Drinkar för alla

Daria Mocevic jobbar i baren på Grand Hotell Hörnan i Uppsala. Hon serverar dig inte utan att först provsmaka och försäkra sig om att din drink smakar som den ska. Sedan kikar hon på dig i smyg när du tar din första smutt. Här väljer hon drinkar och bål till sommarens fester.

Pick me up, Darias ginbål, Galliano vampire, Love me I'm famous, Kon-Tiki och Daizy.

Pick me up, Darias ginbål, Galliano vampire, Love me I'm famous, Kon-Tiki och Daizy.

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2009-05-15 08:00
Det går fort när Daria Mocevic blandar drinkar, men när hon häller mousserande vitt vin på en mix av jordgubb och jordgubbsessens måste hon sakta in. Trots att hon häller försiktigt med blicken koncentrerat förankrad på glaset skummar det nästan över, men bara nästan.

- Egentligen ska det vara champagne men jag rekommenderar mousserande vin som inte är lika torrt. Det är lite billigare också, säger hon.
Med en stor och vass förskärare gör hon ett snitt i en jordgubbe som hon hakar fast på glaskanten. Det ska vara snyggt också, inte bara gott.
Klädd i klassisk bartenderklädsel, vit skjorta och svart väst, gör Daria Mocevic det hon älskar. Hon började som nattportier och receptionist på Grand Hotell Hörnan för fem år sedan och blev imponerad av hur bartendern blandade drinkar.

- Då började jag läsa mycket på internet om drinkar. Sedan blandade jag drinkar i smyg, smakade på olika sorters sprit och likörer och ställde 101 frågor till bartendern.
Efter något år behövdes ytterligare en bartender och då gick jobbet till Daria Mocevic. Nu studerar hon till sjuksköterska men arbetar fortfarande deltid.
På disken har hon radat upp mängder med färsk frukt: jordgubbar, päron, äpple, apelsin, lime, citron, kiwi, vattenmelon, ananas, physalis. Mycket använder hon till dekoration, annat pressar eller mixar hon ner i drinken, eller lägger i som bitar.

Nästa drink skakar hon i en silverblank shaker med händerna i ansiktshöjd. När drinken är färdig fiskar hon upp några droppar genom att sticka ner ett tjockt sugrör och täcka för hålet med pekfingret innan hon drar upp sugröret och smakar. Så gör hon alltid innan hon släpper ifrån sig en drink. Hon tycker att det är viktigt att fråga gästerna vad de tycker om för sprit och smak och berättar att hon brukar smygkika för att se reaktionen när drinken träffar smaklökarna.
När man ska blanda drinkar gäller det att veta vilken sprit som smakar vad.

- Tar man en söt sprit som bacardi behövs något som inte är sött till, som tonic eller sodavatten. Man ska inte blanda sött och sött, säger hon.
Personligen gillar hon fruktiga drinkar.
- Det känns mer Sex and the city, lite finare.
När hon gör alkoholfria drinkar anstränger hon sig ännu mer. Det är hennes specialitet.
- Gravida kvinnor och barn vill också dricka något gott. Jag tycker att man ska erbjuda något mer än bara cider.

Privat ordnar Daria Mocevic mycket fester för sina vänner i sin stora etagevåning med takterrass på Rackarberget i Uppsala. Då bjuder hon på bål eller drinkar. I sin minibar har hon alla möjliga spritsorter. Bål är bra på stora fester och bufféer, eller om man helt enkelt inte har tid eller lust att göra enskilda drinkar, säger hon.
Till sitt bröllop nästa sommar har hon redan börjat fundera på drinkarna. En gissning är att det blir något med jordgubbar och äkta champagne.


RECEPT

Till bröllopet - Rossini
Häll 4 centiliter mix av färska jordgubbar och lite jordgubbssirap eller koncentrerad jordgubbssaft i ett glas. Fyll på med mousserande vitt vin, försiktigt så att det inte rinner över. Skär ett snitt i en jordgubbe och fäst den på kanten.

Daria Mocevic: Den är inte så söt. Champagnedrinkar är festliga och passar på sommarbröllop. Färska jordgubbar skapar en fin smak.


Till 60-årskalaset - Pick me up
Skaka 3 centiliter konjak och 1 centiliter Grenadine i en shaker. Häll upp i ett glas och fyll på med apelsinjuice. Dekorera med en halv apelsinskiva och ett cocktailbär på glaskanten.

Daria Mocevic: Den här drinken anses vara manlig eftersom den innehåller konjak.

Till examensfesten - Daisy
Pressa 1 apelsin och 1 limefrukt. Skaka juicen tillsammans med 2 centiliter jordgubbssirap och 4 centiliter tranbärsjuice i en shaker. Häll upp i ett glas och toppa med sprite och is. Dekorera med en jordgubbe och en limeskiva.

Daria Mocevic: Det här är en syrlig och god drink som alla kan dricka eftersom den är alkoholfri.


Till barnkalaset - Kon-Tiki

Måtta upp 6 centiliter mjölk och 2 centiliter ananasjuice i en shaker. Ringla i lite kolasås och tillsätt pyttelite florsocker. Skaka. Ringla chokladsås på glasets insida. Häll på mjölkblandningen och klicka i glass, helst apelsinglass men vanilj går också bra. Toppa med is och lite kolasås. Dekorera med en bit ananas på glaskanten.

Daria Mocevic: Alla barn gillar glass så där kan man aldrig misslyckas.

Till midsommarfesten - Love me I´m famous
Mixa 4 centiliter Bacardi Grand Melón, 1/2 färskpressad citron, 6 centiliter tranbärsjuice och bitar av vattenmelon. 20 sekunder är lagom. Häll upp i ett glas och garnera med vattenmelon och citron.

Daria Mocevic: Drinkar med citron håller sig fräscha även om de inte är iskalla. Och melon innehåller mycket vatten vilket är bra om det är varmt.

Till grillfesten - Galliano Vampire RevengeLägg is i en shaker och fyll på med 2 centiliter Galliano och 2 centiliter vodka, helst citronvodka. Skaka. Häll upp i ett glas och lägg i några limeklyftor och isbitar. Fyll på bitter lemon upp till kanten. Garnera gärna med blodapelsin.

Daria Mocevic: Den här passar bra till kött och förstör inte aptiten eftersom den är lite besk och inte för söt.

Till picknicken - Darias ginbål
Mängd per person: 4 centiliter gin, 1/2 pressad lime, 3 centiliter färdigblandad äppeljuice och 3 centiliter pärondryck. Mixa detta med is. Häll drinken i ett glas med is och frukt, till exempel kiwi och päron. Fyll på med ginger ale. Till bålen multiplicerar du bara mängden med antalet personer.

Daria Mocevic: En citrondrink är god även om den inte är helt kall. Den går också bra att bära med sig i flaskor.
Tips:
* Om du saknar shaker går det bra med mixer eller visp.
* Ställ gärna glasen i frysen en stund. De blir snyggt frostade och kyler ner drinken.
* Bra drinktillbehör är fanta, sprite och mycket frukt. Undvik fryst frukt om du kan få tag på färsk.
* Till alkoholfria barndrinkar fungerar alltid jordgubbar eller glass.
* Välj en enda läsksort. Det blir för sött med flera olika.
* Välj en enda spritsort och kombinera gärna med en likör.
* I bål bör man bara ha en sorts sprit.
* Det är inte gott att blanda sprit och champagne.
* Med jättemycket is i mixern blir det en frozendrink.
* På picknick då drinkarna inte kan hållas kylda är citrondrinkar bra, de smakar gott ändå. Söta drinkar bör däremot serveras kalla.
* En fördrink före maten ska vara sur och enkel så att man inte förstör aptiten och smaken.
* Som fördrink till skaldjur passar det bra med en vodkadrink.
* Ha inte läsk i shakern eller mixern (jo, en del gör det misstaget). Allt exploderar då.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!