– Nästan 18 timmar utan mat, det är jättejobbigt, säger Nagi Mohammed och ser trött ut.
Han jobbar på dagarna och avstår under fastemånaden från att äta och dricka när solen är uppe.
– Och så får jag inte snusa och dricka en massa kaffe. Det är tufft, säger han och skrattar.
På spisen ligger rökelse och brinner. Det är små bitar av sandelträ som gör att matoset försvinner. En annan god doft som sprider sig i lägenheten är den från maten som Diba Fadour lagar. Hennes fyra barn tittar då och då in köket för att se vad som pågår. De är för små för att fasta, men de vuxna är vana.
– Även om det är en hård prövning är det värt det. Vi tänker på alla som är fattiga och som inte har mat. Vi kommer närmare varandra och reflekterar över våra liv, säger hon och ställer fram en krämig tegelröd sås bland de andra rätterna på köksbordet.
Den heter rub och är en sudanesisk specialitet bestående av lök, krossad tomat, mjölk, vetemjöl och kryddor.
Hon gillar matlagning och berättar att flickorna i Sudan får lära sig av sin mormor när de är i 14-årsåldern.
Här i Sverige är det inga större problem att laga mat från hemlandet. Allt finns att få tag i. Det sudanesiska köket är en blandning av sött och starkt, mycket nötkött, kyckling, potatis och grönsaker. Den krydda som hon oftast använder finns visserligen inte att köpa i Sverige men familjen ser till att få med sig ett lager kryddor med vänner och släktingar från Sudan. Det är kryddor som liknar tabasco.
Det börjar bli dags att dekorera maten och ytterligare en familjemedlem, Zakaria Hussein, har kommit hem från jobbet.
Också han fastar, därför nöjer han sig med att dekorera tallrikarna med uppskurna tomater, rädisor och gurka. Men barnen har bänkat sig vid köksbordet och femåriga Panan Fadour pekar på favoritmaten, en köttfärsgratäng och en tallrik med kryddad köttfärs och potatis.
Efterrätten är en kokoskaka som är saftig och söt. Den och mycket annat dukas upp på buffébordet när familjen firar id al-fitr tillsammans med ett tjugotal andra sudanesiska familjer. Fler än så är de inte i Uppsala och alla känner alla.
– Vi går upp tidigt och går till moskén för att be. Sen går vi hem och äter lite sötsaker och på kvällen är det fest med våra godaste rätter, säger Zakaria Hussein.
Men en vanlig vardag kan det lika gärna stå köttfärssås och spaghetti och pannkaka på bordet. Barnen gillar både och. Fast godast är kanske bruna bönor. Det äter familjen på kvällen nästan varje dag.
RECEPT:
Potatis med köttfärsröra
2 kg potatis
500 g köttfärs
3 morötter
1 röd paprika
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 dl krossad tomat
Salt, svartpeppar, matolja
(chilipeppar)
Färska tomater
Gör så här:
1. Fräs hackad lök och köttfärs i olja i en stor gryta. Tillsätt hackad paprika, krossad tomat, pressad vitlök och lite vatten. Låt småputtra i 5 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Om du vill ha sting i köttfärsen, tillsätt en tumnagel hackad chilipeppar.
2. Koka potatisen i en stor kastrull. När potatisen är nästan färdigkokt, häll av vattnet. Låt svalna. Dela varje potatis i 4 delar.
3. Blanda potatisen försiktigt med köttfärsen och lägg upp i en stor skål. Dekorera gärna med tomatskivor.
Majonnässallad
3 stora potatisar
3 morötter
3 paprikor i valfri färg
3 msk filmjölk
1 liten burk majonnäs
1 vitlöksklyfta
citronsaft
svartpeppar
Gör så här:
1. Koka potatis och morötter mjuka. Låt svalna och dela i mindre bitar. Tillsätt hackad paprika.
2. Blanda filmjölk, majonnäs, vitlök, några droppar citronsaft och svartpeppar i en skål.
3. Blanda med grönsakerna och lägg upp i en stor skål.
Kokoskaka
1 pkt mannagryn
3 dl filmjölk
3 dl kokosflingor
3 dl socker
150 gr margarin
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Glasyr:
1 glas vatten
2 glas socker
russin
pinjenötter
Gör så här:
1. Vispa socker och margarin poröst i en bunke. Tillsätt filmjölk, kokosflingor och mannagryn. Blanda bakpulver och vaniljsocker med sockret och tillsätt det under vispning.
2. Grädda i en liten smord långpanna i 250 grader i fem minuter i mitten av ugn. Därefter sänker du värmen till 150 grader och gräddar i cirka 20 minuter. Skär upp kakan i lika stora rutor.
3. Värm vatten och socker i en kastrull. Låt vätskan få ett uppkok och låt svalna. Bred glasyren över kakan. Dekorera med russin eller pinjenötter.