Var framme och torka ofta och fyll på. Jättetrist om du har öppet hus och några kommer lite senare och det ser halvtomt och kladdigt ut.
- Hjälpreda. Ta gärna hjälp av någon som sköter buffén under dagen så kan du själv slappna av.
- Dryck. Kom ihåg de som inte dricker alkohol. Nu finns flera spännande alkoholfria drycker på systemet så de slipper dricka läsk eller vatten. Det ska vara fest för dem också!
- Isvatten. Är det varmt så ställ fram kannor med isvatten på borden.
- Karaffer. Häll upp dunkvin i karaffer eller tomma vinflaskor du tagit bort etiketten på och kanske gjort din egen och hängt fast i ett snöre runt flaskhalsen.

RECEPT:

Salamifylld fläskytterfilé med senapskräm
Fyll fläskytterfilé med smakrik salami, parmesanost och örter och skär upp den i bitar. Kan ätas kall men är godast lite ljummen. Du kan fylla och binda upp den kvällen innan och steka den på morgonen samma dag som festen. En senapskräm är god till köttet.

10 portioner
1 200 g fläskytterfilé, 2 stycken
flingsalt och nymald svartpeppar

Fyllning:
100 g salami
1/2 dl hackad färsk salvia
1/2 dl hackad färsk oregano
1 dl finriven parmesanost

Till dekoration:
400 g tomater av olika färger
olivolja + balsamico

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Om det är lite fett kvar på filéerna, låt det sitta kvar för extra saftighet och smak. Skär ett centimeterdjupt snitt längs med hela filén. Fortsätt och skär försiktigt samtidigt som du rullar den så du till slut får en rektangel av kött. Gör likadant med båda filéerna. Salta och peppra ordentligt utanpå och inuti. Hacka salamin och örterna och blanda med osten. Lägg det som en sträng i mitten på varje köttrektangel. Rulla ihop köttet tajt samtidigt som du föser in fyllningen med tummarna. Bind upp köttet med steksnöre och bryn det hastigt runt om i lite smör eller olja så det får en fin stekyta. Salta och peppra. Lägg köttet i en form och låt gå klart i ugnen till en innertemperatur av 67 grader. Det tar cirka 45 minuter. Tag ut köttet och låt det vila cirka 10 minuter. Tag bort steksnöret och skär köttet i tio skivor per filé, cirka två centimeter tjocka. Skär tomaterna i halvor och stek dem hastig i lite olja. Stänk över balsamico och salta och peppra. Lägg upp köttet på ett stort fat tillsammans med tomaterna. Garnera gärna med örtkryddor. Servera med senapskrämen.

Senapskräm
2 ½ dl majonnäs, gärna Hellmann’s
2 dl crème fraiche
½ dl grov osötad senap
2-3 tsk senapspulver
1 msk flytande honung
2 krm salt samt några varv med pepparkvarnen

Gör så här:
Blanda majonnäs och crème fraiche. Rör i resten av ingredienserna och smaka av om det behövs mer av honung, salt eller peppar enligt din smak.

Jordgubbs- och mozzarellasallad
Ett alternativ till den vanliga ”capresen” med tomat och mozzarella.

10 portioner
2 förpackningar, à 500 g jordgubbar
2 förpackningar, à 125 g minimozzarella
2 msk balsamvinäger (vanlig eller krämig)
2 msk flytande honung
2 tsk lätt krossade rosépepparkorn
1 dl olivolja
flingsalt och svartpeppar
thaibasilika eller vanlig

Gör så här:
Rensa och dela jordgubbarna. Lägg i en skål. Blanda balsamvinäger, honung, rosépeppar och olivolja och häll över en halvtimme innan servering. Lägg upp på fat när gästerna kommer och blanda i mozzarellan. Salta och peppra lätt. Dekorera med basilika.

Varmrökt lax med äppelromtzatziki
Bekvämt att köpa färdig lax! Men om du vill kan du ugnssteka en färsk lax men får då inte den fina röksmaken.

10 portioner
800 g varmrökt lax i bit
1 citron eller lime i skivor
solrosskott eller annat grönt
Äppeltzatziki med rom:
5 dl turkisk mezematyoughurt
2 msk riven pepparrot
1 stort saftigt äpple
3 msk hackad dill
3-4 salladslökar
1 msk flytande honung
salt och nymald svartpeppar
80 g stenbitsrom

Gör så här:
Lägg upp laxen på ett fat. Garnera gärna med citron, lime och kryddgrönt. Blanda yoghurten med pepparroten. Finhacka äpplet i små, små tärningar och blanda i. Hacka dillen och strimla salladslöken tvärsöver fint. Blanda i det och smaka av med honung, salt och peppar. Vänd i en burk rom vid servering. Garnera med lite dill och salladslök.

Krossad och rostad färskpotatissallad med sparris
Att krossa den förkokta potatisen innan men rostar den ger en knaprig och läcker yta.

10 portioner
1 kg färsk- eller delikatesspotatis (små potatisar)
2 knippen sparris
100 g babyspenat
1 rödlök
olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar

Senapsvinägrett:
1 msk fransk senap
1 citron, saften
1 dl olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen och koka den nätt och jämnt mjuk. Häll av vattnet och låt den ånga av i durkslag. Låt den svalan lite. Häll en skvätt olja i en stor långpanneplåt. Lägg på potatisen och krossa dem lätt med tummen så de spricker upp lite. Vänd runt i oljan och rosta cirka 25 minuter i ugnen. Bryt under tiden av den nedersta delen på sparrisen och släng den. Skär sparrisen i bitar och lägg på potatisen de sista 7-8 minuterna. Salta generöst och dra några varv med pepparkvarnen. Ta ut och låt svalna. Vänd i spenaten. Skiva löken och krama den med rena händer i en skål med en sked olja och en nypa flingsalt så den blir mjuk och mild. Lägg upp på ett vackert fat. Vispa ihop vinägretten och häll över.

Pestosnurror
Perfekt bröd då du inte behöver servera smör eller ost till. Serveras nybakta. 

20 stycken
25 g jäst
2 ½ dl mjölk, 37 grader
1 msk socker
1 tsk salt
½ dl olivolja
7 dl vetemjöl
2 dl pesto
2 dl riven lagrad ost
3 msk melonkärnor eller solrosfrö

Gör så här:
Smula jästen i bunke, gärna till en hushållsassistent. Häll i den ljumma mjölken och rör tills jästen löser sig. Blanda i socker, salt och olivolja. Häll i mjölet, lite i sänder medan maskinen går. Spar lite av vetemjölet till utbakning. Arbeta degen kraftigt cirka 10 minuter i maskin. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Kavla ut den till en stor platta och bred över pesto och strö på osten. Rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär den i 20 bitar och lägg i pappersformar och gärna i muffinspanna. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Strö på fröna. Sätt ugnen på 200 grader och grädda snurrorna cirka 15-20 minuter tills de får fin färg.

Limerulle med rabarber- och jordgubbskompott
Sommarens smaker blir utmärkt i en lättbakad rulltårta. Baka och fyll rulltårtan en dag i förväg och förvara i kyl.

15–20 bitar
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl grädde eller mjölk
1 lime, finrivet skal

Rabarber- och jordgubbskompott:
200 g rabarber
250 g jordgubbar
1 dl strösocker
Frön från 1 vaniljstång, alt ½ tsk bourbon vanilla-pulver eller 1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
2 msk florsocker
1 lime, finrivet skal
250 g jordgubbar till dekoration
myntablad + rivet limeskal 

Gör så här:
Börja med kompotten, gärna en dag i förväg. Skär rabarbern i småbitar. Du behöver inte skala den. Hacka jordgubbarna. Lägg det i en kastrull, tillsätt socker och vanilj och koka på hög medelvärme cirka 15-20 minuter utan lock tills det tjocknar lite. Rör hela tiden så det inte bränns fast. Låt svalna helt och kyl gärna över natten. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner det i smeten och tillsätt grädde eller mjölk samt limeskal. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda mitt i ugnen cirka fem minuter. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper. Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på. Låt svalna. Vispa grädden fast och rör i florsocker och limeskal men spar lite skal till dekoration. Blanda en tredjedel av grädden med kompotten och bred på fyllningen över kakan och rulla ihop den från långsidan. Lägg rulltårtan med skarven ner. Fördela resten av grädden ovanpå. Dela jordgubbarna i bitar och dekorera med det samt myntablad. och gärna lite rivet limeskal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!