Doldisviner att upptäcka

Igor Arvidsson tipsar om tre viner för den som vidga sina vinvyer ett snäpp.

Foto: FRANCOIS MORI

Mat & dryck2016-04-08 05:00

Vinutbudet i Sverige domineras av stora kända vinländer från Europa, Sydafrika, USA och Sydamerika. Vid sidan av alla dessa viner från Italien, Spanien, Chile etc finns det ett fåtal med lite mer ovanliga adresser som torra vita viner från Ungern, röda viner från Tyskland, Grekland och så vidare.

Här är tre sådana doldisviner av bra kvalitet, helt klart värda att prova. Dels för att det är bra viner men också för att de har en lite annan smakprofil än många andra viner. Intressanta och karaktärsfulla för den som vill vidga sin vinvy ett snäpp. Inga budgetviner kanske men klart värda sitt pris.

Sauska Birtok Furmint
#92902, 149 kr.
Torrt vitt vin.
Det här vita Ungerska vinet lanseras idag på systembolaget. Furmint är en inhemsk druva som används både för torra och söta viner. Fylligt vin med mineralkänsla, krämigt och smakrikt som en vit Bourgogne. Gott till en ljus kycklinggryta.

Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills
#2850, 109 kr.
Fylligt rött vin.
Greklands viner får sällan någon större uppmärksamhet men håller ofta bra kvalitet. Det här är rejält stramt med kraftig smak av tobak, mörk frukt och kaffe. Ett vin som definitivt behöver mat som lindar in strävheten, gärna kött med potatisgratäng.

Alde Gott Pinot Noir
#5484, 139 kr.
Medelfylligt rött vin.
Tysk pinot noir eller spätburgunder som det heter lokalt är fortfarande underskattade. Stilen är i en Europeisk känsla med solmogna röda bär som hallon och nyanser av gräs, choklad och kryddor. En klassisk kombination är ankbröst med rödvinssås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!