Det är vår på tallriken

Matkonsult Karin Olsson inspirerar och hjälper restauranger att bli nyckelhålscertifierade. Nu bjuder hon på nyckelhålsmärkta rätter, lika gröna som våren.

Kesopannkakorna funkar även som mellanmål eller efterrätt.

Kesopannkakorna funkar även som mellanmål eller efterrätt.

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2015-04-19 09:00

Karin Olsson tar emot oss i köket i den nyinflyttade lägenheten i Luthagen.

– Nu är precis tiden då de fantastiska nässlorna kommer, utbrister hon.

Mat är hennes jobb och stora intresse. På sig har hon ett svart förkläde med Hushållningssällskapets logotype. Där arbetar hon sedan två år som matkonsult för Uppsala, Stockholm och Södermanlands län, med kontor i Uppsala. Bland annat tar hon fram nyckelhålsmärka recept som inspiration för restauranger. Hon har just arbetat fram sju nya grundrecept. Restaurangkockarna kan sedan byta ut kryddning och grönsaker efter tycke och smak för att sätta sin personliga prägel på rätterna och ge stamgästerna variation.

Men den här dagen lagar hon andra rätter, som både uppfyller kraven på nyckelhålsmärkning och matchar våren. I en djup tallrik häller hon upp grön mixad ärtsoppa. Sedan lägger hon i en isbit och garnerar fingerfärdigt med räkor, små avokadobitar och fina morotsstrimlor.

– Min passion är grönsaker. Grönsaker är så lustfyllt, man kan leka med färg och form, säger hon med fingrarna dansande i luften.

Efter den isade ärtsoppan tänker hon sig att man ska äta kesopannkakor som ser ut som små biffar.

– Dem kan man servera som mellanmål till barnen eller till frukost också, säger hon.

Hon tipsar om att smaksätta pannkakorna med kanel, ingefära eller varför inte nässlor.

– Jag vill skapa kreativitet och lust att våga testa själv.

På pannkakorna häller hon en rabarberkompott sötad med lite honung.

– Honung innehåller bra vitaminer, mineraler och enzymer, upplyser hon.

Sparrisen till potatissalladen har hon hyvlat på längden med en potatisskalare. Det blir vackert. Karin Olsson serverar gärna sparris, broccoli och andra grönsaker råa, då behåller de mer av näringen.

Tidigare har hon arbetat på flera krogar i Stockholm, senast som kökschef på Elite Hotel Marina Tower. Bland annat har hon drivit Reneé Voltaires restaurang med vegetariskt och raw food. Hon är inte själv vegetarian, men när hon lagar mat utgår hon alltid från grönsakerna som huvudingrediens. Kött, fisk och fågel blir mer som en smaksättning.

– Jag toppar med proteinet, säger hon.

Något Karin Olsson kan sakna från kockjobbet är det dagliga skapandet.

– Det kan klia lite i fingrarna, säger hon och skrattar.

Men hon saknar inte att jobba 60–70 timmar i veckan. I dag lever hon mer hållbart.

Sitt nuvarande jobb stormtrivs hon med, men hon vet vad hon vill när tiden är mogen. Då ska hon driva en naturskönt belägen kursgård med matstudio, inspirerande kurser och catering. Smakerna ska vara nordiska och följa säsongen, med inslag från resten av världen som smaksättning.

– Jag vill inspirera till hälsosam mat!

Personligt

Namn: Karin Olsson.

Gör: Matkonsult på Hushållningssällskapet.

Ålder: 34 år.

Familj: Min sambo Lars.

Utbildning: Kock och näringsterapeut.

Kommer från: Sandviken.

Favoriträtt: Ingen speciell rätt, men jag har favoriter bland råvaror och smaksättning, som alla säsongens grönsaker! Jag gillar fräsch mat med kontraster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!