Det våras för våfflan

En tjej åt 16 stycken på raken, våfflor funkar som förrätt och när du gräddar dem, ställ våffeljärnet under fläkten. På fredag är det våffeldagen. Varför inte testa något nytt? Tre matexperter bjuder på nytänk i sina recept.

Våffla av Fanny Lindvall på Östgöta nation

Våffla av Fanny Lindvall på Östgöta nation

Foto: Tomas Lundin

Mat & dryck2011-03-24 09:00

”Höjdare som efterrätt”
Göran Pändel Berggren, driver Görans kök samt köksmästare inom Sodexo.

 Kan våfflor funka på buffébordet?
– Ja, absolut. De passar antingen som förrätt med till exempel en röra med löjrom. Som efterrätt är det en riktig höjdare, eftersom folk brukar tycka om våfflor.

Efterrättsvåffla eller mer matig, vad gillar du själv?
– Jag föredrar nog en matig våffla, dessertvåfflor har man ju ätit så mycket av.

Så du har tröttnat på dem med grädde och sylt?
– Nejdå, det är jättegott om man till exempel är ute och åker skidor och slinker in i en våffelstuga. När barnen var små hände det rätt ofta att vi åt de klassiska våfflorna på utflykter men i dag blir det mer sällan.

Smördegsvåffla med sötpotatiskesella, pilgrimsmusslor och sparrisknoppar

Ingredienser för 4 personer:
2 frysta smördegsplattor ca 10 cm x 20 cm
2 msk hackad dill
10 pilgrimsmusslor utan rom
120 g sötpotatis
120 g kesella
12 st grön sparris färsk
2 msk mörk sirap
1 droppe sesamolja
2 tsk japansk soja
1 msk smör
salt
svartpeppar från kvarn

Gör så här:
1. Tina smördegen, strö 1 msk hackad dill på den ena plattan och lägg den andra ovanpå.
2. Kavla smördegen så att den täcker våffeljärnet, grädda i ca 3 minuter eller tills våfflan fått en gyllenbrun färg.
3. Skala sötpotatisen och skär kuber om ca 5 mm och stek dem lätt i smör tills de blir mjuka.
4. Dela sparrisen så att övre delen (med knopp) blir 6 cm lång. Stek dem lätt i smör.
5. Blanda sötpotatisen med kesella, hackad dill, smaka av med lite salt och svartpeppar.
6. Dela pilgrimsmusslorna på mitten (i midjan) vänd dem på hushållspapper och halstra i hastigt i het panna smord med lite smör. Det räcker att halstra dem på en sida. Krydda med lite salt och svartpeppar.
7. Blanda ihop sesamolja och sirap.
8. Lägg kesellan på våfflan och arrangera sparris och pilgrimsmusslor intill, ringla soja- och sesamsirap över musslorna.

”En tjej åt 16 våfflor”
Fanny Lindvall, fikachef på Östgöta nation, serverar våffelbuffé varje vardag.

Hos er får man äta hur många våfflor man vill för 25 kronor. Hur många klämmer studenterna i sig egentligen?
– Jag vet en tjej som åt 16 våfflor med grädde och sylt, men vanligast är väl en tre fyra våfflor per person. Det är uppskattat och det är alltid kö till våffeljärnet.

Låter som att det slits ut snabbt?
– Ja, det byts ut några gånger om året så nu funderar vi på att investera i ett våffeljärn för storkök som håller lite längre.

Hur smakar dina favoritvåfflor?
– Jag äter faktiskt inte så ofta själv men när det blir av vill jag ha våfflor med mycket sylt och grädde.

ÖG-Våfflan – chokladvåffla med frukt och punschgrädde

Ingredienser för 4 personer:

Våffelsmet
3 dl vispgrädde
2,25 dl vetemjöl
3/4 dl vatten
1 msk smör
1 msk kakao

Tillbehör
2 dl vispgrädde
3 tsk punsch
2 bananer
2 dl hallon
50 gram mjölkchoklad
1/2 dl krossade hasselnötter

Gör så här:
1. Vispa 3 dl grädde skummigt.
2. Blanda mjöl med kakao och sikta ned lite i taget i grädden så att du får en krämig smet.
3. Vispa ned vattnet.
4. Värm våffeljärnet och smörj det med lite smör eller margarin.
5. Häll på smeten och grädda våfflorna frasiga.
6. Blanda 2 dl vispgrädde med punsch. Vispa fluffigt. Skiva bananerna.
7. Fördela frukten på våfflorna. Klicka på punschgrädde. Toppa med riven choklad och krossade hasselnötter.

"Bra med matigt tillbehör"
Johanna Mellberg, hem-och konsumentkunskapslärare, receptutvecklare på matkasseföretaget Middax och egen cateringfirma.

Något speciellt man ska tänka på när man gräddar våfflor?
– Det är väl att ställa våffeljärnet under fläkten när man gräddar så man slipper så mycket os. Sen kan det vara bra att ha något matigt tillbehör så man blir mätt.

När ska man äta dina våfflor?
– Jag skulle rekommendera en vanlig vardag om man vill hotta upp middagsmaten.

Hur ofta käkar du våfflor själv?
– Oj, det är faktiskt inte så ofta, men det är ju gott. Ja, jag ska nog börja göra det oftare.

Potatis- och zucchinivåfflor med kaviarsås


En matig våffla med svenska smaker! Om man vill ha det ännu mera mättande så serverar man en bön- eller linssallad med tomater till. Använd gärna ekologiska ingredienser och dekorera gärna med räkor och smala remsor av zucchiniskal.

Ingredienser för 4 personer:
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
2,5 dl vatten
2 dl mjölk
5 potatisar
1 medelstor zucchini
Ca 75 g smör/margarin

Kaviarsås:
3 msk finhackad rödlök
3 dl gräddfil
3 msk kaviar på tub

Gör så här:
1. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
2. Tillsätt vattnet och mjölken lite i taget (vispa runt så att det inte blir några klumpar).
3. Skala och riv potatisen på det grova på ett rivjärn. Skölj och grovriv även zucchinin. Ha ner i våffelsmeten.
4. Finhacka rödlöken och ha ner i en snygg skål. Ha i gräddfilen och kaviar. Rör om ordentligt. Dra eventuellt några varv med pepparkvarnen.
5. Om man vill göra en bön- eller linssallad så blandar man ihop avrunna blandade bönor/linser med färska tomater och lägger i en skål.
6. Nu är det bara att sätta igång våffeljärnet. Smält smöret i mikro och ha ner i smeten. Grädda våfflorna.
7. Servera de nygräddade våfflorna tillsammans med den goda kaviarsåsen och eventuellt bön- eller linssalladen.

TIPS FÖR DIG SOM  INTE TÅL GLUTEN:

Majas glutenfria vardagsvåfflor

Det här receptet passar de flesta med någon slags intoleras. Det ingår inga ägg och den som är laktosintolerant kan använda laktosfri mjölk.

Ingredienser för 8 laggar:
2,5 dl mjölk
2,5 dl iskallt vatten
3,5 dl Semper fin mix, Finax glutenfritt mix eller Leilas mjölmix.
1 tsk bakpulver
1–1/2 dl smält avsvalnat smör eller margarin

Gör så här: Blanda mjölk och det kalla vattnet. Blanda i mjölet, lite i taget, så att det inte klumpar sig. Man kan också röra ut mjölet i hälften av vätskan för att minska risken för klumpar. Blanda i bakpulver och sist smöret. Grädda!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!